Pasaulē

Baltijas jūras kruīza kuģis pārvērties «peldošā hospitālī»

Jānis Rancāns, 13.12.2012

Jaunākais izdevums

Lielbritānija šogad piedzīvojusi spēcīgu norovīrusa uzliesmojumu. Saslimušo vidū ir arī vairāki simti kruīzu kuģa Oriana pasažieri, kas nesen no Sauthemptonas ostas devies kārtējā braucienā pa Baltijas jūru. Pasažieriem likts palikt kajītēs un aizliegts pamest kuģi.

Lielbritānijā ar norovīrusu varētu būt saslimuši vairāk nekā 750 tūkstoši cilvēku, atsaucoties uz Lielbritānijas Veselības aizsardzības ministriju, vēsta britu laikraksts The Guardian. Līdz šim Lielbritānijā oficiāli reģistrēti 2,6 tūkstoši norovīrusa gadījumu, tomēr britu ministrija norāda, ka uz katru reģistrēto gadījumi ir vismaz 288 nereģistrēti. Norovīrusa uzliesmojums Lielbritānijā ir spēcīgākais pēdējo gadu laikā.

Dramatiski notikumi risinās uz kruīzu kuģa Oriana, kur, kā norāda aculiecinieki, vīruss plosās kā savvaļas ugunsgrēks un situācija atgādinot «peldošu hospitāli». Kopumā uz kuģa atrodas 1,8 tūkstoši cilvēku, no kuriem slimības simptomi reģistrēti aptuveni 400 pasažieriem, pavēstījis prāmja operators kompānija P&O Cruises.

Tikmēr vairāki pasažieri britu tabloīdam Daily Mail sacījuši, ka situācija atgādina murgu un cilvēki sākuši slimot jau kuģim izejot no ostas, bet komanda apgalvojot, ka viss ir kārtībā un situācija tiek kontrolēta.

Britu mediji vēsta, ka kuģa komanda uzsākusi karantīnas pasākumus un slimajiem pasažieriem lūgts neiziet no savas kajītes un nepamest kuģi, kad tas piestāj kādā ostā, lai tādējādi samazinātu slimības izplatīšanās risku. Tāpat kompānija apsolījusi, ka kompensēs pasažieriem ārstniecības pakalpojumus.

Oriana Sauthemptonas ostu pameta 4. decembrī, kruīza biļetes cena sasniedza pat 1,4 tūkstošus britu mārciņu.

Norovīrusu infekcija jeb ziemas vemšanas slimība, ir akūta vīrusu infekcijas slimība. Tai raksturīga caureja, spontāna vemšana, sāpes vēderā, neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās un slikta dūša. Slimība ilgst divas līdz trīs dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglijā otrdien notika jauna kruīza kuģa Britānija (Britannia) iesvētīšana – šampanieša pudeli pret lielākā kompānijas P&O Cruises kruīza kuģa bortu sasita 88 gadus vecā Anglijas karaliene Elizabete.

Britānija ir lielākais no astoņiem kompānijas P&O Cruises kruīza kuģiem. 18 stāvos kuģis var uzņemt 3647 pasažierus un 1350 personāla darbiniekus. Karaliene Elizabete iepriekš atklājusi četrus kuģus - QE2 (1967.gadā), Oriana (1995.gadā), Queen Mary 2 (2004.gadā) un Queen Elizabeth (2010.gadā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smiltenes vidusskolā konstatētā zarnu infekcija, visticamāk, ir norovīruss, un saslimušo skaits līdz šodienai pieaudzis līdz 61 bērnam, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Viņa gan uzsvēra, ka epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās. Visi saslimušie ārstējas ambulatori un saslimšana norit ģimenes ārstu uzraudzībā.

Tikmēr Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudē konstatējis, ka ēdienu skolas un arī bērnudārza audzēkņiem gatavoja skolas virtuvē, turklāt tajā konstatēti vairāki vispārīgās higiēnas prasību pārkāpumi, tostarp, dezinfekcijas un tīrīšanas pasākumu realizācijā, personāla higiēnā - roku mazgāšanā.

Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina informēja, ka skolēnu ēdināšanas pakalpojumus skolā esošajā virtuvē nodrošina SIA Draugs-SD. Šo informāciju apstiprināja arī PVD. Aģentūrai LETA patlaban nav izdevies sazināties ar Draugs-SD vadību.

Komentāri

Pievienot komentāru