Finanses

Baltijas privātā kapitāla un riska kapitāla tirgus sasniedz 3 miljardus eiro

Ilze Žaime, 28.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātā kapitāla un riska kapitāla tirgus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā pēdējo piecu gadu laikā ir audzis septiņkārtīgi, sasniedzot 3 miljardus eiro 2019.gadā, liecina Baltijas riska kapitāla asociācijas «Baltic VCA» sniegtā informācija.

«EstVCA» valdes priekšsēdētājs Kristjans Kalda Pērnavā notikušajā «Baltic VCA Summit» atzina, ka Baltijas reģionu raksturo spēcīga startup kopiena un pieredzējuši investori. «2013.gadā privātā kapitāla un riska kapitāla tirgus Baltijā kopumā sasniedza 385 miljonus eiro, iekļaujot tikai dažus investorus. Šodien mēs esam izauguši līdz 3 miljardu eiro tirgum un kļuvuši par mājām dažādu investīciju stratēģiju grupām. Papildu tam vairāki vispasaules startup uzņēmumi ir iesākuši savu ceļu šeit: «TransferWise», «Pipedrive», «Bolt», «Monese», «Veriff», «Citybee» - šie ir tikai daži no visiem. Mums pilnīgi noteikti ir spēcīgs pamats tālākai izaugsmei.»

Ziemeļvalstis un Baltijas valstis kopā veido tā saukto jauno Ziemeļvalstu reģionu. «Jaunās Ziemeļvalstis kļūst par reģionu, kas ieinteresē investorus, tai skaitā no Japānas un ASV. Privātā kapitāla un riska kapitāla investori uztver Baltiju kā vienu no pievilcīgiem investīciju reģioniem, ko raksturo profesionāla un dinamiska pieeja,» piemetināja K.Kalda.

«Invest Europe» valdes priekšsēdētājs Maikls Kolins savā prezentācijā atzīmēja, ka, lai gan Baltija ir mazs tirgus, riska kapitāla un privātā kapitāla fondi šeit ir parādījuši teicamus rezultātus. «Baltijas valstis ir neticami interesants reģions, kas piesaista lieliskus uzņēmumus, kā arī vietējā kopiena ir ļoti spēcīga. Izaicinājums ir piesaistīt investorus no citām pasaules daļām. Limiti būs bezgalīgi, ja jūs to varēsiet paveikt!»

«Isomer Capital» līdzīpašnieks Kriss Veids sacīja, ka Baltijas reģionam vajadzētu izmantot privātā sektora investīciju potenciāla priekšrocības. «Es patiešām ticu, ka Eiropa ir lieliska vieta startup uzņēmumiem un riska kapitāla fondiem, taču arī privātajam sektoram vajadzētu investēt veiksmīgu startup uzņēmumu izveidē. Lai tas notiktu, ir nepieciešama atbalsta platforma privātajam sektoram.»

Bijušais Igaunijas premjerministrs un tagadējais parlamenta loceklis Tāvi Roivas (Taavi Rõivas) savā runā uzsvēra, ka Baltiju un Igauniju raksturo digitāla sabiedrība un ļoti prasmīgais darbaspēks. «Igaunijā ir visattīstītākā digitālā sabiedrība pasaulē, kur 99% valsts pakalpojumu ir pieejami internetā. Tā ir pirmā valsts, kas iepazīstināja ar pārrobežu digitālo identitāti, e-pilsonību. Igauņi ir pazīstami savas pragmatiskās pieejas tehnoloģijām un inovāciju kultūras dēļ,» sacīja Roivas.

«Baltic VCA» asociācijas mērķis ir veicināt Baltijas valstu atpazīstamību investoru starpā, kas pārstāv gan organizācijas, gan privāto kapitālu un riska kapitālu.

Komentāri

Pievienot komentāru