Ražošana

Balvu novadā atklās vienu no lielākajām kūdras pārstrādes ražotnēm Latvijā; ieguldīti 5 miljoni

Lelde Petrāne, 02.09.2014

Jaunākais izdevums

5.septembrī notiks svinīga SIA Compaqpeat jaunās kūdras pārstrādes ražotnes atklāšana Balvu novada Briežuciema pagastā. Uzņēmums Compaqpeat ir nozīmīgs investors Latgales reģionā.

SIA Compaqpeat dibināta 2001.gadā, bet ar šobrīd esošo nosaukumu uzņēmums strādā kopš 2007.gada. Uzņēmums nodarbojas ar kūdras ieguvi, pārstrādi un dažādu substrātu ražošanu, un vairāk nekā 97% savas produkcijas eksportē, galvenokārt uz Eiropas Savienības dalībvalstīm, Āzijas un Arābu valstīm. SIA Compaqpeat savu pirmo kūdras pārstrādes ražotni atvēra 2009.gadā Rucavas novadā.

2012.gada sākumā SIA Compaqpeat pēc nomas tiesību iegūšanas Lutinānu purvā izveidoja jaunu struktūrvienību Balvu novada Briežciema pagastā. 2012.gada 27.jūlijā SIA Compaqpeat ES fondu aktivitātes Augstas pievienotās vērtības investīcijas ietvaros noslēdza līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par projekta Kūdras pārstrādes ražotnes izveide Balvos īstenošanu. Projekts tika uzsākts 2012.gadā un tā īstenošanas rezultātā tika uzbūvēta un 2014.gada aprīlī nodota ekspluatācijā jauna kūdras pārstrādes ražotne 5100 m2 platībā ar kopējo maksimālo ražošanas jaudu 600 000 m3 gadā. Ražotne ir pilnībā automatizēta un tajā uzstādītās 2 ražošanas līnijas nodrošina pilnu kūdras produktu ar augstu pievienoto vērtību - substrātu - ražošanas ciklu. Nākotnē plānots iegādāties vēl 2 jaunas ražošanas līnijas.

Uzņēmums jaunās ražotnes izveidē Balvu novadā līdz šīm ieguldījis aptuveni 5 milj. EUR.

Šobrīd uzņēmumā kopumā ir aptuveni 120 darbinieku, nodarbināto skaits ir atkarīgs no sezonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvijas eksportspēja

Eksportspēja: Izvērš kūdras ieguvi un bagātināšanu

Vēsma Lēvalde, 19.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kapitāla uzņēmums CompaQpeat dažu gadu laikā Latvijā uzbūvējis divas uz eksportu orientētas kūdras pārstrādes rūpnīcas, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Uzņēmums plāno 150 ha jaunu purva platību apguvi Rucavas novadā, kur atrodas 2009.gadā būvēta kūdras pārstrādes rūpnīca. Tās struktūrvienības un saistītie uzņēmumi strādā arī Kuldīgas un Nīcas novadā, bet šā gada septembrī, ieguldot piecus miljonus eiro, atvērta jauna rūpnīca Balvu novadā. Pērn par 26% pieaudzis CompaQpeat produkcijas eksporta apjoms, bet par 27% – uzņēmuma apgrozījums. Ražotājs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras konkursā Eksporta un inovācijas balva 2014 pretendē uz balvu kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā.

Plaša ģeogrāfija

SIA CompaQpeat nodarbojas ar kūdras ieguvi, pārstrādi un dažādu substrātu gatavošanu. Ar uzņēmuma zīmolu top gan substrātu maisījumi, gan substrāti pavairošanai un podiņiem. Savukārt izstrādāto kūdru var iedalīt frēzkultūras un grieztās gabalkūdras produktos. Gandrīz visu saražoto (vairāk nekā 97%) SIA CompaQpeat eksportē – tikai neliela daļa nonāk Latvijas dārzniecībās. Eksporta ģeogrāfija ir ļoti plaša –Eiropa, Ķīna, Japāna, Taivāna, Koreja, Omāna, Saūda Arābija, Libāna, Irāna, Kipra, Jemena, Katara, Pakistāna, Grieķija, Ukraina, pavisam 34 valstis. Produkcijas noiets tiek organizēts ar uzņēmuma radīto aģentūru distribūcijas sistēmas starpniecību dažādās valstīs, kā arī tiek izmantotas lielās nozares izstādes, lai atrastu jaunus klientus. Pārvadājumus koordinē CompaQpeat loģistikas nodaļa. Eksporta nodrošināšanai uzņēmums sadarbojas ar autopārvadātājiem, kā arī konteineru pārvadātājiem Klaipēdas ostā. No jaunās Balvu rūpnīcas produkciju ved pa autoceļiem, bet no Rucavas izdevīgākais maršruts ir caur netālo Klaipēdas ostu. «No Krievijas caur Terehovu daudzi autopārvadātāji brauc ar tukšu transportu. Gan viņiem, gan mums ir izdevīgi, ja varam Eiropas virzienā uzkraut savu produkciju,» sadarbību ar tranzītbraucējiem skaidro SIA CompaQpeat projektu vadītājs Valdis Polmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursa Eksporta un inovācijas balva 2014 otrajā kārtā izvirzīts 31 uzņēmums

Lelde Petrāne, 08.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2014 četrās kategorijās iesniegts 101 pieteikums no uzņēmumiem visā Latvijā. Noslēgusies konkursa pirmās kārtas rezultātu apkopošana un izvērtēšana, un konkursa 2. kārtai ir izvirzīts 31 uzņēmums.

Saskaņā ar konkursa nolikumu, iesniegto pieteikumu izvērtēšana notiek divās kārtās. Konkursa pirmajā kārtā tika izvērtēti dalībnieku pieteikumi un žūrijas komisija izvirzīja dalībai konkursa otrajā kārtā visvairāk punktus ieguvušos pretendentus katrā kategorijā. Otrajā kārtā ietilpst uzņēmumu apmeklējumi un konkursam pieteikto produktu vai pakalpojumu prezentācijas, kā arī intervijas ar uzņēmējiem.

Konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo/ vidējo komercsabiedrību grupā, apkopojot un izvērtējot 1. kārtas rezultātus, 2. kārtā izvirzīti uzņēmumi:

• 66 NORTH BALTIC, SIA

• COMPAQPEAT, SIA

• KARAVELA, SIA

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas tev jāzina 19. novembrī

Dienas Bizness, 19.11.2014

Latvijā.

Eksperte: Eiro ieviešanas ietekme uz cenām bija zemāka nekā gaidīts

Viena no cilvēku bažām pirms eiro ieviešanas bija šī procesa ietekme uz cenām, norāda Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula. Lasīt tālāk...

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas piena ražotāji ir neapmierināti ar Eiropas Komisijas (EK) piena piešķirto atbalstu 7,7 miljonu eiro apmērā Krievijas sankciju seku likvidēšanai. «Tā ir tāda spēcīga ņirgāšanās. Ja katru mēnesi Latvijas zemnieki, kas ražo pienu, pazaudē 8-9 miljonus eiro, tad EK piešķirtie septiņi miljoni eiro ir ļoti dīvaina summa,» saka Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ieva Alpa-Eizenberga.

Vācijas kapitāla uzņēmums CompaQpeat dažu gadu laikā Latvijā uzbūvējis divas uz eksportu orientētas kūdras pārstrādes rūpnīcas.

Fazer uzsākusi jaunas ražotnes celtniecību Ogrē un saskaņā ar uzņēmuma plāniem jaunā ražotne darbību sāks nākamā gada rudenī.

Pieteikumi šīm un citām aktuālajām ziņām - raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lielāko komercķīlu devusi SIA Compaqpeat

Žanete Hāka, 22.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 57 komercķīlas, bet 98 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 215,07 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 149,16 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 65,9 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi SIA Compaqpeat un Johans Martens – 5,282 miljonu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS DNB banka.

Otru lielāko komercķīlu devusi Nikita Ivanovs un Natalija Gulseļņikova – 1,4 miljonu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS Norvik banka.

Savukārt trešā lielākā komercķīla bijusi SIA Viatek 1 – 450 tūkstoši eiro, un tās ņēmēja bijusi AS Citadele banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TIEŠRAIDE: Seminārs Kā iegūt vēlamo rezultātu, ieguldot mazāk resursu jeb SAGE ienākšana Latvijā

Dienas Bizness, 06.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot informācijas apjomam, klienti kļūst zinošāki, konkurenti neatlaidīgāki, produktu dzīves cikls samazinās, prasības kvalitātei palielinās. Aktuālāks kļūst jautājums – kā iegūt vēlamo rezultātu, ieguldot mazāk resursu? Kā mainīt ierasto uz inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu. Kā pārdomāta loģistika, noliktavas un iekārtu racionāla darbība vai biznesa procesu optimizācija var dot gaidīto rezultātu? Kā darīt lietas pareizi un kā darīt pareizās lietas?

Programma

9.30 – 10.00 Dalībnieku ierašanās un reģistrācija

10.00 – 10.10 Semināra atklāšana

Līva Melbārzde, laikraksta Dienas Bizness galvenā redaktore

10.10. – 10.30 SAGE ienākšana Latvijā

Jeremy Cocqueel, SAGE Jauno reģionu biznesa attīstītības vadītājs

10.30 – 10.50 Bolderāja Serviss: Procesu caurspīdība jeb kā ieraudzīt pilnu bildi

Ronalds Šulcs, Aletio projektu vadītājs

10.50 – 11.10 Billerudkorsnas Latvia: Nozares specifika nav šķērslis ērtai procesu vadībai

Artūrs Agadžanovs, Aletio valdes loceklis

11.10 – 11.30 Compaqpeat: Dubultais darbs ir izslēgts

Gundars Gulbis, Aletio valdes loceklis

11.30 – 12.00 Kafijas pauze, tīklošanās

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Bizness reģionos: Balvu novadā apgrozījums palielinās

Armanda Vilcāne, 20.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balvu novadā reģistrētie uzņēmumi 2017. gadā kopumā apgrozījuši 35,70 miljonus eiro; uzņēmējdarbības attīstīšanai reģionā plānots izbūvēt industriālo parku.

Balvu novada uzņēmumu apgrozījums pērn, salīdzinot ar 2016. gadu, pieauga par 2,50%. Straujāko izaugsmi piedzīvojusi ceļu būvniecības firma SIA SanMar būve, kuras apgrozījums pagājušajā gadā audzis par 72%. SIA Liepas Z apgrozījums palielinājās par 52%, bet SIA KV 9 un SIA Vitar 7 – par 48%. Balvu novada domes priekšsēdētāja vietniece Anita Petrova norāda, – lai gan pēdējos gados uzņēmējdarbības vide novadā kļuvusi aktīvāka, viens no lielākajiem vietējo komersantu izaicinājumiem arvien ir kvalificēta darbaspēka trūkums.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru