Jaunākais izdevums

Pagājušajā nedēļā bezdarbnieku pieteikumu skaits palielinājies negaidīti strauji, atsaucoties uz Darbaspēka departamenta informāciju, raksta Business Insider.

Bezdarbnieku pieteikumu skaits pieaudzis par 66 tūkstošiem, kas ir lielākais skaits kopš pērnā gada novembra, kad ASV plosījās vētra Sendija. Tādējādi pgājušajā nedēļā pieteikumu skaits sasniedzis 374 tūkstošus, salīdzinot ar 308 tūkstošiem iepriekšējā nedēļā. Tas ir ievērojami vairāk nekā 311 tūkstoši, ko iepriekš prognozēja ekonomisti.

Tiesa gan, aptuveni pusi no pieteikumiem izraisīja tehniskas problēmas Kalifornijā, savukārt vēl aptuveni 15 tūkstoši pieteikumu bija saistībā ar ASV valdības darba apturēšanu, kas arī nākotnē var audzēt bezdarbnieku pieteikumu skaita pieaugumu, jo darbinieku vidū aug bažas par ekonomikas perspektīvām.

«Jo ilgāk valdības darbs būs apturēts, jo lielāks būs efekts uz privāto sektoru,» norāda Moody’s Analytics vecākais ekonomists Raians Svīts.

Septembra pēdējā nedēļā cilvēku skaits, kas turpināja saņemt bezdarbnieku pabalstus, saruka par 16 tūkstošiem līdz 2,91 miljonam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV bezdarbnieku pieteikumi sarūk straujāk nekā gaidīts

Žanete Hāka, 21.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bezdarbnieku pabalsta pieteikumi pagājušajā nedēļā piedzīvojuši straujāko kritumu gandrīz divu mēnešu laikā, tādējādi turpinot signalizēt par darba tirgus atveseļošanos, raksta Bloomberg.

Bezdarbnieku pieteikumi samazinājās par 21 tūkstoti līdz 323 tūkstošiem, kas ir mazākais skaits kopš septembra beigām. Iepriekšējā nedēļā to skaits bija 344 tūkstoši.

Gada nogales tuvošanās veicina pārdošanas apjomus, kas motivē darba devējus paturēt vairāk darbiniekus. Aizvien mazāk atlaišanas gadījumu vēlāk rezultēsies lielākā darbā pieņemto darbinieku skaitā, kas palīdzēs veicināt patērētāju tēriņus, kas veido aptuveni 70% no ekonomikas.

Četru nedēļu vidējais pieteikumu skaits pagājušajā nedēļā sarucis līdz 338,5 tūkstošiem, salīdzinot ar 345,3 tūkstošiem iepriekšējā nedēļā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bezdarbnieku pieteikumi ASV mēneša zemākajā līmenī

Žanete Hāka, 09.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā ASV bezdarbnieku pieteikumi saruka līdz zemākajam līmenim pēdējā mēneša laikā, raksta Bloomberg.

Ekonomikas atveseļošanās uzlabo darba devēju noskaņojumu, un viņi pieņem darbā aizvien vairāk darbinieku.

Pagājušajā nedēļā bezdarbnieku pieteikumu skaits saruka par 15 tūkstošiem līdz 330 tūkstošiem.

Darba devēju optimisms aug, turpinoties ASV ekonomikas atveseļošanās procesam, turklāt aug patērētāju tēriņi un fiskālā politika kļūst mazāk stingra.

Pagājušajā mēnesī, uzlabojoties darba tirgus situācijai un citām pazīmēm signalizējot par ekonomikas izaugsmi, ASV Federālo Rezervju sistēma nolēma samazināt savus ikmēneša monetārās stimulēšanas programmas iepirkumus no 85 miljardiem līdz 75 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV bezdarbnieku pabalstam pieteikušies vairāk nekā prognozēts

Žanete Hāka, 14.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā ASV iedzīvotāju pieteikumi bezdarbnieku pabalstam sarukuši par 2000 līdz 339 tūkstošiem, salīdzinot ar 341 tūkstoti iepriekšējā nedēļā, raksta Bloomberg.

Aģentūras aptaujātie eksperti prognozēja, ka pieteikumu skaits samazināsies līdz 330 tūkstošiem.

Kompānijas, kas pēc recesijas ir samazinājušas darbinieku skaitu, mēģina noteikt optimālo darbinieku līmeni, ņemot vērā politiskās neskaidrības.

Kā liecina cits ziņojums, darbinieku produktivitāte trešajā ceturksnī augusi mazāk nekā prognozēts, un tirdzniecības deficīts septembrī audzis straujāk nekā tika lēsts. Kā liecina jaunākie ASV Tirdzniecības departamenta dati, starpība starp eksportu un importu pieauga par 8% līdz 41,8 miljardiem dolāru, kas ir četru mēnešu augstākais līmenis.

Db.lv jau rakstīja, ka oktobrī ASV darba devēji pieņēmuši darbā 204 tūkstošus jaunu darbinieku, neskatoties uz neskaidrībām ap ASV budžetu un divu nedēļu ilgušo valdības darba pārtraukumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiropas akcijas sarūk, gaidot ASV ražošanas datus

Žanete Hāka, 15.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc piecas dienas ilgušā kāpuma, ceturtdien Eiropas akciju indeksi saruka, liecina biržu dati.

Stoxx Europe 600 index samazinājās par 0,4%, Lielbritānijas FTSE 100 – par 0,4%, Vācijas DAX 30 – par 0,33%, bet Francijas CAC 40 – par 0,2%.

Jāpiebilst, ka Stoxx Europe indekss trešdien pieauga līdz augstākajam līmenim kopš 22. maija pēc tam, kad otrā ceturkšņa dati liecināja, ka eirozonas ekonomika spējusi izrāpties no rekordilgās recesijas. Kopš jūnija beigām indekss pieaudzis par 12%.

Tirgus uzmanība ceturtdien ir vērsta uz ASV, kura ziņos par ražošanas apjomiem jūlijā. Bloomberg aptaujātie eksperti prognozē, ka apjomi auguši par 0,3%. Tāpat šodien gaidāmi ASV pagājušās nedēļas darba tirgus dati. Eksperti paredz, ka pagājušajā nedēļā bezdarbnieku pieteikumi būs pieauguši līdz 335 tūkstošiem, salīdzinot ar 333 tūkstošiem iepriekšējā nedēļā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Akciju indeksi balansē starp plusiem un mīnusiem

Žanete Hāka, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdienu Eiropas akciju tirgi sāka svārstīgā noskaņojumā, balansējot starp nelieliem plusiem un mīnusiem, liecina biržu dati.

Investori gaida ASV darba tirgus dati, kas tiks publicēti pēcpusdienā. Datiem bija jāiznāk jau oktobra sākumā, taču tie tika atlikti sakarā ar valdības darba pārtraukumu.

Kā liecina Bloomberg aptauja, bezdarbnieku pieteikumi septembrī auguši par 180 tūkstošiem, kas ir lielākais pieaugums kopš aprīļa.

Savukārt bezdarba līmenis varētu būt saglabājies 7,3% apmērā.

Eiropas tirgu raksturojošais Stoxx Europe 600 saruka par 0,03%. Lielbritānijas FTSE 100 pakāpās par 0,11%, savukārt Francijas CAC 40 samazinājās par 0,11%, bet Vācijas DAX 30 – par 0,12%.

Āzijas tirgus indeksi, gaidot ASV datus, piedzīvoja kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Turpina pasliktināties ASV patērētāju noskaņojums

Žanete Hāka, 31.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV patērētāju noskaņojums sarucis jau piekto nedēļu pēc kārtas, sasniedzot zemāko līmeni vairāk nekā gada laikā, liecina jaunākais Bloomberg Consumer Comfort indekss.

Šonedēļ indekss sasniedzis mīnus 37,6 punktus, kas ir sliktākais rezultātus kopš pērnā gada oktobra. Iepriekšējā nedēļā indekss bija mīnus 36,1 punkts.

ASV valdības darba apturēšanas laikā noskaņojums piedzīvoja straujāku kritumu nekā iepriekšējās reizēs, kad valdības darbs tika uz laiku slēgts – 1995. un 1996. gadā. Starp bezdarbniekiem vērojams lielāks pesimisms, spriežot par iespējām atrast darbu, kas ietekmē patērētāju vēlmi iepirkties.

Augustā indekss sasniedza vairāk nekā piecu gadu augstāko līmeni – mīnus 23,5 punktus.

Pagājušajā nedēļā gan sarucis amerikāņu skaits, kas pieteicies bezdarbnieka pabalstam. Bezdarbnieku pieteikumi sarukuši par 10 tūkstošiem līdz 340 tūkstošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investoriem vilšanos sagādā vājāki Ķīnas dati nekā gaidīts

Žanete Hāka, 13.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien tika publicēti Ķīnas ražošanas un mazumtirdzniecības dati, kas uzrādīja sliktākus rezultātus nekā gaidīts, tādējādi pastiprinot tirgus dalībnieku bažas par Ķīnas ekonomikas izaugsmes bremzēšanos.

Rezultātā Āzijas un Eiropas akciju tirgos bija vērojams kritums, tomēr daļēji mīnusus dzēsa Ķīnas premjera Li Kekianga stiprā ticība ekonomikas izaugsmei, un viņš, runājot preses konferencē, strikti turējās pie prognozes, ka šajā gadā ekonomika pieaugs par 7,5%, neskatoties uz to, ka daļa ekonomistu tomēr apšauba, vai šo mērķi iespējams sasniegt bez īpašu stimulēšanas pasākumu pieņemšanas.

Rezultātā Shanghai Composite pieauga par 1,3%, Hongkongas Hang Seng indekss samazinājās par 0,5%, savukārt Japānas Nikkei saruka par 0,1%.

Eiropas akciju tirgos bija vērojami pavisam nelieli mīnusi, turpinot trešdienas kritumu, kad Stoxx Europe 600 indekss saruka līdz mēneša zemākajai atzīmei.

Komentāri

Pievienot komentāru