Jaunākais izdevums

Ja runā par virtuālajām valūtām, tad populārākais šāds veidojums – bitkoins – uz pārējo šādu digitālo aktīvu fona jau sāk izskatīties kā tāds ne īpaši aktuālajām modes tendencēm līdzi izsekot spējīgais vectētiņš.

Galvu reibinošu cenas pieaugumu pēdējā laikā piedzīvojuši daži mazāki šādi digitālie veidojumi, kur visspilgtāk, šķiet, mirdz tā saucamais dogekoins jeb "suņmonēta".Vēl šā gada sākumā bitkoins veidoja aptuveni 70% no virtuālo valūtu kopējās vērtības. Šobrīd citu veidojumu (piemēram, ētera (Ether), minētā dogekoina un binance koina) uznāciens bitkoina īpatsvaru šajā pīrāgā samazinājis līdz 43%, rēķinājusi ASV investīciju banka JPMorgan Chase & Co.

Piemēram, dogekoina vērtība tā tirdzniecības vietnēs internetā vēl šā gada sākumā atradās pie nepilna pus ASV dolāra centa, kur šonedēļ tā jau dzīvojās virs 0,5 ASV dolāru atzīmes. Procentuālā ziņā tas ir pieaugums vairāk nekā par 11 tūkst. procentiem.

Turklāt vēl nupat suņmonētas cena atradās krietni augstāk - pie 0,7 ASV dolāru atzīmes, kur tās cenu faktiski vienā mirklī zemāk nometa svaigākie Tesla šefa Īlona Maska mājieni-joki par to, ka situācija šīs valūtas tirgū tomēr varētu būt visai spekulatīva.Lai nu kā – pie saviem nesenajiem cenas rekordiem suņmonētas kapitalizācija bija pietuvojusies apaļajai 100 miljardu ASV dolāru atzīmei. Tas nozīme, ka šī digitālā veidojuma, kas 2013. gadā pamatā tika radīts kā joks (jeb interneta mīms), vērtība bija pārsniegusi daža laba ļoti liela ražotāja vai bankas vērtību. Aptuveni 90 miljardu ASV dolāru kapitalizācija ir tādiem uzņēmumiem kā Daimler, Airbus, BP, General Motors, British Amercian Tobacoo, BNP Paribas utt.

Katrā ziņā joks ir joks. Tomēr tas jau par kaut visai nopietnu kļūst tad, kad tā vērtība pārsniedz pat daudzu leģendāru uzņēmumu vērtību. Attiecīgi tas notiekošajam liek meklēt skaidrojumus, kas ne vienmēr ir tik vienkārši kā gribētos. Pēdējā laikā daudzi tendenču komentētāji sprieduši par brīdī, kad beidzot tiks sasniegts kriptovalūtu cenas pīķis. Tiesa gan, neskatoties uz konstantām šādām runām, virtuālo valūtu vērtība turpinājusi pieaugt arvien tālāk.Kopumā visu kriptovalūtu kopējā vērtība, kuras apseko Coinmarketcap.com, sešos mēnešos ir pieaugusi no 430 miljardiem ASV dolāriem līdz 2,4 triljoniem ASV dolāriem. Tādējādi tas ir pietuvojies tai bagātībai, ko investori globālā mērogā uzglabā tādā tradicionālā lietā kā zelts!"Līdzīgi kā tas ir ar zeltu – arī attiecībā uz virtuālajām valūtām ir grūti novērtēt, kādai vajadzētu būt to vērtībai. Tās pašas par sevi nenodrošina regulārus ienākumus, kur akciju gadījumā tā ir kompāniju peļņa. Tās arī nav fundamentāli izlietojamas kā tas ir ar izejvielām, piemēram, varu. Tāpat, atšķirībā no standarta valūtām, aiz tām nestāv valdības, kas, pēc daudzu šo digitālo veidojumu fanu domām, ir labi," raksta, piemēram, The Wall Street Journal.

Vienmēr aktuālais jautājums līdz ar straujiem cenu pieaugumiem varētu būt: "Vai tagad jau ir par vēlu šādus aktīvu pirkt?" Piemēram, The Wall Street Journal Londonā bāzētā finanšu uzņēmuma Hargreaves Lansdown eksperti norāda, ka notiekošo virtuālo valūtu frontē drīzāk var salīdzināt ar likmju likšanu zirgu sacīkstēs nevis ar investēšanu. Iedrošinoši esot redzēt cilvēku intereses palielināšanos par šo tirgu. Proti, pastāv pieņēmums, ka, tirdzniecībai/spekulācijai ar dažnedažādiem aktīviem esot arvien sasniedzamākai un lētākai (piem., ar mobilo aplikāciju palīdzību), suņmonētas tālāku cenas pieaugumu var stimulēt kaut vai plika mazo investoru/spekulantu naudas plūšana šī virtuālā aktīva virzienā. Šajā pašā laikā neesot iespējams pateikt to, kad pieprasījums pēc šādiem aktīviem varētu atkāpties. To var noteikt kaut vai Ī. Maska garastāvoklis.

Kopumā viennozīmīgas atbildes uz minēto jautājumu nav, un lielākā daļa piebilst vien to, ka šajā tirgū būtu jāgatavojas braucieniem pa pamatīgiem amerikāņu kalniņiem. Tāpat tiek norādīts, ka ne visi investori apzinās patieso šādu veidojumu risku, un daudzi nu kriptovalūtas, šķiet, pērk tikai ar domu, ka tās vēl kādu laiku varēs pārdot dārgāk kādam vēl lielākam muļķim. Daudzi arī to iegādei, protams, meklē papildu pamatojumus, piemēram, to, ka šādas valūtas būs cilvēces norēķinu nākotne vai spēs aizsargāt pret sagaidāmo inflāciju. Nekas no šī akmenī kalts nav.

Šobrīd cilvēku savstarpējā saskarsme ir ierobežota. Tomēr arī Latvijā jau gandrīz pie katras otrās ikdienišķas sarunas nu tiek aizskarta "kripto" tirdzniecības tēma. Cilvēki, kas pandēmijā vairāk laiku pavada mājās, dalās, piemēram, ar savām šādu valūtu tirdzniecības stratēģijām. Daudz kam palīdzējis tas, ka sākotnēji bitkoina, bet tagad – arī citu citu virtuālo valūtu fenomens - kļuvis par masas (mainstream) intereses objektu. Šajā pašā laikā – arī pašu šī tirgus dalībnieku vidū ir manāma sajūta, ka tomēr ir zināmas pārmērības, un ne viss šādu digitālo valūtu novērtējumu ziņā, iespējams, atbilst realitātei.

Pagaidām vilciens pārliecinoši brauc uz priekšu. Var spekulēt, ka būs gan tādi, kas šo visu spēs izmantot savā labā, gan tādi, kas mēģinās skriet pakaļ aizejošam vilcienam. Proti, daži veiksmīgākie no to pašu virtuālo valūtu cenu pieauguma vilciena izkāps, kur citi, raugoties uz šo veiksminieku peļņu un baidoties palaist garām tādus pašus guvumus vai mēģinot pierādīt kādu savu taisnību, sēdīsies iekšā vagonos, kas neizbēgami ripos aizas virzienā.

Jau ziņots, ka acīmredzami cilvēku vēlme pirkt populāras, vērtības ziņā strauji augošas lietas nav gājusi mazumā, lai kas tas, šķiet, arī būtu – tulpju sīpols (Nīderlandes tulpju sīpolu burbulis 1630-tajos gados bija viens no pirmajiem plašāk aprakstītajiem spekulatīviem burbuļiem vēsturē. Tad apmātība ar tulpju sīpolu iegādi noved pie tā, ka dažu to cena Amsterdamā pārsniedza veselu mājokļu vērtību), nepelnošu uzņēmumu akcijas vai kāds pat nosacīti ezotērisks veidojums, kas radies kā joks un arī šobrīd bieži tiek tiek uzpirkts joka pēc.

Risku vidū jāmin arī tas, ka, virtuālajām valūtām kļūstot ietekmīgākām, palielināsies regulatoru vēlme šo jomu arvien ciešāk uzraudzīt. Diez vai pasaules lielvaras gribēs tik vienkārši no rokām izlaist savu ietekmi, un jau šobrīd gandrīz visi globāli ietekmīgākie spēlētāji ziņojuši par plāniem nākotnē ieviest kādu savu tā saucamās digitālās valūtas variantu. Nav izslēgts, ka šis process šobrīd dažus populārākos šādus veidojumus atstās kaut kur aiz borta.

Ne visai vienota šobrīd izskatās pat pašu virtuālo valūtu atbalstītāju frontē. Ir manāmi arī tādi virtuālo valūtu aktīvistu viedokļi, kas tam pašam suņmonētas cenas pieaugumam velta visai dusmīgus vārdus. Galu galā tie visai ilgi un aktīvi mēģinājuši pierādīt, ka šādi virtuālie aktīvi ir pietiekami nopietni, lai tos investori iekļautu savos ieguldījumu portfeļos. Savukārt šobrīd šādus daudzmaz "nopietnus" uzstādījumus apdraud tas, ka interneta mīms - suņmonēta – tiek uzpirkts gluži joka pēc. Kādā brīdī potenciālajam burbulim plīstot, var tikt degradēta ticība pārējiem šādiem aktīviem, piemēram, tam pašam bitkoinam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Virtuālās valūtas pēdējo nedēļu laikā nonākušas investoru nežēlastībā, kur populārākā šāda veidojuma bitkoina cena kopš saviem nesenajiem rekordiem sarukusi jau par 40%.

Finanšu tirgū gan modes tendences mēdz būt viļņveida. Bitkoina vērtībai sarūkot, cena savukārt pieaugusi kaut kam jau daudz tradicionālākam – zeltam. Proti zelta cena atkal pietuvojusies 1900 ASV dolāru atzīmei par Trojas unci. Kopš aprīļa sākumā tā ir palielinājusies aptuveni par 200 ASV dolāriem.

Dažkārt tiek norādīts, ka daļu agrākos zelta investorus prom no šī tirgus ir aizvilinājušas tā saucamās virtuālās valūtas. Arī tam pašam bitkoinam ir mēģinājumi piekabināt klāt spēju pasargāt investorus pret inflāciju. Šajā pašā laikā gan jāsaka, ka bitkoina uznāciens ir vērojams vien pēc iepriekšējās finanšu krīzes. Šajā periodā Rietumu pasaulē inflācija kāda tā bija faktiski neesoša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažu aktīvu vērtība līdz ar pandēmiju piedzīvojusi gluži vai kosmisku pieaugumu. Šajā sarakstā pēdējo dienu laikā jāmin virtuālā valūta Dogecoin, kuras cena kopš aprīļa pirmās puses palēkusies teju par 500% un sasniegusi 40 ASV dolāru centu atzīmi.

Jāpiebilst, ka vēl pagājušā gada beigās šī virtuālā veidojuma vērtība tās tirdzniecības vietnēs internetā bija nepilns pus ASV dolāra cents. Tas nozīmē, ka kopš tā brīža cenas pieaugums mērāms jau gandrīz 10 tūkst. procentu apmērā.

Faktiski virtuālajai valūtai, kas sākotnēji tika radīta kā joks un satīra par esošo situāciju virtuālo valūtu frontē (pamatā par to pašu bitkoinu), nu pavisam reāli tiek piešķirta arvien lielāka vērtība. Šī veidojuma mīšanā iesaistoties arvien plašākai cilvēku masai, manāmas prognozēs, ka tā cena jau drīz vien aizsniegsies līdz vesela ASV dolāra un pēc tam – 10 ASV dolāru atzīmei. Jau tagad Dogecoin kapitalizācija pārsniedz, piemēram, autoražošanas leģendas – uzņēmuma Ford – kapitalizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažas pēdējās nedēļas visai izaicinošas bijušas virtuālo valūtu tirgus dalībniekiem. Šī tirgus flagmaņa – bitkoina – cena kopš saviem pavasara rekordiem sarukusi gandrīz par 30 tūkstošiem ASV dolāriem.

Nebūt nav izslēgta situācija, kad jau drīzumā šī veidojuma cena paslīd zem šīs apaļās 30 tūkst. ASV dolāru atzīmes. Turklāt aiz kalniem nebūt tad vairs nav arī 20 tūkstošu ASV dolāru atzīme, Bloomberg norāda daži finanšu eksperti.

Piemēram, finanšu kompānijas Oanda analītiķi teic, ka gadījumā, ja bitkoina cena paslīdēs zem minētās 30 tūkst. ASV dolāru atzīmes, šis tirgus var saskarties ar tālāku ļoti spēju izpārdošanu. Var spekulēt, ka daudzi virtuālo valūtu investori (brīdī, kad tiek salauztas apaļas psiholoģiskas cenu barjeras) var gribēt mesties uz izejas pusi, lai nosargātu savu peļņu vai neiedzīvotos vēl tālākos zaudējumos, ja virtuālās valūtas pirms tam uzpirktas ļoti dārgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kripto pasaulē dažās stundās no stabilitātes garanta par dārgu joku

Jānis Šķupelis, 27.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kas augstu kāpj, tas zemu mēdz arī krist. Šogad, stiprinoties pieņēmumiem par augstu inflāciju, centrālo banku stimulu atbalsta zudumu, zemāku ekonomikas pieaugumu un pat varbūtēju recesiju, uz pasaules finanšu tirgu skatuves milzu apmēros sadeg nauda.

Piemēram, Bloomberg eksperti sarēķinājuši, ka pasaules akciju tirgos cenu krituma iespaidā zaudēta varētu būt nauda 11 triljonu ASV dolāru vērtībā.

Kopumā, sākoties problēmām, dažkārt ir redzams, kurš pirms tam dīķī peldējies kails. Saistībā ar šo nesenie notikumi rāda, ka kaut kāda veida patvērums virtuālajās valūtās drīzāk ir izrādījies kā kaut kas līdzīgs slazdam. Faktiski šādu veidojumu vērtību pēdējā laikā apņēmis īstens haoss, ko nākamajā pakāpē ielicis šādu instrumentu TerraUSD un Luna sabrukums. Ironiski, ka šo veidojumu pati to sludinātā būtība bija stabilitāte, kur TerraUSD tika it kā sasaistīta ar ASV dolāra vērtību.

Faktiski viena TerraUSD galvenais uzdevums bija maksāt tikpat, cik viens ASV dolārs, ko tam kopš sava 2020. gada starta lielā mērā arī līdz šim (līdz 9. maijam) bija izdevies izdarīt, šī pasākuma kapitalizācijai sasniedzot jau 18 miljardus ASV dolāru. Attiecīgi TerraUSD tika dēvēta pat par “stabilo monētu”, kas tagad faktiski ir kļuvis par joku, jo pagājušās nedēļas sākumā TerraUSD vērtība bija atkritusi līdz deviņiem ASV dolāra centiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret virtuālo aktīvu shēmām šis gads ir bijis ļoti nežēlīgs. Tāpat vēl nevar teikt, ka sliktākais šeit jau ir aiz muguras.

Šis gads nav tas pats labākais veselam lērumam pasaulē vispopulārāko ieguldījumu. Iespējams, esam ceļā uz to, lai akcijām šis gads būtu vājākais kopš 2008. gada. Savukārt obligāciju tirgus ir saņēmis pamatīgāko belzienu pa galvu 40 gados. Attiecīgi var pavērot arī to, kā šādos laikos, kad fenomenālā apmērā sadeg nauda, klājas, piemēram, virtuālajiem aktīviem, kuru popularitātes virsotne tika sasniegta vēl samērā nesen – pandēmijas laikā. Te gan, domājams, daudziem, kuri lielas naudas summas virzīja dažādu šādu kripto aktīvu virzienā, uz kādiem jokiem prāts varētu arī nenesties.

Šis gads šajā digitālo aktīvu pasaulē jau iegājis ar nosaukumu kripto ziema. Piemēram, virtuālo aktīvu vispopulārākā veidojuma – bitkoina – vērtība pagājušā gada rudenī teju sasniedza 70 tūkst. ASV dolāru atzīmi. Pēc tam šī cena sabruka, un tagad tā atrodas zem 20 tūkst. ASV dolāru atzīmes. Tas ir kritums aptuveni par 70% (līdzīgs kritums ir visu šādu virtuālo it kā valūtu tirgum kopumā). Turklāt nekur nav teikts, ka arī šī brīža nepilnie 20 tūkst. ASV dolāru bitkoinam būtu atbilstoša cena. Ja atkal, investoru riska apetītei zūdot, jūtamāk sašķobīsies akciju tirgi, tad šī veidojuma vērtība var planēt vēl būtiski zemāk. Jeb var piepildīties tas, ko daudzi šādu digitālo aktīvu skeptiķi sludina jau gadiem – pie patiešām ievērojamām problēmām šādu aktīvu cena var krist līdz pašai zemei.

Komentāri

Pievienot komentāru