Ekonomika

Biznesa skicēs uzvar sēņu micēlija paneļi, augstskolas izvēles un fizioterapijas aplikācijas

Db.lv, 04.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaņu slāpējoši sēņu micēlija paneļi, augstskolas izvēles un fizioterapijas aplikācijas – jauniešu biznesa idejas piesaista vairāk nekā 10 tūkstošus balsu.

Cīņā ar teju tūkstoš jauniešu idejām augstāko novērtējumu Swedbank ideju konkursā “Biznesa skices” saņem skaņu slāpējoši paneļi “Hushroom”, kas ražoti no sēņu micēlija, un divas aplikācijas – “Studefy”, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko augstskolu, un “Re:Shape” – precīzai fizioterapijas vingrinājumu veikšanai mājas apstākļos. Lai iegūtu kāroto uzvaru, konkursa finālā jaunieši piesaistījuši vairāk nekā 10 tūkstošus potenciālo klientu balsu.

“Pagājušajā gadā mana biznesa ideja iekļuva tikai pusfinālā. Tādēļ šogad laicīgi domājām citu biznesa ideju un jau novembrī sākām darboties ar sēņu micēlija akustiskajiem paneļiem. Kaut gan pirmajā mēģinājumā izgatavotie paneļi sapelēja, nenobijāmies un mērķtiecīgi centāmies vēlreiz. Šobrīd strādājam pie ceturtā prototipa veidošanas. Man vislabāk patika video veidošana, taču noteikti nākotnē noderēs arī biznesa plāna rakstīšana, kas palīdzēja ieceri salikt pa plauktiņiem. Arī balsu vākšana bija ļoti vērtīga, un mēs esam atraduši atbalstītājus visā Latvijā, aktīvi iesaistījās visa skola, skolotāji, vecāki, draugi un paziņas, kuri palīdzēja vākt balsis. Mūsu mērķis bija parādīt, ka Jelgavas 4. vidusskolā var tapt vērtīgas biznesa idejas. Aicinām jauniešus domāt par uzņēmējdarbību jau skolas laikā un priecājamies, ka Swedbank konkursā iegūtā nauda palīdzēs mums attīstīt savu biznesu,” akcentē Estere Jungfermane, viena no “Hushroom” idejas autorēm.

Otro vietu ieguva trīs idejas –“EkoCikls”, kas ražo inovatīvas bioatkritumu kastes komposta ražošanai, “BioVe” pārtikas svaiguma sensors un “Heatee” pašsildošs džemperis. Savukārt trešo vietu izcīnīja “M-G-N-G” – kartītes, kas atvieglo mācīšanos, “AR” – kastīte ar laika slēdzeni viedierīcēm, kā arī “Peak”– aplikācija ceļotājiem.

“Man ir laba ziņa investoriem – nākotnes uzņēmējiem ir lieliskas idejas un, kā pierādījās konkursa fināla kārtā, viņi ir gatavi rūpīgi strādāt, lai tās īstenotu. Taču, kā jau tas biznesā mēdz notikt, arī šajā konkursā bija komandas, kuras sevi ļoti pārliecinoši pieteica, bet zaudēja līderpozīcijas pēc publiskā balsojuma, un bija arī tādas, kas tieši pēc balsojuma kārtas veica būtisku izrāvienu. Katra biznesa ideja ir jāpārbauda, jo ne vienmēr tas, kas šķiet aktuāls un aizraujošs pašam, tāds liksies arī potenciālajiem pircējiem. Taču idejas konkursā patiešām bija lieliskas, un es ceru, ka konkursā gūtā pieredze arī tos, kas šoreiz neieguva godalgotas vietas, iedvesmos nepadoties, vēl vairāk pilnveidot un uzlabot savu ideju un atrast savu īsto mērķauditoriju,” saka Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

Labākās komandas saņems naudas balvas sava biznesa attīstībai: 1. vietas ieguvējs katrā vecuma grupā saņems 1500 eiro, 2. vietas ieguvējs – 1000 eiro, bet 3. vietas ieguvējs – 500 eiro, sadalot vairāk nekā 14 000 eiro lielo Swedbank konkursa balvu fondu. Savukārt godalgotās pamatskolu un vidusskolu komandas konsultējošie skolotāji līdz ar gandarījumu par audzēkņu panākumiem iegūs 200 eiro lielu naudas balvu.

Konkursā piedalījās jaunieši no visas Latvijas (26 novadiem). Visaktīvākie jaunieši, izveidojot 103 komandas, ir Rīgā, kam seko Jelgavas novads ar 62 komandām un Limbažu novads ar 24 komandām. Visvairāk pārstāvētās komandas pamatskolu konkurencē ir no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, vidusskolu grupā kuplāko komandu skaitu pārstāv Āgenskalna Valsts ģimnāzija, savukārt augstskolu konkurencē visvairāk komandu ir no Latvijas Universitātes.

Biznesa plānošanas konkursu “Biznesa skices” organizē Swedbank sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centru.

Šogad konkursa atbalstītāji ir sagādājuši arī lieliskas specbalvas – AS “Capital” dāvināja Neo Play stacionāro gaming datoru “Heatee” komandai, bet 1000 eiro ilgtspējas attīstībai no “AJ Power” saņēma “Hushroom”. Vidusskolu grupā biļetes uz festivālu savai favorītkomandai “BioVe” dāvināja “Summer Sound”.

Savukārt augstskolu komandām bija sarūpēts visplašākais balvu klāsts – Baltijas Datoru Akadēmija (BDA), viens no lielākajiem mācību centriem Latvijā, sniegs iespēju “Peak” komandai pilnveidot savas zināšanas kursos par mākslīgo intelektu, savukārt Civitta palīdzēs “EkoCikls” komandai izveidot reprezentablu biznesa plānu angļu valodā un Erasmus programmas ietvaros doties apmaiņas programmā līdz sešiem mēnešiem un saņemt īpašu stipendiju.

Komentāri

Pievienot komentāru