Pārtika

Bizness reģionos: Pievēršas bioloģiskajam pienam

Kristīne Stepiņa, 13.07.2015

Jaunākais izdevums

Tuvākajā laikā Jēkabpils piena kombināts sāks dalītu piena savākšanu no bioloģiskajām zemnieku saimniecībām, prognozē konvencionālā piena cenu pieaugumu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jau kopš 2010. gada Jēkabpils piena kombināts vairs nenodarbojas ar piena pārstrādi, bet veic piena savākšanu no Latvijas zemniekiem un kooperatīvajām saimniecībām un transportēšanu uz Lietuvu uzņēmumam Rokiškio sūris, kas kopš 2011. gada ir vienīgais Jēkabpils piena kombināta īpašnieks. Uzņēmuma kontrolpaketi Rokiškio sūris iegādājās jau 2007. gadā.

Piecas tonnas dienā

Jūlijā Jēkabpils piena kombināts uzsāks bioloģiskā piena savākšanu no bioloģiskajām saimniecībām, tikko saņemta atļauja šādas darbības veikšanai, stāsta Jēkabpils piena kombināta direktors Aigars Spēks, norādot, ka pēdējā laikā pircēji kļūst arvien vairāk izglītoti par ekoloģiskajiem produktiem, un viņu maksātspēja palielinās, kas nav mazsvarīgi. Iesākumā bioloģiskā piena savākšanas un realizēšanas apjomi nebūs lieli – dienā plānots savākt aptuveni piecas tonnas piena.

Šobrīd līgumi ir noslēgti ar aptuveni 100 bioloģiskajām saimniecībām, taču iesākumā bioloģiskais piens tiks vākts tikai no dažām saimniecībām. Bioloģisko piena produktu ražošana ir izmaksu ietilpīgāka, arī bioloģiskā piena savākšana izmaksā vairāk, tas galvenokārt saistīts ar loģistikas izmaksu palielināšanos, kas iesākumā varētu būt pat divas reizes lielākas, tāpēc šobrīd vēl nav īsti skaidrs, vai būs izdevīgi vākt pienu no mazajām saimniecībām, informē A. Spēks. «Ne no visām bioloģiskajām saimniecībām mēs varēsim savākt pienu, jo tās ir izkaisītas ļoti plašā reģionā, tāpēc uz vietām, kur tuvumā nav citu bioloģisko saimniecību, mums būs neizdevīgi braukt,» viņš norāda. Bioloģiskā piena savākšanai netiek plānotas papildu investīcijas, jaunas mašīnas nav iegādātas, bet sertificētas jau esošās, stāsta uzņēmējs, norādot, ka līdz šim piena kombināts visas investīcijas ir veicis par saviem līdzekļiem, un dažu gadu laikā pieņemšanas un piena pirmapstrādes (dzesēšanas, filtrēšanas, analīžu veikšanas) jaudas ir divkāršojušās.

Visu rakstu Pievēršas bioloģiskajam pienam lasiet 13. jūlija laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Pasaules piena pārstrādes nozares līdere Fonterra gatavojas investēt Lietuvas uzņēmumā Rokiškio sūris

LETA, 29.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no pasaules piena pārstrādes nozares līderēm - Jaunzēlandes kompānija Fonterra - gatavojas par 7,1 miljonu eiro pirkt 10% Rokiškio sūris akciju, ar Nasdaq Viļņas biržas starpniecību paziņojis Lietuvas uzņēmums.

Jaunzēlandes uzņēmums izpirks jaunu Rokiškio sūris akciju laidienu - 3,586 miljonus akciju, maksājot par akciju 1,98 eiro, kas ir vidējā svērtā "Rokiškio sūris" akciju tirgus cena Nasdaq Viļņas biržā.

Tās būs pirmās Fonterra investīcijas kādā Austrumeiropas uzņēmumā. Eiropā Fonterra jau investējusi Nīderlandē, Lielbritānijā un Francijā.

Provizoriska vienošanās par šo pirkumu panākta 13.jūlijā. 22.septembrī Rokiškio sūris akcionāru ārkārtas pilnsapulcē paredzēts apstiprināt jaunu akciju laidienu un dot kompānijai "Fonterra" tiesības tās iegādāties.

«Pasaules līmeņa kompānijas stratēģiskās investīcijas, kas apstiprinātas pēc ilgas izlūkošanas visā Austrumeiropā, mēs vērtējam kā uzticēšanos ne tikai mums kā biznesa partneriem, bet arī visam Baltijas valstu tirgum,» paziņojumā presei norādījis Rokiškio sūris valdes priekšsēdētājs Daļus Trumpa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jēkabpils piena kombināta peļņa sarukusi par 42%

Žanete Hāka, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Jēkabpils piena kombināts pagājušo gadu noslēdza ar peļņu, kas mērojama ar 121,670 tūkstošiem eiro, kas salīdzinājumā ar 2013. gadu ir samazinājusies par aptuveni 42%, liecina Lursoft dati.

Lai arī peļņa piedzīvoja kritumu, uzņēmuma neto apgrozījums pērn pieauga līdz 30,011 miljoniem eiro.

Jēkabpils piena kombināts darbojas jau 17. gadu un ietilpst Baltijas piena pārstrādes koncernā AB Rokiškio sūris.

Jēkabpils piena kombināta iesniegtajā vadība ziņojumā norādīts, ka 2014. gada laikā uzņēmums pieņēmis 100,44 miljonus kilogramu piena, kas ir par teju 10% vairāk nekā iepriekšējā pārskata gadā. Jānorāda, ka lielākā daļa no iepirktā piena daudzuma tika nosūtīta AB Rokiškios Sūris, bet atlikusī daļa nosūtīta tādiem uzņēmumiem, kā AS Lazdonas piensaimnieks, AS Smiltenes piens.

Arī 2015. gadā uzņēmums plāno saglabāt vadošo lomu piena iepirkuma tirgū Latvijā un iepirkto pienu galvenokārt realizēt Lietuvas uzņēmumā AB Rokiškio sūris, bet daļu realizēt Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir kvalitatīvi sieri, bet tiem ir grūti konkurēt Eiropas tirgū, atklāja biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Kā norādīja Davidanova, Latvijas ražotāju konkurētspēju ietekmē atšķirības svaigpiena iepirkuma cenās, Latvijas salīdzinoši nelielie eksporta apjomi, jaudu noslodze piena pārstrādes uzņēmumos, kas Latvijā vidēji ir tikai 43%, kā arī darbinieku trūkums, kas kopumā Latvijas uzņēmumiem rezultējas ar lielu saražotās produkcijas pašizmaksu.

Savukārt Eiropā sieri ir lētāki nekā Latvijā - vidējā cena Vācijā sieram ir 3,5 eiro par kilogramu, bet Polijā 4 līdz 4,5 eiro par kilogramu, norādīja Davidanova.

Vienlaikus viņa stāstīja, ka grūtības piena pārstrādei sākās jau 2019.gada nogalē, kad sākās piena iepirkuma cenu kāpums. "Piena pārstrāde sāka ļoti satraukties, cenas uzauga kosmosā, PVN nemainījās, un mums ir milzīgs veikalu uzcenojums", stāstīja "Siera kluba" vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rokiškio sūris saņems 7 miljonu eiro investīcijas no pasaules piena pārstrādes līderes Fonterra

LETA, 16.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas piena pārstrādes uzņēmums «Rokiškio sūris» parakstījis līgumu ar vienu no pasaules piena pārstrādes nozares līderēm - Jaunzēlandes kompāniju «Fonterra» - par vairāk nekā septiņu miljonu eiro investīciju saņemšanu, kas notiks, «Fonterra» iegādājoties aptuveni desmitdaļu uzņēmuma akciju.

Paziņojumā Viļņas fondu biržai «Rokiškio sūris» norāda, ka akciju pārdošanas cena veido 7,1 miljonu eiro jeb 1,98 eiro par vienu akciju.

Līgums parakstīts ar «Fonterra» struktūrvienību, kas reģistrēta Nīderlandē.

«Rokiškio sūris» valdes priekšsēdētājs Daļus Trumpa skaidro, ka partnerattiecības ar «Fonterra» nodrošinās iespēju modernizēt uzņēmumu, iegūt biznesa vadības globālu pieredzi, uzlabot speciālistu kvalifikāciju, paplašināt produktu klāstu un atvērt jaunus eksporta kanālus.

«Fonterra», kas kontrolē 85% Jaunzēlandes piena ražošanas un pārstrādes tirgus, pagājušajā finanšu gadā strādāja ar vairāk nekā 511 miljonu eiro tīro peļņu un 10,5 miljardu eiro apgrozījumu. Uzņēmums pārstrādā aptuveni 22 miljonus tonnu piena gadā un eksportē 95% produkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā krītototies svaigpiena iepirkuma cenām, piensaimnieki rudenī iecerējuši rīkot protesta akciju pret piena pārstrādātājiem, ne tikai kādu laiku nepārdodot pienu, bet arī bloķējot piebraucamos ceļu pie tā uzņēmuma, kas par pienu maksā viszemāko cenu.

«Visus uzņēmumus nebloķēsim. Vienu - to, kurš maksās vismazāk. Saskaitām katra mēneša cenas, aprēķinām vidējo, piebraucm traktoros pie vārtiem un kādu nedēļu nevienu neielaižam un neizlaižam,» ziņu aģentūrai BNS sacījis Lietuvas Piena ražotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Jons Viļonis.

Viņš prognozējis, ka tāda akcija, ja vien cenas netiks būtiski paaugstinātas, varētu notikt oktobrī vai novembrī, pēc ražas novākšanas, lai gan pārstrādātāji viszemāko cenu par pienu maksā jūlijā un augustā.

Jaunieceltais Lietuvas zemkopības ministrs Andrjus Paļonis izteicis gatavību pulcināt gan piensaimnieku, gan pārstrādātāju pārstāvjus uz sarunām par iespējām paaugstināt iepirkuma cenas, taču abas puses noskaņotas diezgan skeptiski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jaunā piena pārstrādes rūpnīca Igaunijā saasinās konkurenci, bet ieiešana tirgū nebūs viegla

LETA, 27.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas piena ražotāju kooperatīva «Piena ceļš» kopā ar Igaunijas kooperatīvu «E-Piim» kopīgi celtā piena pārstrādes rūpnīca Igaunijā, kas varētu izmaksāt 100 miljonus eiro, saasinās konkurenci Baltijas valstu piena tirgū, bet jaunam spēlētājam ieiešana tirgū nebūs viegla, secinājuši Lietuvas tirgus eksperti.

Savukārt Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumi, kas lielā mērā iepērk pienu no Latvijas un Igaunijas, atzinuši, ka no lielās rūpnīcas nebaidās un uzskata, ka tā beigu beigās palielinās jēlpiena ražošanu Baltijas valstīs.

Lietuvas bankas SEB galvenais ekonomists Tads Povilausks sacījis, ka Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumi apmēram trešdaļu ražošanā izmantotā piena iepērk Latvijā un Igaunijā, tādēļ jauns spēlētājs tirgū palielinās konkurenci tirgū, bet ne tuvāko gadu laikā.

«Protams, šī rūpnīca palielinās konkurenci Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu vidū,» ziņu aģentūrai BNS teica ekonomists. «Tomēr pēdējo 15 gadu vēsture mums mācījusi, ka Lietuvas piena pārstrādātāji ir ļoti spēcīgi gan finansiālā aspektā, gan prasmju un zināšanu aspektā, gan arī zina, kā konkurēt,» klāstīja Povilausks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē atkal nācis modē sviests, kas vairāku gadu garumā netika pienācīgi novērtēts, un tā cenas par prieku piensaimniekiem ceļas, raksta Lietuvas biznesa laikraksts Verslo žinios.

«Var minēt trīs iemeslus, kādēļ pieprasījums pēc sviesta tā audzis,» skaidro uzņēmuma Vilkyškiu pienine vadītājs Gintars Bertašus. «Pirmkārt, piena šobrīd Eiropas Savienībā un pasaulē kļuvis mazāk, ražošana sašaurinājusies. Otrkārt, pasaulē parādījusies sviesta mode un tas atkal kļuvis populārāks par augu taukiem. Treškārt, mainījusies piena lopu ganāmpulku ģenētika, lai gan tas skan dīvaini.»

Viņam sliecas piekrist uzņēmuma Rokiškio sūris valdes priekšsēdētājs Daļus Trumpa. «Labu laiku sviests likās norakstīts, pasaulē pieauga augu tauku patēriņš, bet nu viss mainās un cilvēki sviest atkal patērē vairāk. Tika arī domāts, ka ceptuves vairs nepiedāvās tik daudz dažādu konditorejas izstrādājumu, taču vismaz pagaidām tā nav noticis,» viņš spriedis.

Komentāri

Pievienot komentāru