Jaunākais izdevums

Lielbritānijas naftas un gāzes kompānija BP paziņojusi, ka aiziet no Krievijas valsts kontrolētās naftas kompānijas "Rosņeftj", kur tai ir 19,75% liela daļa.

"Krievijas uzbrukums Ukrainai ir agresija, kuram ir traģiskas sekas visā reģionā," pavēstīja BP padomes priekšsēdētājs Helge Lunds.

"BP ir darbojusies Krievijā vairāk nekā 30 gadus, strādājusi ar izciliem krievu kolēģiem. Tomēr šī militārā akcija ir fundamentālas pārmaiņas."

"Tas ir licis BP secināt, ka mūsu iesaistīšanās ar "Rosņeftj", valstij piederošu uzņēmumu, vienkārši nevar turpināties," paziņoja Lunds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Shell pārdos savas daļas visos kopprojektos ar Gazprom

LETA--AFP, 01.03.2022

Kompānija pavēstīja, kā pārdos savu 27,5% daļu naftas un gāzes projektā "Sakhalin-2", 50% daļu divos Sibīrijas naftas atradņu projektos un izstāsies no gāzesvada "Nord Stream 2" projekta.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānija "Shell" pirmdien paziņoja, ka pārdos savas daļas visos kopprojektos ar Krievijas dabasgāzes koncernu "Gazprom".

Kompānija pavēstīja, kā pārdos savu 27,5% daļu naftas un gāzes projektā "Sakhalin-2", 50% daļu divos Sibīrijas naftas atradņu projektos un izstāsies no gāzesvada "Nord Stream 2" projekta.

"Mēs esam šokēti par dzīvības zaudēšanu Ukrainā bezjēdzīgās militārās agresijas rezultātā, kas apdraud Eiropas drošību," paziņoja "Shell" izpilddirektors Bens van Bērdens.

Kā ziņots, pirmdien Norvēģijas enerģētikas kompānija "Equinor" paziņoja, ka pārtrauks investīcijas Krievijā un aizies no valstī izveidotajiem kopuzņēmumiem.

"Equinor" uz pērnā gada beigām Krievijā pārvaldīja aktīvus 1,2 miljardu dolāru apmērā.

Kopš 2012.gada uzņēmumam arī bijušas partnerattiecības ar Krievijas valsts kontrolētās naftas kompāniju "Rosņeftj".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālija piektdien paziņoja, ka ir konfiscējusi jahtu, kas pieder Krievijas oligarham Aleksejam Mordašovam, kurš tiek uzskatīts par prezidentam Vladimiram Putinam tuvu cilvēku un ir pakļauts Eiropas Savienības (ES) sankcijām.

"Itālijas policija nupat konficēja jahtu "Lady M" - 65 miljonus eiro vērtu kuģi, kas pieder Aleksejam Aleksandrovičam Mordašovam un atrodas Ligūrijas reģiona Imperijas pilsētā - atbilstoši pašreizējām ES sankcijām," tviterī paziņoja Itālijas premjerministra Mario Dragi mediju padomnieks Ferdinando Džuljano.

Tērauda magnātam Mordašovam pieder grupa "Severstaļ". Viņš ir viens no ultrabagātajiem un ietekmīgajiem Krievijas pilsoņiem, pret kuriem noteiktas ES sankcijas viņu tuvības Kremlim dēļ.

Papildināta - Severstaļ aptur eksportu uz ES valstīm 

Krievijas tērauda kompānija "Severstaļ" pilnībā pārtraukusi tērauda produkcijas eksportu uz Eiropas...

Kopš 24.februārī sākās Krievijas atklāts iebrukums Ukrainā, ES ir nolēmusi iesaldēt ar to saistīto Krievijas oligarhu aktīvus un aizliegt viņiem iebraukt ES.

Mordašovs pirmdien paziņoja, ka distancējas no Krievijas kara Ukrainā. "Man nav pilnīgi nekāda sakara ar pašreizējo ģeopolitisko saspīlējumu, un es nesaprotu, kāpēc ES noteikusi sankcijas pret mani," sacīja magnāts.

Itālijas mediji ir ziņojuši, ka Sanremo pilsētā tika konfiscēta jahta "Lena", kas pieder miljardierim Genadijam Timčenko, kurš ir privātās investīciju grupas "Volga Group" dibinātājs un īpašnieks, kā arī bijušais preču tirdzniecības grupas "Gunvor Group" līdzīpašnieks.

Pirmā jahta, kas konfiscēta ES sankciju rezultātā, bija "Amore Vero", kas ceturtdien tika konfiscēta Francijas ostas pilsētā Lasjotā. Šī jahta pieder uzņēmumam, kas saistīts ar Krievijas naftas milža "Rosņeftj" vadītāju Igoru Sečinu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Lielbritānija nosaka sankcijas septiņiem Krievijas oligarhiem, arī Abramovičam

LETA--AFP, 10.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas valdība ceturtdien noteikusi sankcijas septiņiem Krievijas oligarhiem, arī Romanam Abramovičam, kam tiek iesaldēti aktīvi un noteikts ceļošanas aizliegums.

Sankcijas noteiktas vienam no vadošajiem Krievijas rūpniekiem Oļegam Deripaskam, "Rosņeftj" vadītājam Igoram Sečinam, "Gazprom" vadītājam Aleksejam Milleram, pavēstīja valdība.

Londonā jau vairākas nedēļas skanēja minējumi, vai sankcijām Kremlim tuvajiem Krievijas miljardieriem tiks pakļauts arī Abramovičs.

Pagājušajā nedēļā Abramovičs pavēstīja, ka pārdod Lielbritānijas futbola klubu "Chelsea", taču gaidāms, ka sankciju dēļ šis process kavēsies.

Lielbritānijas valdība lēš, ka Abramoviča aktīvu vērtība ir 9,4 miljardi sterliņu mārciņu (11,1 miljards eiro), vienlaikus norādot, ka mazinās sankciju ietekmi uz "Chelsea", lai ļautu klubam turpināt darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) apstiprinājusi ceturto sankciju kārtu pret Krieviju, pastiprinot spiedienu pret fiziskajām un juridiskajām personām, kas atbildīgas par karu pret Ukrainu, liecina Eiropadomes mājaslapā publicētā informācija.

Otrdien ES oficiālajā vēstnesī publicētas jaunās ES sankcijas Krievijai par agresiju pret Ukrainu. Jaunajām sankcijām pakļautas 15 fiziskās personas.

Sankcijām - vīzu aizliegumam un aktīvu iesaldēšanai - pakļauti Lielbritānijas futbola kluba "Chelsea" īpašnieks miljardieris Romans Abramovičs, "Alfa Group" konglomerāta lielākais akcionārs Germans Hans, uzņēmuma "Magnitogorsk Iron & Steel Works" (MMK) īpašnieks un direktoru padomes priekšsēdētājs Viktors Rašņikovs, viens no galvenajiem "Alfa Group" akcionāriem Aleksejs Kuzmičevs, militāro preču eksportētāja "Rosoboronexport" izpilddirektors Aleksandrs Mihejevs, Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienības prezidents, metālapstrādes uzņēmuma "Mechel" direktoru padomes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Šohins, energotīklu operatora "Rosseti" izpilddirektors Andrejs Rjumins, propagandists Armens Gasparjans, propagandists Artjoms Šeiņins, propagandists Dmitrijs Kuļikovs, Krievijas "Pirmā kanāla" izpilddirektors Konstantīns Ernsts, "Stankoflot" īpašniece Marina Sečina, finanšu un rūpniecības grupas "Nafta Moscow" īpašnieks Suleimans Kerimovs, IT kompānijas "Yandex" izpilddirektors Tigrans Hudaverdjans un minerālmēslojumu ražotāja "EuroChem" izpilddirektors un direktors Vladimirs Raševskijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Spānijā aizturēta Rosņeftj vadītājam Sečinam piederoša jahta

LETA/UKRAINSKA PRAVDA, 17.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas varasiestādes Katalonijas ostā Tarragonā aizturējušas milzu jahtu "Crescent", kas pieder Krievijas naftas uzņēmuma "Rosņeftj" ģenerāldirektoram Igoram Sečinam, kurš iekļauts Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz anonīmiem avotiem vietējā policijā.

Vietnes "Marine Traffic" dati liecina, ka 600 miljonus ASV dolāru (546 miljoni eiro) vērtā un 135 metrus garā jahta, kas uzskatāma par vienu no lielākajām pasaulē, Spānijā pērn novembrī ieradās no Itālijas. Jahtai ir Kaimanu salu karogs.

Iepriekš Spānijas varasiestādes aizturējušas krievu oligarham Aleksandram Mihejevam piederošo jahtu "Lady Anastasia".

Savukārt Barselonā aizturēta 140 miljonus ASV dolāru vērta jahta, kas, kā vēsta anonīmi avoti, pieder bijušajam Valsts drošības komitejas virsniekam Sergejam Čemezovam, kurš vada Krievijas valsts kompāniju "Rosteh".

Marta sākumā tika ziņots, ka Francijas varasiestādes konfiscējušas citu Sečinam piederošu jahtu "Amore Vero".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas akciju birža ceturtdien atsāka ierobežotu tirdzniecību mēnesi pēc tam, kad tajā tika piedzīvots straujš kritums un tā tika slēgta saistībā ar Maskavas īstenoto uzbrukumu Ukrainā.

Tirdzniecība atsākta ar 33 no 50 uzņēmumu akcijām, kas veido MOEX biržas indeksu.

Rīta tirdzniecības sesijā MOEX indekss palielinājās par vairāk nekā 10%.

Tirdzniecība atsākta ar Krievijas enerģētikas gigantu "Gazprom" un "Rosņeftj", kā arī valsts lielākās bankas "Sberbank" akcijām.

Tikmēr fondu biržas indekss RTS ceturtdien samazinājies par 4%.

Akciju tirdzniecība Krievijas akciju biržā pēdējo reizi tika veikta 25.februārī, bet dienu pirms tam MOEX indekss nokritās par 33% pēc Maskavas sāktā uzbrukuma Ukrainai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas valdība, kuru vada bijušā kanclera Gerharda Šrēdera pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD), plāno Šrēderam atņemt vairākas privilēģijas, jo viņš atteicies nosodīt Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Valdības plāns paredz, ka Šrēders zaudēs bijušā kanclera biroju un personālu, bet varēs saglabāt pensiju un personīgo apsardzi.

Vācijas valdības ierosinājumu ceturtdien izskatīs parlamenta budžeta komiteja.

Opozīcijā esošie konservatīvie prasījuši bijušajam kancleram atņemt arī pensiju.

CDU/CSU uzstāj, ka Šrēders kaitē Vācijas starptautiskajai reputācijai, jo nav distancējies no Krievijas prezidenta Vladimira Putina un joprojām nav atstājis amatus vairākās Krievijas enerģētikas kompānijās.

Šrēders bija Vācijas kanclers no 1998. līdz 2005.gadam, bet pēc tam viņš bijis saistīts ar Krievijas enerģētikas uzņēmumiem "Gazprom" un "Rosņeftj", piemēram, gāzesvada "Nord Stream" īstenošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālija pirmdien iesaldēja vairākus nekustamos īpašumus, kas pieder Krievijas oligarhiem Eduardam Hudainatovam un Grigorijam Berjozkinam, ziņu aģentūrai "Reuters" pavēstīja tieši informēti ziņu avoti.

Itālijas finanšu policija (Guardia di Finanza) iesaldēja villu "Altachiara" ar parku, kas atrodas piekrastes pilsētā Portofino netālu no Dženovas, kā arī nekustamo īpašumu un automobili Romā. Šie īpašumi pieder Krievijas enerģētikas milža "Rosņeftj" bijušajam vadītājam Hudainatovam.

Hudainatovs tika iekļauts Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Viņa aktīvu vērtība ir apmēram 57 miljoni eiro, pavēstīja viens no informētajiem avotiem.

Itālijas policija maijā konfiscēja luksusa jahtu apmēram 700 miljonu ASV dolāru vērtībā, kas tika uzskatīta par piederošu Hudainatovam un kuru mediji saistīja ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Avens un Fridmans plāno apstrīdēt ES noteiktās sankcijas pret viņiem

LETA--REUTERS, 01.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas miljardieri Pjotrs Avens un Mihails Fridmans paziņojuši, ka plāno apstrīdēt "nepatiesās un nepamatotās" Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret viņiem par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Pirmdien stājās spēkā sankcijas pret "Alfa-Bank" līdzīpašnieku Fridmanu un šīs bankas padomes priekšsēdētāju Avenu, kuram ir arī Latvijas pilsonība.

ES sankcijas pamatoja ar to, ka "Avens ir viens no [Krievijas prezidenta] Vladimira Putina tuvākajiem oligarhiem" un Fridmans ir "augstākā ranga Krievijas finansists un Putina tuvākā loka atbalstītājs".

Fridmans un Avens paziņojuši, ka esot "dziļi šokēti par uzkrītoši nepatiesajām aizdomām, kas paustas ES regulējumā ar mērķi pamatot, kādēļ pret viņiem vērstas sankcijas".

Viņu paziņojumā teikts, ka tie ar "visiem viņu rīcībā esošajiem līdzekļiem" apstrīdēs "nepatiesās un nepamatotās" sankcijas, kas "nepamatoti un lieki kaitē viņu daudzo darbinieku, klientu, partneru un iesaistīto dzīvei un labklājībai".

Komentāri

Pievienot komentāru