Politika

Brazīlija noraida G7 palīdzību cīņā ar Amazones ugunsgrēkiem

LETA--AFP, 27.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brazīlija pirmdien noraidīja G7 valstu palīdzību cīņā ar Amazones lietusmeža ugunsgrēkiem, vienai no Brazīlijas vadošajām amatpersonām mudinot Francijas prezidentu Emanuelu Makronu pievērsties «savām mājām un savām kolonijām».

«Mēs augstu novērtējam šo piedāvājumu, bet varbūt šos resursus būtu pareizāk izmantot, lai no jauna apmežotu Eiropu,» portālam G1 sacīja prezidenta Žaira Bolsonaru administrācijas vadītājs Onikss Lorenconi.

Šādi Lorenconi izteicās par apņemšanos piešķirt cīņai ar lietusmežu ugunsgrēkiem 20 miljonus ASV dolāru, kuru pirmdien izteica G7 samita dalībnieki Francijas pilsētā Biaricā.

«Makrons nespēj izvairīties pat no prognozējama ugunsgrēka baznīcā, kas ir pasaules mantojuma objekts. Ko gan viņš varētu mācītu mūsu valstij,» vaicāja Lorenconi, atgādinot par aprīlī notikušo ugunsgrēku, kas izpostīja Parīzes Dievmātes katedrāli.

Brazīlijas vides ministrs Rikardu Salless sākotnēji žurnālistiem atzinīgi izteicās par G7 piedāvāto finansējumu cīņai ar ugunsgrēkiem, kas jau izpletušies 950 000 hektāru platībā. Ugunsdzēšanas darbos iesaistīta arī armija.

Tomēr pēc Bolsonaru tikšanās ar ministriem valdība nostāju mainīja.

«Brazīlija ir demokrātiska, brīva valsts, kas nekad nav īstenojusi koloniālisma un imperiālisma politiku, kas, iespējams, ir francūža Makrona mērķis,» sacīja Lorenconi.

Spriedze Francijas un Brazīlijas attiecībās pieaugusi, kopš Makrons tviterī pauda, ka ugunsgrēks Amazones baseinā uzskatāms par starptautisku krīzi un tam jākļūst par augstāko prioritāti G7 samita diskusijās.

Bolsonaru reaģēja asi. Viņš Makronam cita starpā pārmeta «kolonizatoru mentalitāti».

Komentāri

Pievienot komentāru