Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Alpha Solutions" izstrādāto tiešsaistes izglītības iestāžu ēdienkaršu veidošanas risinājumu "jenots.net" izmanto pirmās deviņas pirmsskolas Ventspilī.

"Programmu izstrādāju, sadarbojoties ar Ventspils pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem. Esmu pateicīgs viņiem par dalīšanos pieredzē un padomos," saka Aldis Putniņš, SIA "Alpha Solutions" īpašnieks. Risinājuma testi sākās janvārī un kopš aprīļa to izmanto visas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes. Šobrīd notiek sarunas arī ar ēdinātāju Liepājā, kas strādā ar vairākiem desmitiem bērnudārzu.

Tuvākā nākotnē A. Putniņš cer, ka "jenots.net" izplatīsies Latvijā, bet tālākā nākotnē – arī Igaunijā un Lietuvā. "Risinājums ir gatavs, to atliek vien iztulkot," viņš teic.

A. Putniņš stāsta, ka risinājums nodrošina iespēju izveidot sabalansētas ēdienkartes tiešsaistē. Tas ir izstrādāts, īpaši domājot par izglītības iestādēm, kam jāievēro Ministru kabineta noteikumi par to, kādai jābūt ēdiena uzturvērtībai.

"Bērnudārzos ēdienkartē jābūt konkrētam olbaltumvielu, ogļhidrātu un visu citu elementu daudzumam un tam rūpīgi jāseko līdzi. Programma brīdina par neatbilstību Ministru kabineta noteikumiem Nr.172 par uztura normām izglītības iestādēs," uzsver A. Putniņš.

"Lietotāji ieiet sistēmā un izstrādā ēdienkarti, kā arī var ievadīt pavadzīmes. Sistēmā var darīt visu to pašu, ko agrāk uz papīra – tikai tiešsaistē un kaut vai no mājām. Šis ir viegli ieviešams un abonējams pakalpojums, kas vienkāršo ēdienkaršu izstrādi, krājumu uzskaiti un nepieciešamo izdruku sagatavošanu," saka A. Putniņš.

Programma ļauj pārskatīt dienas ēdienus, ēdināmo skaitu un ēdienreizes, plānot ēdienkarti, ērti mainot ēdināmo skaitu un kopējo uzturvērtību. Izglītojamo vecākiem ir iespēja apskatīt ēdienkarti tiešsaistē – viņš vēlētos mainīt ieradumu, ka katras dienas ēdienkarte bērnudārzā tiek izdrukāta un piestiprināta pie sienas. A. Putniņš uzsver, ka programma ir ātra, turklāt tai nav nepieciešama instalācija, ar pārskatāmu dizainu, palīdz automatizēt daudzas ikdienas darbības, turklāt dati tiek glabāti un dublēti "jenots.net" serverī.

Tirgū ir arī citas programmas, kur iespējams veidot ēdienkartes, tāpat citās iestādēs vienkārši izmanto "Excel". "Šī platforma ir vienkāršāka un lietotājam ērtāka, tāpat dizains ir modernāks," norāda A. Putniņš.

A. Putniņš teic, ka lielākais izaicinājums ir individuālais darbs ar katru iestādi. Taču atsaucība esot iepriecinoša. Izstrādājot šo risinājumu, viņš guvis atziņu, ka ir svarīgi pēc iespējas ātrāk dot izmēģināt testa versiju kaut vienam klientam – tā var ātri saprast nepilnības un to, ka produkts uzreiz nebūs 100% gatavs.

Pirms diviem gadiem, studējot Ventspils augstskolā, A. Putniņš iepazinās ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Ventspils biznesa inkubatora vadītāju, kurš mudināja īstenot šo ideju. Sākumā ar šo ideju viņš iestājās pirmsinkubācijas programmā, bet tagad darbojas inkubācijas programmā. Pagaidām A. Putniņš strādā viens pats. "Kad sāksies naudas plūsma, būs jāpieņem kāds palīgs, jo programmēt un vienlaikus individuāli pievērsties lietotājiem ir sarežģīti," viņš saka.

Komentāri

Pievienot komentāru