Finanses

BTA Insurance Company parakstīto prēmiju apjomu audzē par 12,2%

Žanete Hāka, 07.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE pērn parakstīja bruto apdrošināšanas prēmijas 160 miljonu eiro apmērā, kas ir par 17,3 miljoniem eiro jeb 12,2% vairāk nekā 2012. gadā, informē uzņēmuma pārstāvji.

Proporcionāli parakstīto apdrošināšanas prēmiju pieaugumam, pieaudzis arī izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apjoms. Bruto apdrošināšanas atlīdzībās BTA 2013. gadā izmaksāja 77,8 miljonus eiro, kas ir par deviņiem miljoniem eiro jeb 13% vairāk nekā 2012. gadā. BTA grupas peļņa 2013. gadā sasniegusi 7,1 miljonu eiro.

BTA Insurance Company SE valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus norāda, ka kompānija ievērojami uzlabojusi savu tehnisko rezultātu. Ja 2012. gadā apdrošinātāju peļņu lielā mērā veidoja veiksmīgā atdeve no finanšu ieguldījumiem jeb tā saucamais netehniskais rezultāts, tad 2013. gadā situācija finanšu ieguldījumu jomā nav bijusi tik ienesīga. BTA peļņu 2013. gadā noteica tieši tehniskais rezultāts jeb iegūtā peļņa no tiešās apdrošināšanas darbības. 2013. gadā BTA ir divarpus reizes palielinājuši peļņu no tiešās apdrošināšanas darbības.

Procentuāli lielākais BTA parakstīto apdrošināšanas prēmiju pieaugums 2013. gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, bija nelaimes gadījumu apdrošināšanā, sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšanā (KASKO) un īpašumu apdrošināšanā. 2013. gadā BTA nelaimes gadījumu apdrošināšanā parakstīja prēmijas par 23,9% vairāk nekā 2012. gadā, un kopējais bruto parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoms nelaimes gadījumu apdrošināšanā pērn sasniedza 3,3 miljonus eiro.

KASKO veidā pērn parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoms par 21,5% pārsniedza 2012. gadā parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjomu (2013. gadā KASKO veidā BTA parakstīja prēmijas 27,4 miljonu eiro apmērā), savukārt pērn parakstīto apdrošināšanas prēmiju pieaugums īpašuma apdrošināšanā bija 18,8% (2013. gadā īpašuma apdrošināšanā BTA parakstīja prēmijas 22,4 miljonu eiro apmērā).

Tāpat būtisks pieaugums BTA parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjomā 2013. gadā sasniegts arī vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā (par 12,7%), sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas veidā (par 12,4%) un ceļojumu apdrošināšanā (par 11,5%).

Procentuāli vislielākais bruto izmaksāto atlīdzību pieaugums 2013. gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, bija veselības apdrošināšanā – izmaksātas atlīdzības 8,1 miljona eiro apmērā, kas ir par 40,5% vairāk nekā 2012. gadā. Atlīdzību izmaksu pieaugums veselības apdrošināšanā saistīts ar valsts apmaksāto pakalpojumu nepieejamību, kā rezultātā arvien biežāk iedzīvotāji izmanto maksas speciālistu pakalpojumus. Nelaimes gadījumu apdrošināšanā izmaksātas atlīdzības 916,7 tūkstošu eiro apmērā, kas ir par 30,5% vairāk nekā 2012. gadā, savukārt ceļojumu apdrošināšanā 2013. gadā izmaksātas atlīdzības 1,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 26% vairāk nekā 2012. gadā.

Izmaksāto bruto atlīdzību apmērs pieaudzis arī sauszemes transporta apdrošināšanā jeb KASKO (par 18,3%), sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas veidā (par 14%). Pērn visa gada garumā saglabājās ceļu satiksmes negadījumu skaita pieauguma tendence, turklāt pieaug tieši smagu ceļu satiksmes negadījumu skaits, kas izraisa arī atlīdzības līmeņa pieaugumu transportlīdzekļu apdrošināšanas veidos.

Vislielāko īpatsvaru pēc bruto parakstītajām apdrošināšanas prēmijām BTA portfelī 2013. gadā veidoja obligātā sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana – 78 miljoni eiro jeb 48,8% no kopējā bruto parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoma, sauszemes transporta apdrošināšana (KASKO) – 27,4 miljoni eiro jeb 17,1% no kopējā parakstīto prēmiju apjoma un īpašuma apdrošināšana – 22,4 miljoni eiro jeb 14% no kopējā parakstīto prēmiju apjoma.

2013. gadā, turpinot jau iepriekšējos gados aizsākto stratēģisko virzienu – aktīvu biznesa attīstību ārvalstīs, BTA reģistrēja uzņēmuma filiāli Francijā, kas bija piektā uzņēmuma filiāle Eiropā. Šī gada janvārī BTA reģistrēja uzņēmuma filiāli arī Polijā.

Kompānija šajā gadā turpinās ārvalstu tirgu apgūšanu, piedāvājot apdrošināšanas pakalpojumus atbilstoši attiecīgo valstu tirgus prasībām. Raugoties uz Latvijas apdrošināšanas tirgus tendencēm un notikumiem pērn, kas saistīti ar apdrošināšanas sabiedrības Balva likvidēšanu, kā arī ņemot vērā šī gada sākumā publiski izskanējušo informāciju par vērā ņemama Lielbritānijas apdrošināšanas uzņēmuma, kurš darbojas arī Centrāleiropā un Baltijā, sarežģīto finansiālo situāciju, nav izslēgts, ka arī 2014. gadā turpināsies pērn aizsāktā apdrošināšanas tirgus pārdale Latvijā, saka J. Lucaus.

Komentāri

Pievienot komentāru