Jaunākais izdevums

Trešdien Buļļupē ielaida vimbu mazuļus, lai papildinātu zivju resursu krājumus. Kopumā tika ielaisti aptuveni 38 000 vimbu, informēja Rīgas domē.

Vimbas ir karpu dzimtas zivis. To ķermenis ir samērā slaids, no sāniem nedaudz saplacināts, mugura - zilganpelēka, sāni un vēders - sudrabains. Zivis uzturas baros. Pieaugušie īpatņi dzīvo jūrā, bet nārstot dodas uz upēm. Daļa ienāk upju lejtecēs jau rudenī un tur pārziemo, citas - pavasarī. Pēc nārsta atgriežas jūrā. Vairums mazuļu uzturas upēs vienu gadu, bet daļa - divus gadus. Latvijā vimbas sastopamas Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastēs, jūrā tieši ietekošās upēs un to pietekās, kā arī piejūras ezeros.

Šogad Rīgas pašvaldība jau ir papildinājusi zivju resursu krājumus, ielaižot gandrīz 4000 lašu (Salmo salar (L.)) smoltu jeb mazuļu Daugavā. 2013. gadā zivju krājumu atražošanai Rīgas pašvaldība pilsētas ūdenstilpēs ielaida 1500 peležu (Coregonus peled) un divus miljonus nēģu kāpuru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atbalsta būtiskas izmaiņas Zvejniecības likumā

Žanete Hāka, 29.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja būtiskas izmaiņas Zvejniecības likumā, informē Saeimas Preses dienests.

Tās noteiks rūpnieciskās zvejas kārtību, zvejas limita apjomu, kā arī precizēs makšķerēšanas noteikumu deleģējuma saturu un prasības privāto ezeru izmantošanai.

Likuma grozījumi paredz atļaut rūpnieciskajā zvejā izmantot zivju vadu, izņemot īpaši aizsargājamo dabas teritoriju ūdenstilpēs, kurās šāda zveja pieļaujama tikai īpašos un zinātniskās izpētes nolūkos. Līdz šim zivju vada izmantošana rūpnieciskajā zvejā bija aizliegta.

Turpmāk zveja pašpatēriņam publiskajos ūdeņos varēs notikt tikai ar murdiem, nevis tīkliem. Šīs izmaiņas būs spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

Noteikts, ka turpmāk piekrastes nozvejas limita apjomu visām zivju sugām aprēķina procentuāli no Latvijas kopējā pieļaujamā nozvejas apjoma. Paredzēta arī nozvejas limita pārdales iespēja konkrētajā gadā, ja tā apjoms netiek pilnībā izmantots.Tāpat grozījumi precizē deleģējumu Ministru kabinetam (MK) noteikt prasības privāto ezeru izmantošanai zivju mazuļu ielaišanai zivju pavairošanas vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RD plāno iegādāties vimbu mazuļus

Dienas Bizness, 26.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja ceturtdien atbalstīja ieceri iegādāties vimbu mazuļus, lai tos ielaistu Buļļupē, tādējādi nodrošinot zivju krājumu atražošanu, kas vienlaikus palielinās ūdens bioloģisko resursu daudzveidību un ilgtspējīgu izmantošanu, informē pašvaldībā.

Zemkopības ministrijas Zivju fonds ir aicinājis iesniegt projektus zivju resursu pavairošanai un atražošanai publiskajās ūdenstilpēs un ūdenstilpēs, kurās zvejas tiesības pieder valstij, kā arī citās ūdenstilpēs, kas ir valsts vai pašvaldību īpašumā.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta sagatavotais projekta pieteikums paredz, ka p rojekta kopējais budžets būs EUR 4840, no kuriem Zivju fonda nodrošinātais finansējums būs EUR 3630 jeb 75%, kas tiks atgūts pēc projekta realizēšanas. Savukārt Rīgas dome līdzfinansējums būs EUR 1210 jeb 25%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pašvaldības policija plāno pirkt aprīkojumu maluzvejniecības apkarošanai

Dienas Bizness, 20.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldei (DŪCAP) nepieciešams iegādāties 37 kombinezonus un 6 eholotes ar karšu ploteriem par kopējo summu 33,8 tūkstoši eiro, informē Rīgas dome.

Aprīkojums paredzēts makšķerēšanas noteikumu kontrolei, vispirms maluzvejniecības ierobežošanai. Tā kā RPP budžetā nav līdzekļu aprīkojuma iegādei, RPP veiks aprīkojuma iegādi gadījumā, ja tiks piešķirts Zivju fonda finanšu atbalsts. Plānots saņemt Zivju fonda finanšu atbalstu līdz 90% apmērā, atlikušo summu līdzfinansētu Rīgas dome.

DŪCAP darbinieki 2014. gadā Rīgas teritorijā esošajās ūdenstilpēs izņēmuši 343 nelegālos zvejas rīkus 14 km garumā, aizturējuši 15 maluzvejniekus, reģistrējuši 75 administratīvos pārkāpumus par zvejas un makšķerēšanas noteikumu neievērošanu. Šogad izņemti 42 nelikumīgi zvejas rīki – tīkli un murdi kopējā garumā 1,5 km, tostarp no 18. martā Buļļupē atrastajiem tīkliem atbrīvotas un atlaistas 1 066 vimbas, kuru vērtība sastāda 93 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 16.septembrī, Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko kopā ar Mājokļu un Vides departamenta Vides pārvaldes priekšnieku Askoldu Kļaviņu Buļļupē ielaida ap 40 000 vimbu mazuļu, informē Rīgas dome.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments sagatavoja projektu Zivju krājumu atražošana Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas ūdenstilpēs un iesniedza to finansējuma iegūšanai Zemkopības ministrijas Zivju fondā. Kopējais projekta budžets ir 4840 eiro, no kuriem Zivju fonds piešķirs 3630 eiro jeb 75% no izmaksām. Savukārt Rīgas domes līdzfinansējums 25 % apmērā ir 1210 eiro.

Vimbu mazuļi ir audzēti z/i Bior zivju audzētavas Tome filiālē z/a Dole.

Komentāri

Pievienot komentāru