Enerģētika

Cer iekarot Latvijas enerģētikas tirgu

Armanda Vilcāne, 13.02.2019

Jaunākais izdevums

Pēc centralizētās siltumapgādes uzņēmumu iegādes Valmierā un Cēsīs Adven Group neizslēdz iespēju nākotnē iegādāties arī citus enerģijas ražošanas un izplatīšanas uzņēmumus Latvijā.

To intervijā DB norāda Adven Estonia un Adven Latvia izpilddirektors Urmo Heinams (Urmo Heinam). Viņš stāsta, ka šobrīd Adven Group pieder 100% SIA Cēsu siltumtīkli un 52,15% AS Valmieras enerģija akciju. Ar ienākšanu Latvijas tirgū uzņēmums ir ļoti apmierināts, tāpēc ilgākā perspektīvā apsver iespēju attīstīt biznesu arī citos reģionos. Šogad Adven Group iecerējusi turpināt darbu pie Valmieras jaunās katlumājas izbūves, kā arī Cēsu centralizētās siltumapgādes pārvades sistēmas infrastruktūras modernizācijas.

Fragments no intervijas

Kāpēc pieņemts lēmums iesaistīties Latvijas tirgū?

Paralēli jau uzsāktajam darbam Igaunijā mēs meklējam arvien jaunas iespējas paplašināt savu darbību arī citviet Baltijā. Manuprāt, priekšnosacījums labai ilgtermiņa sadarbībai pakalpojumu sniegšanā ir spēcīga vietējā komanda, tieši tāpēc Adven Group lēma par labu ienākšanai arī Latvijas enerģētikas tirgū, iegādājoties efektīvi strādājošus centralizētās siltumapgādes uzņēmumus Valmierā un Cēsīs, kā arī piesaistot profesionālus darbiniekus. Esam ļoti gandarīti par to sadarbību, kas mums pašlaik ir izveidojusies ar Valmieru un Cēsīm, jo šīs pilsētas ir ļoti ieinteresētas rast saviem iedzīvotājiem labākos risinājumus. Tā kā mūsu mērķis ir nodrošināt klientiem augstas kvalitātes pakalpojumus, sadarbība ar vietējām pašvaldībām ir izvērtusies ļoti patīkama. Jāteic, ka Latvijā centralizētās siltumapgādes investīcijas vēl ir to agrīnajā stadijā, tāpēc mēs esam priecīgi, ka varam dalīties Igaunijā, Somijā un Zviedrijā gūtajā pieredzē, kas saistās gan ar atjaunojamās enerģijas (AER) īpatsvara palielināšanu un siltumapgādes tīklu atjaunošanu, gan ar efektivitātes paaugstināšanu. Tajā pašā laikā jāpiebilst, ka, lai arī Adven savu darbību Latvijā sācis ar centralizēto siltumapgādes uzņēmumu iegādi, uzņēmuma pamatbizness vairāk vērsts uz industriālajiem klientiem – jau sāktas sarunas arī ar dažiem rūpniecības uzņēmumiem, kas darbojas reģionā, lai sniegtu tiem iespējas izvēlēties efektīvākus enerģijas risinājumus.

Kādi ir Adven Group ilgtermiņa plāni Latvijā?

Mūsu galvenais mērķis ir īstenot vietējās komandas integrāciju mūsu ikdienas darba procesos, turpināt darbu pie Valmieras jaunās katlumājas izbūves, lai palielinātu biokurināmā īpatsvaru enerģijas ražošanas procesā, kā arī turpināt modernizēt Cēsu centralizētās siltumapgādes pārvades sistēmas infrastruktūru. Jāpiebilst, ka, attīstot industriālā biznesa modeļa attīstību Latvijā, esam sākuši sarunas arī ar dažiem rūpniecības uzņēmumiem, kas darbojas reģionā, lai sniegtu tiem iespējas izvēlēties efektīvākus enerģijas risinājumus. Ilgākā perspektīvā esam iecerējuši attīstīt līdzīgu biznesa modeli arī citos reģionos centralizētās siltumapgādes jomā, iegādājoties līdzīgus enerģijas ražošanas un izplatīšanas uzņēmumus, īpašu uzsvaru liekot uz sadarbību ar vietējiem ražošanas uzņēmumiem.

Vai mūsu uzņēmējiem ir aktuāli jūsu piedāvātie pakalpojumi, kas saistās ar enerģijas ražošanu un pārvaldīšanu?

Jebkuram, kas veiksmīgi darbojas ražošanas nozarē, nav jābūt tikpat veiksmīgam katlumājas būvniecībā, apkalpošanā un uzturēšanā, jo šo pakalpojumu iespējams ērti iegādāties. Uzskatu, ka ikvienam modernam, uz efektivitāti vērstam un videi draudzīgam uzņēmumam galvenā uzmanība būtu jāpievērš savai pamatdarbībai, bet enerģijas nodrošināšana jāuztic profesionāļiem. Projektējot tehniskos risinājumus un veicot tajos investīcijas, mēs vienmēr izvēlamies katram klientam piemērotāko tehnoloģiju, kas vienlaikus ir arī iespējami draudzīga apkārtējai videi. Klientiem Adven ir gan investors, gan ieguvumu nodrošinātājs. Mūsu interese ir veidot un veicināt abpusēji izdevīgu ilgtermiņa sadarbību ar klientu.

Visu rakstu Cer iekarot Latvijas tirgu lasiet 13. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Valmieras enerģija» (VE) parakstījusi līgumu ar SIA «Monum» par jaunas šķeldas katlumājas būvniecību Valmierā, Gaujas labajā krastā, kas būs viena no modernākajām Latvijā, liecina medijiem sniegtā informācija.

Plānots, ka jaunais siltumavots uzsāks darbību 2020.gadā, projekta izmaksām sasniedzot 4,9 miljonus eiro, no kuriem 1,66 miljoni eiro ir ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

Projekta ietvaros paredzēts uzstādīt šķeldas biomasas katlu ar siltuma jaudu 9MW un dūmgāzu kondensācijas ekonomaizeru ar siltuma jaudu 1,5 MW. Kopā ar jau esošo šķeldas katlumāju jaunā katlumāja spēs saražot līdz pat 90% no kopējās uzņēmumā saražotās siltumenerģijas Gaujas labajā krastā.

«Šī vērienīgā projekta ieguvēji būs gan Valmieras pilsētas iedzīvotāji, gan vietējie šķeldas ražotāji un apkārtējā vide, jo siltuma ieguve tiks nodrošināta, izmantojot atjaunojamos energoresursus,» pauž VE valdes loceklis Māris Kānītis.

Komentāri

Pievienot komentāru