Jaunākais izdevums

Latvijas izaugsmes recepte ir spēcīgu analītisko dienestu izveide, to iegūto rezultātu ielikšana svaru kausos, lemjot konkrētus jautājumus, kā arī ilgtermiņa tautsaimniecības attīstības vīzija komplektā ar stiprām politiskām partijām un kļūšana kašķīgākiem pie ES kopējā galda.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Latvijas Universitātes profesors, domnīcas Certus valdes priekšsēdētājs Daunis Auers. Viņaprāt, pašlaik, kad vienlaikus tiek novērotas vairākas būtiskas pārmaiņas jeb krīzes, Latvijai, tāpat kā jebkurai valstij, ir iespējas, kuras jāmāk izmantot savā labā, jo pretējā gadījumā tās izmantos konkurentvalstis.

Kas notiek pasaulē? Cenu straujais pieaugums energoresursiem, pirms tam būvmateriāliem rada dzīvi augstas inflācijas apstākļos, kā rezultātā strauji sarūk iedzīvotāju daļas pirktspēja, savukārt uzņēmēji ne vienmēr spēj iekļaut pārdošanas cenās vēl ātrāk pieaugušas izmaksas un, gūstot pat lielākus ienākumus, strādā ar zaudējumiem!

Pašreizējo situāciju var nosaukt ļoti īsi – milzīga nestabilitāte. Tās saknes vidējā termiņā meklējamas Covid-19 pandēmijā, kas būtībā izjauca iepriekšējo ekonomiskās dzīves kārtību un līdz ar to arī mēreno ekonomisko izaugsmi ar mazu inflāciju nevis tikai kādā atsevišķā reģionā, bet gan visā pasaulē. Pandēmijas dēļ arī izjauktas globālās piegāžu ķēdes, kā rezultātā ir pircēji, bet ražotāji nav saņēmuši komplektējošas detaļas, piemēram, no Ķīnas, un tādējādi pircējiem uz savu pasūtīto preci jāgaida nevis dažas dienas vai nedēļas, bet gan daudzi mēneši.

Vēl viens straujās inflācijas iemesls ir teju visas pasaules valstu valdību vajadzība aizņemties pasakaini lielās naudas summas Covid-19 pandēmijas radīto seku novēršanai – izmaksāt dīkstāves pabalstus gan darbiniekiem, gan uzņēmumiem, kā arī tautsaimniecības sildīšanai. Pavisam nesen arī ASV pievienojās tautsaimniecības sildīšanai, kurai atvēlēts viens triljons ASV dolāru, kas paredzēts infrastruktūras uzlabošanai.

Jāņem vērā, ka ir valstis, kuras izmanto šo pandēmiju kā lielo iespēju, gan lai iegūtu lielākus ienākumus un nopelnītu vairāk, gan arī lai radītu jukas un nesaskaņas rietumniecisko valstu starpā. Konkrēti Austrumu valstis ar savu enerģētikas politiku, kā rezultātā energoresursu cenas strauji pieauga un vienlaikus izraisa domino efektu pa visu ķēdīti, līdz ar to cēla un vēl cels inflācijas līmeni ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā un citviet pasaulē. Lielās politikas rezultātā ir jukas uz Baltkrievijas un ES dalībvalstu – Polijas un Lietuvas, arī Latvijas – robežas. Polija nebūt nav nejauša izvēle vai sagadīšanās rezultāts, jo šī Višegradas valsts jau vairākus gadus atrodas saspīlētās attiecībās un konfliktē ar ES struktūrām attiecībā par likuma varu, ogļu šahtu slēgšanu un vēl daudziem jautājumiem, jo tās uzskati īsti nesakrīt ar ES vērtībām. Eiropas līderi lēma, ka palīdzēs Polijai grūtā brīdī un strīdīgos jautājumus uz laiku noliks malā. Vēl viens pašreizējās nestabilitātes pamats ir aizsākušās lielās pārmaiņas politiskajā sistēmā.

Visu interviju lasiet 14.decembra žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #50

DB, 14.12.2021

Dalies ar šo rakstu

Latvijas izaugsmes recepte ir spēcīgu analītisko dienestu izveide, to iegūto rezultātu ielikšana svaru kausos, lemjot konkrētus jautājumus, kā arī ilgtermiņa tautsaimniecības attīstības vīzija komplektā ar stiprām politiskām partijām un kļūšana kašķīgākiem pie ES kopējā galda.

Tā intervijā saka Latvijas Universitātes profesors, domnīcas Certus valdes priekšsēdētājs Daunis Auers.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 14. decembra numurā:

  • Statistika

Eiropas zaļajām ambīcijām nav ražošanas seguma - lielāko daļu zaļās enerģijas produktu, kas vitāli nepieciešami Eiropas Zaļā kursa nodrošināšanai, Eiropas Savienības dalībvalstis ieved no ārpuses.

  • Tēma

Dažādu Covid-19 ierobežojumu dēļ ēdinātāji jau vairākus mēnešus cieš ievērojamus zaudējumus, pieprasījums pēc pārtikas līdzņemšanai ir liels, taču šī pakalpojuma sniegšana nav finansiāli izdevīga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 4.oktobrī Rīgas pilī tikās ar Valsts konkurētspējas komisiju (Komisija), kas atbilstoši likuma "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu 7.1 pantam ir izveidota un turpmāk strādās Valsts prezidenta uzdevumā.

Iecerēts, ka Komisija sniegs atbalstu Valsts prezidentam Latvijas Republikas Satversmē noteikto funkciju īstenošanā un izstrādās priekšlikumus valsts konkurētspējas stiprināšanai izglītības, zinātnes un uzņēmējdarbības jomās.

"Lai Latvija būtu labklājīga, stipra un moderna sabiedrība, ir nepieciešams būtiski kāpināt mūsu valsts ekonomiskās izaugsmes un konkurētspējas tempus. Latvijas konkurētspējas jautājumu saredzu kā daļu no mūsu drošības stratēģijas. Jo ciešāk integrēti būsim globālajos tirgos, jo drošāka būs mūsu valsts. Šobrīd mijiedarbībā starp izglītību, zinātni un uzņēmējdarbību pastāv šķēršļi, kas kavē inovāciju attīstību. Saskatu, ka viens no komisijas galvenajiem uzdevumiem būs izstrādāt konkrētus priekšlikumus un labās prakses ieteikumus par, piemēram, dažādu administratīvo un birokrātisko šķēršļu mazināšanu, lai stiprinātu Latvijas konkurētspēju," par Komisijas uzdevumiem pauž Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru