Jaunākais izdevums

Latvijas Informācijas tehnoloģiju klastera šogad organizētā Latvijas IT kompāniju sadarbības vizīte Uzbekistānā ir vainagojusies ar panākumiem, un 26. maijā parakstīts pirmais sadarbības līgums starp Latvijas IKT kompāniju Corporate Solutions un Uzbekistānas IT kompāniju NAPA Automotive.

Sadarbības līgums paredz e-apmācību tehnoloģiju platformas ieviešanu un vietējā tirgus vajadzībām pielāgotas e-apmācību programmatūras risinājumu nodrošināšanu Uzbekistānas sabiedriskā un privātā sektora darbiniekiem.

Pateicoties prezidenta iniciatīvai, Uzbekistāna šobrīd ļoti aktīvi attīsta informācijas tehnoloģiju nozari. Valstī tiek strādāts pie dažādu e-pakalpojumu ieviešanas, kamdēļ ir nepieciešams celt IT zināšanas gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā strādājošajiem darbiniekiem. Savukārt Latvijas IT kompānijas jau ir uzkrājušas ievērojamu pieredzi gan e-pakalpojumu un attālināto apmācību, gan IT drošības jomā.

IKT kompānijas Corporate Solutions valdes priekšsēdētājs Aigars Ceruss: “Apgūt drošu IT lietošanu ir tikpat svarīgi, kā apgūt auto vadīšanas prasmes pirms tiesību iegūšanas. Ceļu zīmju pārzināšana un braukšanas iemaņas ir vitāli svarīgas, lai cilvēks varētu droši vadīt auto un neradītu draudus ne sev, ne citiem satiksmes dalībniekiem. Tikpat svarīgi ir apgūt arī IT drošības prasmes, ja vēlies būt drošs, saņemot e-pastus, sērfojot pa sociālajiem tīkliem vai vienkārši pārlūkojot interneta lapas. Vēl jo svarīgāk tas ir sabiedriskā sektora darbiniekiem, kur viens neuzmanīgi atvērts e-pasts ilgtermiņā var kļūt pat valsts drošības problēmu.”

“Mums ir pieredze gan IT drošības konsultāciju, gan attālināto apmācību jomā. Kā IT drošības konsultanti strādājam jau kopš 2010. gada. Uzbekistānā viens no pirmajiem partnerības uzdevumiem būs pielāgot vietējā tirgus IT drošības vajadzībām e-apmācības programmatūras risinājumus uz CloudStudy platformas bāzes. Tostarp Uzbekistānas speciālisti tiks apmācīti atpazīt darbības, kas var saturēt pikšķerēšanas draudus, apgūs paroļu veidošanas pamatzināšanas, sociālo tīklu drošu lietošanu, personas datu drošību un citu jomu zināšanas. Tādejādi tiks veicināts Latvijas IT pakalpojumu eksports, kā arī ilgtermiņā tas var palīdzēt risināt samilzušo IT speciālistu problēmu, jo, izveidojot ārpakalpojumu centrus Uzbekistānā, būs iespējams piesaistīt vietējos IT speciālistus,” norāda A. Ceruss.

Uzbekistānas IT kompānijas NAPA Automotive vadītājs Umids Abdusatorovs (Umid Abdusattorov): “IT nozare Uzbekistānā šobrīd attīstās ļoti strauji, un jaunās tehnoloģijas ienāk gan privātajā, gan publiskajā sektorā. Tāpēc esam ļoti ieinteresēti sadarbībā ar valstīm un uzņēmumiem, kam jau ir uzkrāta pieredze gan dažādu e-pakalpojumu ieviešanas jomā, gan arī pieredze IT drošības pakalpojumu apmācības jomā. Mums ir daudz jaunu cilvēku, kas ir ieinteresēti un atvērti jaunu zināšanu apgūšanai.”

Latvijas IT klastera izpilddirektore Aiga Irmeja: “Esam gandarīti, ka mūsu, aprīļa beigās, organizētā vizīte Uzbekistānā, kurā piedalījās astoņi Latvijas vadošie IT nozares uzņēmumi, ir rezultējusies ar ātru un konstruktīvu sadarbību starp Latvijas un Uzbekistānas organizācijām. Esam droši, ka Latvijas IT nozares pieredze un zināšanas stiprinās Uzbekistānas IT drošības spējas, un ceram, ka šis noslēgtais memorands ir tikai sākums mūsu valstu turpmākajai sadarbībai tehnoloģiju jomā.”

Sadarbības memoranda parakstīšanā piedalījās arī Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Edvīns Balševics, Uzbekistānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Kadambajs Sultanovs (Kadambay Sultanov), Latvijas Ārlietu ministrijas Ekonomisko attiecību, tirdzniecības un attīstības sadarbības direkcijas vadītājs Juris Štālmeistars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas mazos uzņēmumus aicina pieteikties bezmaksas kiberdrošības un pikšķerēšanas apmācībām

Db.lv, 20.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikvienam Latvijā reģistrētam mazajam uzņēmumam ir iespēja līdz 6. janvārim pieteikties bezmaksas kiberdrošības un pikšķerēšanas apmācībām. Sociālo akciju apmācību platformā www.cloudstudy.lv līdz pat nākamā gada janvāra beigām īstenos viena no lielākajām Latvijas IT uzņēmumu grupām “Corporate Solutions”.

Lai arī Latvijas lielā un vidējā biznesa pārstāvji savus darbiniekus šajās jomās izglīto arvien aktīvāk, tomēr šo prasmju testi un lielais Latvijā reģistrēto dažāda veida krāpniecības apjoms digitālā vidē liecina par būtisku zināšanu trūkumu visu nozaru uzņēmumos un visu speciālistu līmeņos. Uz pikšķerēšanas e-pastiem uzķeras no 20 līdz pat 70% darbinieku! Aicinām ikvienu mazā biznesa uzņēmumu izmantot šīs bezmaksas apmācības, jo mazo uzņēmumu rīcība nav tādu IT risinājumu, IT speciālistu un arī finanšu resursu, lai sava biznesa kiberdrošību nodrošinātu augstas drošības pakāpes līmenī.

IT uzņēmumu grupas “Corporate Solutions” vadītājs Aigars Ceruss: “Uzņēmumam var būt vislabākās antivīrusu programmas, vislabākie ugunsmūri, bet pietiek ar vienu darbinieka kļūdu, un datori “nobrūk”, bizness uz laiku apstājas. Mūsu pieredze ar e-apmācību platformas CloudStudy klientiem parāda, ka elementārus pikšķerēšanas e-pastus atver vidēji 20% darbinieku, bet ir uzņēmumi un iestādes, kur “iekrīt” līdz pat 75% darbinieku. Tas ir katastrofāli! Satraucoši ir tas, ka zināšanu trūkst visu līmeņu un visu jomu darbiniekiem gan Rīgā, gan reģionos. Tas ir mīts, ka IT speciālisti, grāmatveži, iekšējie auditori vai juristi uzķeras reti! Uzķeršanās rādītāji krītas tikai tad, ja šādas apmācības ir veiktas un pēc tam laiku pa laikam darbinieki saņem “pikšķerēšanas testus”. Ņemot vērā mūsu pieredzi, strādājot ar lielajiem un vidējā biznesa uzņēmumiem, un nesen izskanējušo banku sektora statistiku par izkrāptajiem līdzekļiem, nolēmām, ka palīdzēsim tieši mazā biznesa pārstāvjiem, kas šobrīd ir visvairāk neaizsargāti. Tāpēc īstenojam sociālo akciju mazā biznesa uzņēmumiem, pašnodarbinātām personām “Kibernoziedznieki sitīs sāpīgi Tavam biznesam! Mācies, lai neuzķertos!” un nodrošināsim bezmaksas apmācības e-apmācību platformā CloudStudy visiem, kas tur pieteikties līdz decembra beigām. Digitālajā laikmetā darbinieku prasmes kiberdrošības jomā ir elementāra ikdienas nepieciešamība.”

Komentāri

Pievienot komentāru