Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un Eiropas Parlaments (EP) pirmdienas vakarā vienojušies par bloka nākamā gada budžetu, paziņojuši diplomāti un EP deputāti.

Dalībvalstu valdību amatpersonas un eiroparlamentārieši panākuši vienprātību, ka budžeta izdevumi nākamgad būs 153,6 miljardi eiro. Papildu līdzekļi tiks paredzēti cīņai pret klimata pārmaiņām un jauniešu bezdarbu, kā arī digitalizācijai. Salīdzinot ar sākotnēji iecerēto, par 85 miljoniem eiro tiks samazināts atbalsts ES kandidātvalstij Turcijai, ziņu aģentūrai DPA pastāstīja Eiroparlamenta deputāte no Vācijas Monika Holmeiere.

Ņemot vērā to, kāda situācija Turcijā ir tādās jomās kā likuma vara un preses brīvība, no ES budžeta Turcijai jāpiešķir līdzekļi tikai pilsoniskās sabiedrības stiprināšanai, sadarbības programmai augstākajā izglītībā «Erasmus», kā arī palīdzībai Sīrijas bēgļiem, norādīja Holmeiere.

Jau ziņots,ka mēģinājumi vienoties par ES nākamā gada budžetu piektdienas vakarā cieta neveiksmi. Sarunas par ES budžetu ierasti ir smagas, jo valstu valdības sliecas uz izdevumu samazināšanu, kamēr EP iestājas par tēriņu palielināšanu. Arī šoreiz galvenais klupšanas akmens bija izdevumu apmēri. Kamēr dalībvalstis savā starpā bija vienojušās nākamgad ES tēriņiem atvēlēt 152,1 miljardu eiro, EP ieteica 159,1 miljardu lielus izdevumus. Ja abām pusēm nebūtu izdevies vienoties līdz pirmdienas pusnaktij pēc Briseles laika (līdz otrdienai plkst.1 pēc Latvijas laika), Eiropas Komisijai (EK) būtu jāizstrādā jauns budžeta projekts.

Komentāri

Pievienot komentāru