DB Viedoklis

Db viedoklis: Ar kaujas saucieniem uz lūpām, ar attīstības plānu azotē

Dienas Bizness, 30.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(425).jpg

Ko tikai visu neizdomā politiķi, lai vairotu savu popularitāti! Šoreiz nav pat runas par solījumiem un zīmēšanos teju visos kaut cik ievērības cienīgajos pasākumos, bet gan par gatavību pieņemt lēmumus, kas var radīt tālejošas sekas, turklāt izdomājot tik pamatīgu argumentāciju tam visam, ka nenobrīnīties.

Runa ir par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) ieceri veidot pilnīgi jaunu pilsētas attīstības plānu.

Protams, šāds plāns ik pēc noteikta laika ir jāizstrādā par jaunu, taču jāatgādina, ka pašreizējais stājās spēkā 2006. gadā un ir paredzēts 12 gadu periodam. Tātad tas ir vismaz vidējā termiņa dokuments, kas uzņēmējiem, potenciālajiem investoriem kalpo teju par rokasgrāmatu, norādot, kur un kā ir iespējams attīstīties. Citiem vārdiem sakot, tas ir dokuments, ar kuru bizness rēķinās, plānojot savu darbību. Kā zināms, kopš 2006. gada ir pagājuši vien seši, nevis visi 12 gadi, un tādējādi minētā iecere ir vismaz neapdomīga. To realizējot, var pārvilkt svītru pāri ne vienai vien biznesa iecerei, piemēram, mainot kādas teritorijas zonējumu.

Bet nu par argumentāciju… Ušakovs ir uzsvēris, ka jauna attīstības plāna izstrāde esot nepieciešama, lai novērstu korupcijas riskus. Interesanti, kā viņš to ir iecerējis. Protams, nevar izslēgt, ka Ušakovs ir aizdomājies - ņemot vērā, ka pašreizējais plāns tapis laikā, kad noteiktas sviras šajā jomā bija pašreiz tieši par koruptīviem nodarījumiem aiz restēm sēdošajiem Vilnim Štramam un Pēterim Strancim, tad arī pats dokuments varētu būt stipri vien «slidens». Ja mēra doma tiešām raisās šajā virzienā, viņam būtu jārēķinās ar kādu ķezu - Rīgas attīstības plāns nebūt nav vienīgais ar pilsētattīstību saistītais dokuments, kas tapis Štrama un Stranča laikā, tādu ir pietiekami daudz. Vēl tikai jāpiebilst, ka, vadoties pēc šāda principa, absolūti draņķīga situācija varētu izveidoties Jūrmalas domei, ņemot vērā, ka divi no iepriekšējiem šīs pilsētas mēriem jau tikuši notiesāti, bet vēl viens ir dabūjis diezgan smagu kriminālapsūdzību. Tāpat Rīgas domniekiem būtu jāņem vērā, ka, tieši sākot attīstības plāna izstrādi, diemžēl faktiski tiek dota iespēja korupcijai. Redz, ir taču skaidrs, ka šāda plāna izstrādes process ir labvēlīgs periods negodprātīgiem darboņiem izlobēt sev vēlamus zonējumus, apbūves nosacījumus un tamlīdzīgas lietas. Loģika šeit ir vienkārša - ja reiz likums ir vaļā vai tapšanas stadijā, tajā iespējams dabūt iekšā visu ko.

Nenoliedzami var būt situācijas, kad attīstības plāns ir jākoriģē, ieviešot tajā nepieciešamās izmaiņas, taču šā mērķa sasniegšanai nav vajadzības perioda vidū pārstrādāt visu dokumentu. Nav skaidrs, ko tādējādi vēlas panākt Ušakovs - paspodrināt savu tēlu, imitējot cīņu pret korupciju, vai ko citu (cerams, ka to visu netiek plānots darīt ar mērķi sakārtot plānu tā, lai tas būtu parocīgāks, piemēram, vienam otram SC finansētājam), taču metode ir izvēlēta totāli neveiksmīga. Vēl mēdz teikt , ka nav labi mainīt noteikumus spēles laikā jeb - šajā gadījumā - pašā tās vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru