Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika vērotāji sola, ka šogad būs karsta vasara. Taču prognozes par karstumu šogad droši vien var attiecināt arī uz parādībām, kuru karstumu nevar izmērīt grādos nedz pēc Celsija, nedz pēc Fārenheita skalas. Ja sinoptiķu prognozes balstās uz dabas norišu vērojumiem, tad prognozes par politiskā klimata uzkaršanu - vēlēšanu tuvumu. Oficiālais priekšvēlēšanu aģitācijas periods sākas nākamās nedēļas nogalē, bet elektronisko plašsaziņas līdzekļu viļņos jau tagad peldas labi ļaudis, kas sakās esam Par labu Latviju vai par prezidentālu valsti... Tiem pirmajiem, kas par labu Latviju, teju neērti ko pārmest. Jo pašam pārmetējam tā kā drusku kauns, tā kā bailes, ka pārmetot var tapt ierindots starp tiem, kas ir pret labu Latviju...

Tomēr situācija ir kutelīga. Teorētiski Par labu Latviju daudzinātāji neko nav pārkāpuši, viņi saskaņā ar KNAB pausto vien iesilda vēlētājus īstajai kampaņai, līdzīgi kā ceļā uz slavas virsotnēm esoši mūziķi reizumis iesilda klausītājus pirms spožāku zvaigžņu uzstāšanās. Taču arī kurnēšanai par lablatviešiem ir pamats - nekas neliecina, ka šo tā dēvēto tautas kustību pēc pāris mēnešiem nepiemeklēs tāds pats liktenis, kāds 2006. gadā piemeklēja LPP/LC popularizētāja Ērika Stendzenieka izloloto Pa saulei! un ar TP kampaņu autoru saistīto Sabiedrību par vārda brīvību. Kaut kā nav manīts, ka Pa saulei! būtu turpinājusi pozitīvisma vairošanu sabiedrībā vai Sabiedrība par vārda brīvību būtu kaut pušplēstu vārdu bildusi, piemēram, par kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī. Tādēļ rodas drusku skumja nojausma, ka kustība ar cēlo nosaukumu Par labu Latviju ir lemta tādam pašam priekšvēlēšanu mora liktenim. Savu padarīs, LPP/LC un TP apvienību Saeimā kaut kā iestums, un tad nomirs dabiskā nāvē.

Vēl jo neglītāka izskatās Latvijas Neatkarīgās televīzijas valdes priekšsēža Andreja Ēķa pārtapšana Par labu Latviju vadonī. Pat ab-strahējoties no fakta, ka A. Ēķis ir apsūdzēts digitalizācijas lietā, nevar ignorēt to, ka jau senāk viņš paudis, ka plašsaziņas līdzekļa īpašnieks sev piederošajā medijā var popularizēt, ko vien grib. Visticamāk, kustības Par labu Latviju vadītājs priekšvēlēšanu periodā gribēs popularizēt tieši kustības sabiedrotos - AŠ2 pārstāvēto politisko apvienību.

Interesanti, ka pavisam nesen, gatavojot galīgajam lasījumam Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma grozījumus, Saeimas Valsts pārvaldes komisija atbalstīja ideju, ka Nacionālajai radio un televīzijas padomei ir jāpiešķir tiesības slēgt raidorganizācijas, kuras pārkāpj priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumus. Pēc tam komisija un vēlāk arī Saeima lēma, ka šāds sods būtu pārmēru bargs. Formālais iemesls, kādēļ atbildīgā komisija mainīja savas domas, bija bažas par iespējamu vārda brīvības apdraudējumu. Neatkarīgi no tā, kādi ir patiesie šā svārstīguma iemesli, viens ir skaidrs: sankcijas par slēptu politisko reklāmu nebūs īpaši smagas. Tādējādi rūpes par graudu nošķiršanu no pelavām jeb slēptas politiskās aģitācijas atšķiršanu no izklaidējošām vai informējošām pārraidēm tiek atstātas televīzijas skatītāju un radio klausītāju ziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru