DB Viedoklis

DB viedoklis: Tuneļa galā parādījies cerību stars

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 26.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējā valdībā patīkami pārsteidz divu ministru darbs, no kuriem var sagaidīt būtiskas reformas

Kad pēc rudenī notikušajām Saeimas vēlēšanām tika apstiprināts nu jau otrais Laimdotas Straujumas vadītais Ministru kabinets, izmaiņas pret iepriekšējo valdību šķita kosmētiskas. Tomēr tagad jāsaka, ka divu ministru – jaunpienācēju – darbība diezgan spil- gti izceļas uz kopējā pelēcīgā fona. Runa ir par ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu un veselības ministru Gunti Belēviču.

Šaha čempione un piecas svešvalodas zinošā Dana Reizniece–Ozola savu darbu sāka ar nopietnu Ekonomikas ministrijas (EM) kuģa kursa koriģēšanu. Konstatējusi nepamatotu šķērdēšanos Expo Milano 2015 sakarā, ministre ierosinājusi disciplinārlietas pret vairākām EM amatpersonām. Reiznieces-Ozolas vadībā sagatavota arī uzņēmējiem svarīgā ES fondu atbalsta iespēja iekārtu iegādei. Ir lieliski naudu ieguldīt darbinieku apmācībā, tomēr pēc tam nereti iznāk tā, ka labi apmācītie cilvēki aizplūst darbā uz ārzemēm, bet uzņēmumu modernizētās iekārtas tomēr paliek šeit. Ekonomikas ministre arī atļāvās palikt pie savas nostājas mikrouzņēmumu nodokļa jautājumā, atbalstot pašreizējo 9% likmi, lai arī uz ierobežotu termiņu un ne visām nozarēm. Izskatās, ka Reizniece-Ozola varētu panākt arī kādas konkrētas izmaiņas daudziem ražotājiem tik sāpīgajā elektrības obligātā iepirkuma komponentē (OIK). Ja energointensīvām ražotnēm tiks panāktas OIK atlaides un tas notiks nevis uz pārējo elektroenerģijas patērētāju, bet gan uz a/s Latvenergo izmaksu pārskatīšanas rēķina, tad tas jau būs vērā ņemams progress, salīdzinot ar iepriekšējo politiķu muļļāšanos ap šo jautājumu. Savukārt no uzņēmējdarbības vides nākušais, divas augstskolas beigušais Guntis Belēvičs savā veselības nozarē vispār skalda un valda ar plašu vērienu. Arī sācis ar kadru revīziju Veselības ministrijā, apturējis nesaimnieciskuma aizdomām apvīto neatliekamās medicīniskās palīdzības auto iepirkumu, tagad ķēries klāt slimnīcu saimniecībām, kas iepriekšējo ministru laikā, šķiet, dzīvojušas pēc parādu principa, sak, gan jau budžets naudu piešķirs. Viss liecina par to, ka veselības ministram padomā vēl vairākas nopietnas reformas, kuru izredzes aptumšo vien sīks melnumiņš – drošības dienesti Guntim Belēvičam joprojām nav piešķīruši pilnvērtīgam darbam nepieciešamo pielaidi valsts noslēpumam.

Sakarā ar to, ka šie abi ministri atļāvušies pārskatīt ierasto praksi savās nozarēs un runā skaidru valodu, nereti uzstājoties pret pēdējos gados Latvijas politiskajā vidē iedibināto vienīgo «pareizo» viedokli, turklāt atļaujas, viņuprāt, nepiemērotas amatpersonas arī atlaist no darba, nevar cerēt, ka viņi uzreiz tiks ļoti mīlēti, tomēr no šīm personībām uz Latvijas politiskās skatuves pašlaik var sagaidīt daudz.

Komentāri

Pievienot komentāru