Enerģētika

Degvielas cenu kritums var izsīkt

Mārtiņš Apinis, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Potenciāls turpmākam naftas cenas, līdz ar to arī degvielas, samazinājumam nākamajā pusgadā ir visai ierobežots. Sagaidāms, ka pieaugs sezonālais pieprasījums, ko diktē autobraukšanas intensitātes pieaugums atvaļinājumu periodā, kā arī no 1.jūlija aktualizēsies Irānas naftas embargo ietekme, kā rezultātā ievērojami varētu sarukt OPEC jaudu pārpalikums, riskus tālākam degvielas cenu kritumam uzskaita SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņaprāt, kartelis vēlas izvairīties no 2009.gada scenārija atkārtošanās, kad naftas cena nokritās vidēji līdz 62,7 ASV dolāriem par barelu. Ja situācija pasaules ekonomikā turpinās pasliktināties, OPEC samazinās naftas ieguvi ļoti ātri, lai izvairītos no līdzīga krituma, secina eksperts.

«Jāpiezīmē, ka karteļa spēja ietekmēt cenu kritumu ir lielāka nekā tās pieaugumu, īpaši apstākļos, kad esošās jaudas ir izsmeltas. Uzsāktie ekonomikas stimulēšanas pasākumu ļauj izteikt prognozi, ka Ķīnas cietās piezemēšanās risks nākamā pusgadā mazināsies, kamēr notikumi eirozonā turpinās uzturēt nenoteiktību, kas ietekmēs naftas cenas svārstīgumu,» paredzamos scenārijus ieskicē SEB bankas speciālists

Pāris mēnešu laikā kopš sava vēsturiskā maksimuma sasniegšanas benzīna cenas Latvijā ir samazinājušās par 11% - 13%.

Komentāri

Pievienot komentāru