Jaunākais izdevums

Paipalu olu ražotājai SIA Eka paipalas, kurai produkcijā atrasto antibiotiku dēļ nācās izkaut 30 000 putnu, ir atļauts atsākt ražošanu, savukārt Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) plāno padziļināti pārbaudīt Lietuvas uzņēmuma Kauna grūdai Latvijā tirgotās dzīvnieku barības kvalitāti.

Kā šodien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdē informēja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga, Eka paipalām atļauts atsākt olu ražošanu, kā arī ataudzēt vaislai paredzētos putnēnus, kuri iepriekš netika baroti ar Lietuvā ražoto barību.

«Uzņēmums ne tikai likvidējis visus putnus, bet arī izpildījis visus PVD norādījumus, un nav pamata saglabāt liegumu. Ir iepirkti jauni putni, kā arī esam atļāvuši audzēt vaislas putnēnus, jo tie netika baroti ar barību, kurā bijusi aizliegtā antibiotika hloramfenikols,» sacīja Lamberga.

Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) sapulcē atzina, ka izprot lauksaimnieku bažas par minētā Lietuvas uzņēmuma barības kvalitāti, jo tā tiek izbarota ne tikai putniem, bet arī, piemēram, mājas cūkām.

«PVD ir jāveic šī uzņēmuma tirgotās dzīvnieku barības monitorings, lai turpmāk aizdomīgas partijas nenonāk tirdzniecībā. Trešdien no komandējuma atgriežas PVD ģenerāldirektors, un šim jābūt vienam no pirmajiem jautājumiem darba kārtībā, lai uz priekšdienām nekas tāds vairs neatkārtotos,» sacīja Dūklavs.

Tikmēr Eka paipalu pārstāvis sapulcē norādīja, ka uzņēmumam nācies ne tikai izkaut putnus, bet arī izņemt no tirdzniecības ap pusmiljonam olu, līdz ar to zaudējumi rēķināmi vismaz 53 000 eiro apmērā. Atbalsts no valsts šajā gadījumā uzņēmumam nepienākas, līdz ar to patlaban tiek plānots sākt tiesvedību par zaudējumu piedziņu no Kaunas grūdai.

Kā ziņots, Eka paipalu produkcijā 4.jūnijā atklāta aizliegtā antibiotika hloramfenikols, līdz ar to uzņēmums saņēma no PVD rīkojumu izkaut fermā putnus. Kā aģentūru LETA toreiz informēja uzņēmuma līdzīpašnieks Boriss Murevičs, aizliegtā viela olās ir nonākusi, jo paipalas barotas ar Kauna grūdai pirkto maisījumu, kuras sastāvā tika atklāts hloramfenikols.

SIA Eka paipalas reģistrēta 2012.gadā Daugavpils novada Sventes pagastā ar 2800 eiro pamatkapitālu. Līdz šā gada 15.maijam uzņēmuma nosaukums bija Eko paipalas.

Uzņēmuma apgrozījums 2014.gadā bija 282 173 eiro salīdzinājumā ar 83 733 eiro iepriekšējā gadā, bet peļņa - 2997 eiro salīdzinājumā ar 21 600 eiro 2013.gadā.

Uzņēmuma īpašnieki ir Evisa Nuka ar 54% kapitāldaļu, kā arī Murevičs un Vasilijs Petrovs ar 23% kapitāldaļu katrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar to, ka paipalu olu ražotāja SIA Eka paipalas (iepriekš Eko paipalas) produkcijā pirms nedēļas atklāta aizliegtā antibiotika hloramfenikols, uzņēmums saņēmis no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīkojumu izkaut fermā esošos putnus, informēja uzņēmuma līdzīpašnieks Boriss Murevičs.

«Veicot pārbaudes uzņēmumā, PVD ir konstatējis, ka aizliegtā viela olās ir nonākusi, jo paipalas tika barotas ar barību, kuras sastāvā ir hloramfenikols. PVD uzlicis par pienākumu nosūtīt uz kautuvi un nogalināt novietnē esošās vaislas paipalas un gaiļus. Lai patērētajiem vairs nerastos šaubas par produkta drošību un kvalitāti, izpildīsim šo lēmumu, kā arī nomainīsim paipalu barības piegādātāju,» norādīja Murevičs.

Viņš arī norādīja, ka aizliegtā viela olās nonākusi, putnus barojot ar Lietuvas uzņēmumā Kauna grūdai pirkto barību.

Tāpat Murevičs atzina, ka, neraugoties uz notikušo, uzņēmums pēc barības piegādātāja nomaiņas atsāks olu ražošanas procesu, vienlaikus uzturot spēkā lēmumu PVD spriedumu apstrīdēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Kokneses novads kļuvis par vienu ražojošu uzņēmumu bagātāks

Dienas Bizness, 21.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunbilstiņos, bijušās Bilstiņu muižas apkārtnē uzceltajā fermā, Bruno Cīrulis audzē paipalas. Šajā pavasarī pircējiem viņš piedāvā pilnībā izveidotu produktu, jo līdz ar nesen saņemto pirmā produkta iesaiņojuma partiju Koknesē audzēto paipalu olas nu var piegādāt veikaliem, vēsta reģionālais laikraksts Staburags.

Biznesa pirmsākums rodams aptuveni pirms gada ar ideju par savu mazo uzņēmumu. Ražošanas ēka, kurā ir gan barības novietne, paipalu būri, apkures sistēma, birojs un dzīvojamā daļa, uzcelta, kā saka, uz līdzenas vietas, tāpēc pirms celtniecības varēja izplānot katru niansi. Akcentēta darba spēka resursu ekonomija — telpās ir vienlaidu grīda; putnu barošana un dzirdināšana, olu savākšana, novietņu kopšana, cik iespējams, vienkāršota un automatizēta. Tādēļ šobrīd ar tūkstoš paipalām Bruno tiek galā samērā viegli un ātri.

Šobrīd tūkstoš paipalu dēj vidēji 500 olu dienā, savukārt maksimālā kūts ietilpība — 5 tūkstoši putnu. Paipalas šādu dētspēju saglabā līdz gada vecumam, tāpēc putni regulāri jāmaina un jāpapildina. Arī šajās dienās uz Koknesi dosies 500 jauno dējēju.

Komentāri

Pievienot komentāru