Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu uzņēmumu apvienošanās un iegādes (M&A) tirgus 2022.gadā reģistrēja kopā 117 uzņēmumu apvienošanās un iegādes darījumus 2,2 miljardu eiro vērtībā, liecina advokātu biroja "Ellex" sadarbībā ar "Mergermarket" publicētais jaunākais ziņojums.

Tas ir bijis kritums salīdzinājumā ar 2021.gadu, kurš bija labākais gads reģionā "Mergermarket" novērojumu vēsturē ar 144 darījumiem 2,4 miljardu eiro vērtībā. Ziņojumā teikts, ka arī šī gada skaitļi ir otrs labākais rādītājs darījumu apjoma ziņā un trešais labākais rādītājs pēdējā desmitgadē kopējās vērtības ziņā.

"Ellex" Igaunijas biroja partneris un darījumu prakses vadītājs Risto Vahimets norāda, ka 2022.gads iesākās labi, saglabājoties 2021.gada tendencēm. Tad notika iebrukums Ukrainā, un daudzi darījumi tika apturēti. Tad notikumi Ukrainā sāka ieņemt pozitīvu virzienu, un kopš jūnija sākuma Baltija bijusi lielākā drošībā.

Ieguldītāju bažas ir lielākoties makroekonomiska rakstura, saistītas ar inflāciju un ekonomisko lejupslīdi, līdzīgi, kā tas ir visā pārējā Eiropā. Lietas ir risinājušās lēnāk nekā 2021.gadā, jo ieguldītāji prognozē zemākus vērtējumus turpmākajā periodā. Taču kopumā 2022.gads nebūt nav bijis slikts gads, uzsver R.Vahimets.

Kopējo deklarēto darījumu vērtību 2022.gadā uzlaboja divi milzīgi darījumi Baltijas valstīs - finansējuma piesaistes raunds, kuru sāka transporta izsaukumu lietotnes attīstītājs "Bolt Technology", un līdzdalības daļas Lietuvas bankā "Nord/LB Lietuva" pārdošana - šie abi darījumi veidoja vairāk nekā divas piektdaļas no kopējās summas jeb 957 miljonus eiro kopumā.

No Baltijas valstīs 2022.gadā publiskotajiem 117 darījumiem 59% jeb 69 darījumi norisinājās pirmajā pusgadā, atspoguļojot gan 2021.gada buma laikā sākto darījumu pabeigšanu, gan pieaugošo makroekonomisko spriedzi gada otrajā pusē.

Tāpat kā 2021.gadā, ienākošie darījumi veidoja lauvas tiesu no kopējās vērtības Baltijas valstīs 2022.gadā - tas ir, 78%, kas salīdzinājumā ar 85% 2021.gadā ir neliels samazinājums. Laikposmā no 2012. līdz 2022.gadam ienākošie darījumi veidoja vidēji 63% no kopējās deklarētās vērtības, un vienīgi laikposmā no 2012. līdz 2014.gadam vietējo darījumu kopējā vērtība pārsniedza ienākošo darījumu vērtību.

"Ellex" Lietuvas biroja partnere un uzņēmējdarbības tiesību prakses grupas viena no vadītājām Rūta Armone skaidro, ka ārvalstu ieguldītāju īpatsvars tirgū ir ļoti laba zīme - tātad ir spēts viņus uzrunāt un pārliecināt, ka vide ir droša. Ģeopolitiskā ziņā Baltija ir stabila. Reģions var ieņemt vadošo pozīciju Eiropas tehnoloģiju sektorā, tāpēc viņa prognozē, ka nākamajos piecos, desmit gados tiks sasniegti ļoti labi rezultāti.

Lai gan ārvalstu ieguldījumi Baltijas valstīs ir bijuši nozīmīgi, arī vietējais kapitāls nav stāvējis dīkā. 2022.gadā 53% no Baltijas valstīs izziņotajiem darījumiem bija vietēja rakstura, un salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu tas ir pieaugums par vienu procentpunktu.

"Ellex" Latvijas biroja vecākais partneris un uzņēmējdarbības un uzņēmumu apvienošanās un iegādes prakses grupas vadītājs Raimonds Slaidiņš informē, ka šobrīd aktīva joma ir pārstrukturēšana. Uzņēmumi, kuri jau ir ieguldījuši šeit, meklē citas iespējas paplašināt savus projektus Baltijas valstīs. Ir uzņēmumi no Igaunijas un Lietuvas, kas īsteno darījumus Latvijā. Baltijas valstīs kopumā pastāvīgi ir ievērojamu darījumu apjoms.

No sektoru viedokļa tehnoloģiju uzņēmumu apvienošanās un iegāde ir bijusi izteiktākā iezīme Baltijas tirgū, un privātā kapitāla ieguldītāji dedzīgi vēlas savā īpašumā iegūt augstas vērtības aktīvus. Tehnoloģiju, mediju un telesakaru (TMT) darījumi apjoma ziņā veidoja 33% no visiem uzņēmumu apvienošanās un iegādes darījumiem reģionā šajā periodā, kas ir par 14 procentpunktiem augstāks rādītājs salīdzinājumā ar 2019./2020.gadu.

Nozares ieguldījums no vērtības viedokļa ir bijis pat nozīmīgs, jo šī sektora ieguldījums darījumu kopējā vērtībā Baltijas valstīs bija 51%, un šis pieaugums ir bijis par 19 procentpunktiem salīdzinājumā ar nozares devumu 2019./2020.gadā. Lielā mērā te liela nozīme bija minētajam "Bolt Technology" darījumam 628 miljonu eiro vērtībā, un kopīgo ieguldījumu uzlaboja vēl pieci TMT darījumi, kas ierindojās 2022.gada 10 lielāko darījumu topā.

"Ellex" Igaunijas biroja partneris un viens no darījumu prakses vadītājiem Svens Paps uzskata, ka 2023.gads būs gan izaicinājumiem, gan izdevībām bagāts gads šajā reģionā. Pastāvīgi augstās enerģijas cenas un aizvien pieaugošās kapitāla izmaksas vēl aizvien būs nozīmīgs faktors ražošanas izmaksu pieaugumā, kuras nebūs iespējams uzvelt uz patērētāju pleciem, kuri jau tā cieš no augstās inflācijas, kā rezultātā samazinās patērētāju pārliecība.

"Taču izaicinājumi vienmēr rada arī jaunas iespējas, un mēs, iespējams, būsim liecinieki lielākai aktivitātei uzņēmumu apvienošanās un iegādes jomā arī "vecajās nozarēs", iespējams, dažiem apgrūtinātu aktīvu pārdošanas darījumiem," pauž Paps.

"Ellex" apvieno trīs reģiona spēcīgākos un augstāk vērtētos zvērinātu advokātu birojus, pa vienam no visām trijām Baltijas valstīm - "Ellex Raidla" Igaunijā, "Ellex Kļaviņš" Latvijā un "Ellex Valiunas" Lietuvā. "Ellex" ir bijusi vislielākā uzņēmējdarbības tiesību un uzņēmumu apvienošanās un iegādes prakse Baltijas valstīs, vairākus gadus pēc kārtas ieņemot vadošās pozīcijas darījumu vērtības un skaita ziņā Centrālajā un Austrumeiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru