Enerģētika

Enerģijas krīzes mazināšanai Ķīna uzdod par teju 100 miljoniem tonnu palielināt ogļu ieguvi

LETA--AFP, 08.10.2021

Jaunākais izdevums

Ķīnas varasiestādes devušas rīkojumu desmitiem ogļraktuvju par gandrīz 100 miljoniem tonnu palielināt ieguves apjomu, ņemot vērā enerģijas krīzi valstī, piektdien ziņo mediji.

72 ogļraktuvēm Iekšējā Mongolijā, kas ir ievērojams ogļu ieguves reģions, dots rīkojums palielināt ieguvi par vairāk nekā 98 miljoniem tonnu, liecina oficiāls dokuments, kas plašākai sabiedrībai nav publiskots, ziņo valsts lietišķais laikraksts "Džencjuaņ šibao".

Gandrīz 60% no Ķīnas ekonomikas balstās ogļu izmantošanā, un valsts saskārusies ar grūtībām mazināt atkarību no šī kurināmā, neskatoties uz solījumiem līdz 2060.gadam kļūt par oglekļa dioksīda izmešu ziņā neitrālu valsti.

Ķīna pēdējā laikā piedzīvojusi plašus elektroenerģijas piegāžu traucējumus, kuru dēļ rūpnīcās kavējas ražošana, jo uzņēmumiem dots rīkojums samazināt enerģijas patēriņu.

Enerģijas pieprasījums Ķīnā pirmajā pusgadā pārsniedzis līmeni, kāds bija pirms pandēmijas, jo pieprasījums pēc rūpniecības precēm palielinās vienlaikus ar pasaules ekonomikas atgūšanos no krīzes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) tiesa pirmdien nolēmusi, ka Polijai jāmaksā Briselei 500 000 eiro dienā liela sodanauda par ogļraktuvju "KWB Turów" neslēgšanu.

ES tiesas maijā nolēma, ka Polijai jāaptur ogļraktuvju "KWB Turów" darbība. Tiesā ar sūdzību vērsās Čehija, apgalvojot, ka raktuvēm ir negatīva ietekme uz vidi pierobežas reģionā, kur iedzīvotāji sūdzas par ūdens trūkumu, troksni un putekļiem.

Taču Polija neapturēja raktuvju darbību, apgalvojot, ka tādējādi pārtrūks elektroapgāde diviem miljoniem mājsaimniecību, un uzstāja, ka tiesas rīcībā nav bijusi visa informācija par situāciju.

Jūnijā Čehija lūdza ES tiesu piemērot Polijai piecu miljonu eiro lielu sodanaudu par katru dienu, kurā raktuves turpina darbu, ignorējot ES tiesas lēmumu.

"KWB Turów" raktuves, kas darbojas kopš 1904.gada, nodrošina ogles galvenokārt vietējai spēkstacijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik veidojas īpaši labvēlīgi apstākļi atjaunojamās enerģijas straujam izaugsmes lēcienam, noskaidrots auditorkompānijas "EY" (agrāk "Ernst & Young") pētījumā "EY Renewable Energy Country Attractiveness Index", kas tiek veikts visā pasaulē jau 58.reizi.

"EY" pārstāvji aģentūrai LETA atklāja, ka patlaban vienlaicīgi dažādi faktori - tirgus pieprasījuma un piedāvājuma situācija, efektīvu tehnoloģiju attīstība, valstu politikas pārmaiņas, vides, sociālo un pārvaldības apsvērumu nozīmes pieaugums sabiedrībā un uzņēmējdarbībā, kā ar investoru gatavība ieguldīt "zaļās" enerģijas jaudu izveidē, sekmē būtisku atjaunojamās enerģijas izaugsmi.

Auditorkompānijas pētījums parāda, ka pērn, neskatoties uz pandēmiju, pasaulē ieguldījumi atjaunojamās enerģijas ražošanas jaudās pieauga par 2% un sasniedza 303,5 miljardus ASV dolāru, bet atjaunojamās enerģijas jaudu uzstādīšana bija pat par 45% augstāka nekā 2019 gadā, sasniedzot 265 gigavatus (GW), kas ir straujākā izaugsme kopš 1999.gada.

Komentāri

Pievienot komentāru