Ekonomika

EY: būtiskākie riski uzņēmējiem: ģeopolitika, piegādes ķēžu traucējumi un kiberuzbrukumi

Db.lv, 28.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd par lielākajiem riskiem, kas var apdraudēt uzņēmumus nākamo 12 mēnešu laikā, uzņēmēji uzskata ģeopolitisko notikumu ietekmi, piegādes ķēžu traucējumus un kiberuzbrukumus, kā arī datu drošību, liecina EY vispasaules risku pētījums Global Risk Survey.

Tā uzskata 45% uzņēmumu vadītāju pasaulē. Nedaudz mazāk – 44% uzņēmumu vadītāju par būtisku risku uzskata mainīgas patērētāju prasības un klimata pārmaiņu un resursu pieejamības apdraudējumu.

Savukārt, pēdējo divu gadu laikā visvairāk nozīme ir pieaugusi virknei citu risku – proti, jaunu tirgus dalībnieku ienākšana uzņēmuma darbības segmentā šobrīd satrauc 42% uzņēmumu vadītāju pretēji vien 22% 2021. gadā, bet darbinieku komandas kultūras neatbilstība uzņēmuma šodienas vajadzībām uztrauc tāpat 42% uzņēmumu vadītāju pretēji 22% divus gadus iepriekš. Tāpat būtiski audzis to uzņēmēju skaits – no 27% divus gadus iepriekš līdz 41% šobrīd, kas par risku uzskata arvien pieaugošu attālinātā darba prakses ieviešanu.

“Uzņēmumu vadības komandām ir vērts uzdot jautājumus “cik noturīgi mēs esam pret nozīmīgākajiem riskiem? Ko mēs darīsim, ja notiks notikums X?” Ko mēs darīsim, ja mākslīgā intelekta tehnoloģija mūsu pakalpojumu padarīs par nevajadzīgu? Ja mūsu partneri pārtrauks piegādes kara Ukrainā vai cita reģionāla saspīlējuma dēļ? Ko mēs darīsim, ja nespēsim atrast un noturēt jaunus darbiniekus? Šie un citi ir jautājumi ir svarīgi ne tikai nākotnei, bet atbildes uz tiem visdrīzāk stiprinās uzņēmumu jau šodien, tagadējos tirgus apstākļos,” saka Nauris Kļava, EY Partneris Baltijas valstīs.

Jāatzīmē, ka EY pētījums arī atklāj, ka dažu risku nozīmes uztvere uzņēmēju acīs pēdējo divu gadu laikā ir mazinājusies, piemēram, šobrīd 43% uzņēmumu vadītāju uztraucas par tehnoloģiju izraisītām pārmaiņām, taču pirms diviem gadiem šo kā būtisku risku novērtēja 49% vadītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru