Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch varētu samazināt ASV piešķirto augsto AAA reitingu, kā iemeslu šādai rīcībai minot politisko saspīlējumu, kas izveidojies saistībā ar ASV parādu griestu palielināšanu.

«Lai gan Fitch turpina uzskatīt, ka parādu griesti tiks palielināti, politiskais saspīlējums un samazinājies finansiālais elastīgums var palielināt ASV maksātnespējas risku,» izplatītajā paziņojumā norāda kredītreitingu aģentūra. Fitch noteikusi ASV reitingam negatīvu perspektīvu un lēmumu par AAA kredītreitinga mainīšanu iecerējusi pieņemt līdz nākamā gada pirmā ceturkšņa beigām.

Pirms diviem gadiem – 2011. gada augustā, ASV kredītreitingu līdz AA- samazināja aģentūra Standard & Poor’s (S&P), tādējādi valsts pirmo reizi zaudēja savu augsto reitingu. Par iemeslu šādai S&P rīcībai kalpoja neskaidrība, kas valdīja saistībā ar ASV parādu palielināšanu 2011. vadā. Vienošanos par ASV aizņemšanās limita palielināšanu izdevās panākt pēdējā brīdī. S&P veiktais reitinga samazinājums izraisīja vērienīgu viļņošanos pasaules vērtspapīru tirgos.

«Tas izskatās līdzīgi tam, ko mēs dzirdējām no S&P pirms reitinga samazināšanas – viņi mūs brīdināja, ka problēmas saistībā ar parādu griestu palielināšanu netiks paciestas un tās neatbilst valstij, kurai ir piešķirts AAA reitings. Principā viņi saka – tieciet ar to galā nekavējoties,» TD Securities eksperta Genādija Goldberga (Gennadiy Goldberg) sacīto, citē Reuters. Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s joprojām saglabājusi ASV kredītreitingu AAA apmērā ar stabilu nākotnes perspektīvu.

Tikmēr ASV Senāta izstrādātā vienošanās par parādu griestu pacelšanu republikāņu kontrolētajā Kongresa apakšpalātā nav tikusi pieņemta. ASV politiskajiem spēkiem par parādu griestu palielināšanu jāvienojas līdz 17. oktobrim, pretējā gadījumā valstij var beigties nauda esošo saistību segšanai.

Db.lv jau vēstīja, ka Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde brīdināja, ka ASV maksātnespēja varētu iegāzt pasauli vērienīgā recesijā. «Ja izveidojas zināmi traucējumi – pārliecības trūkums, ticības zaudēšana ASV parakstam – tas nozīmētu vērienīgas problēmas visā pasaulē un rastos jaunas recesijas sākšanās risks,» uzstājoties ASV televīzijā, sacīja SVF vadītāja.

Politiskais strupceļš Vašingtonā izraisījis arī Ķīnas, kurai pieder lielākā daļa ASV parāda, neapmierinātību un pieaugošu satraukumu. Krīze liecinot par to, ka Ķīnai un pārējai pasaulei jāsāk «deamerikanizācijas» process, paudusi Pekinas oficiālā ziņu aģentūra Xinhua News.

Komentāri

Pievienot komentāru