Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

95% no kokapstrādes uzņēmuma SIA 4PLUS ražotās produkcijas patlaban tiek eksportēta, un uzņēmums patlaban īsteno investīciju projektu tālākai attīstībai, stāsta kompānijas SIA 4PLUS valdes priekšsēdētājs Druvis Paeglis.

SIA 4PLUS nodarbojas ar kokapstrādi, no apses zāģbaļķiem ražojot saunu materiālus, dažādus profilus un palešu sagataves, savukārt no kokmateriālu pārstrādes rezultātā pāri palikušajām atlikumiem kompānija ražo augsta blīvuma apses briketes. Daļu no procesā radušās šķeldas kompānija pārdod, ar daļu ražo siltumu savas ražošanas vajadzībām, kā arī apsilda tuvējo daudzdzīvokļu māju rajonu Alūksnē, tādējādi kopumā sanāk pilns pārstrādes cikls, viņš skaidro.

Šobrīd Valmierā atrodas 4PLUS birojs un Rietumvidzemes apses zāģbaļķu iepirkšanas punkts un, savukārt Alūksnē ir Austrumvidzemes un Latgales apses zāģbaļķu iepirkšanas punkts, ražotne, galvenais birojs un grāmatvedība.

«2018.gads bija viens no labākajiem uzņēmuma vēsturē, ar vislielāko apgrozījumu un labiem finanšu rādītājiem. Līdz šim 2019.gads apgrozījuma ziņā ir visnotaļ līdzīgs iepriekšējam, bet, visticamāk, finanšu rādītāji varētu nedaudz atpalikt, jo ir mainījusies gan ārējā situācija, gan arī uzņēmumā tiek realizēts visnotaļ apjomīgs investīciju projekts, tamdēļ, iekārtu maiņas dēļ nākas vairākkārt apstādināt ražošanu kādā no cehiem. Tas ietekmē arī finanšu rādītājus, bet šeit varētu savilkt līdzībās ar ceļu remontiem - šodien ir grūti, rīt būs labāk,» piebilst D. Paeglis, atzīstot, ka kopumā meža nozarē šobrīd situācija nebūt nav pati labvēlīgākā. Galvenokārt tas attiecas uz papīrmalku, kas ir ļoti būtisks mežistrādes produkts un būtiski ietekmē visu pārējo materiālu pieejamību. Līdzīgi grūta situācija ir ar taras materiālu realizāciju. Kaut arī tara veid salīdzinoši mazu daļu no mūsu kopējiem realizācijas apjomiem, šī segmenta būtiskais realizācijas kritums, ap -25%, iespaido arī kopējos rādītājus.

«Lai gan pagājušā gada rādītājus, visticamāk, mēs neapsteigsim, kopumā nav pamata žēloties par sasniegto. Ilgus gadus strādājot šajā nozarē un uzkrājot pieredzi, saprotu, ka šādi procesi ir cikliski un šis nav ne pirmais, ne pēdējais gads, kad tā notiek. Šādu situācijai lielā mērā varēja prognozēt. Domāju, ka gan mūsu, gan citu nozares uzņēmumu finansiālā stabilitāte ir pietiekama, lai pārvarētu šo periodu,» piebilst D. Paeglis. Kompānija patlaban eksportē aptuveni 95% no savas produkcijas – saunas materiālus un profilus. Taras sagataves tiek pārdotas uzņēmumiem, kuri pēc tam tos eksportē.

«Vienīgais, ko neeksportējam ir siltums, arī briketes pārsvarā pārdodam Latvijā, un šajā segmentā eksporta apjoms ir salīdzinoši neliels. Tas ir mūsu iekšējs uzņēmuma lēmums, jo briketes palielina 4PLUS atpazīstamību vietējā tirgū, kā arī nevajadzīgi nenoslogo ceļus, nepiesārņotu dabu, vedot briketes eksportam. Kopumā eksportējam uz vairākām nekā 10 valstīm no kurām lielākās ir Vācija, Zviedrija, Somija, Itālija un Norvēģija,» saka D. Paeglis.

Runājot par darbību reģionā, viņš uzsver, ka kokapstrādes uzņēmumiem ir tikai organiski atrasties ārpus Rīgas, kompānijai ir koklaukumi un ražošana Alūksnē un Valmierā.

«Uzskatu, ka šeit ir ļoti laba dzīves kvalitāte. Apkārt ir sakārtota vide - viss ir tuvu un droši, tāpat pieejamas pietiekami plašas, visdažādākās laika pavadīšanas iespējas gan pieaugušiem gan bērniem. Personīgi uz Rīgu braucu ļoti reti, jo viss, kas man ir nepieciešams, ir pieejams uz vietas. Es neredzu nekādus būtiskus trūkumus darbam reģionos un būtu dīvaini, ja būtu otrādāk. Mūsu gadījumā svarīgi būt tuvu resursiem, bet darbaspēka problēmas ir vienādas visā Latvijā,» viņš saka. 4Plus veido divi uzņēmumi - ražošanas un tehniskā atbalsta uzņēmums. Abos kopā strādā gandrīz 100 darbinieku.

«Ar cilvēkresursu pietiekamību katru gadu kļūst arvien sarežģītāk, un problēma ir līdzīga abās pilsētās, kur strādājam - Valmierā un Alūksnē. Personīgi man ir sajūta, ka, iespējams, darbiniekus pat vieglāk ir atrast tur, kur uzņēmējdarbība aktīvāka un bezdarbnieku skaits mazāks. Jo vairāk uzņēmumu, jo vairāk pieplūst cilvēku no citām pašvaldībām, kuri šeit meklē darbu. Valmiera vienmēr ir bijusi aktīva pilsēta, bet arī Alūksne uzņēmējdarbība ir augusi. Arī uzņēmumi Alūksnē kļuvuši gan lielāki, gan audzis to skaits. Alūksnes gadījumā situāciju apgrūtina tās ģeogrāfiskais izvietojums, jo pietrūkst iedzīvotāju blīvums pilsētas apkārtnē, no kurienes cilvēki varētu piebraukt klāt tā, kā tas notiek Valmierā. Jebkurā gadījumā mēs novērtējamdarbinieku atbildību un lojalitāti, un piecājamies, ka mainība ir salīdzinoši neliela. Darbinieku piesaistē ļoti palīdz esošo darbinieku rekomendācijas un gados iemantotā reputācija. Mazpilsētās tas ir ļoti svarīgi,» norāda D. Paeglis.

Runājot par ražošanas automatizāciju, viņš uzsver, ka, laikam ejot, ražošanas procesi uzņēmumā kļūst aizvien automatizētāki, mēs nepārtraukti kaut ko modernizējam un būvējam. Arī šobrīd uzņēmumā noris kārtējais modernizācijas process, kura rezultātā uzņēmums spēs ražot jaunus produktus, kā arī ražošana kļūs vairāk automatizēta. Savukārt, stāstot par cenu izmaiņām tirgū, viņš skaidro, ka kompānijas pamatproduktu tirgos procesi neiet vienā ritmā ar citiem kokapstrādes produktiem.

«Esam izteikti nišas produktu ražotāji un šeit ir citi ieguvumi un citi izaicinājumi. Tirgū nav pieprasījuma tieši pēc apses. Tā arī ir tā nišas būtība atrast pircēju neidentificētā tirgū. Tomēr izejvielas ziņā mēs neesam izolēti no pārējās mēs mežu nozares. Ja paceļas cenas pamatmateriāliem, zāģbaļķiem, finierklucim, papīrmalkai, priedei, eglei, bērzam, tad parādās arī spiediens uz apses zāģbaļķiem, kaut arī realizācijas tirgos nekas būtiski nav mainījies. Tā arī notika pirms diviem gadiem, kad līdz ar lietavām un citām apstākļu sakritībām izveidojās apaļkoku deficīts. Attiecīgi, rekordaugstu pacēlās visu materiālu cenas un līdzi visam - arī apses zāģbaļķu cenas. Rekordaugstās cenas turējās teju divus gadus, līdz atkal ārējie apstākļi citur Eiropā, apjomīgi kukaiņu bojājumi Vācijā un labvēlīgi izstrādes apstākļi citos reģionos, noveda pie būtiska papīrmalkas un taras kluču pieprasījuma un cenu krituma Baltijā. Savukārt tas radījis manāmu mežistrādes aktivitātes kritumu un apaļkoku pieejamības kritumu meža nozares uzņēmumos Latvijā un Baltijā kopumā. Ļoti sāpīgi tas skar mežistrādes uzņēmumus, jo buma laikā viņiem nācās pirkt cirsmas par ļoti augstām cenām, no kurām atgūt ieguldītos līdzekļus ir pamatīgs izaicinājums. Izskatās, ka jāpaiet kādam adaptācijas laikam, kurā mežu īpašnieki apradīs ar jauno situāciju un mežizstrādes kompānijas izies no sāpīgās situācijas. Visi nozarē ir saistīti, un problēmas kādā no jomām rada blaknes citā. Lai cik drūmi tas neizklausās, nekāda panika nav manāma, viegli nav, bet šādi procesi cikliski atkārtojas. Mūsu piegādātāji ir svarīgs ķēdes posms pievienotās vērtības ķēdē ko apses zāģbaļķi iet no meža līdz 4PLUS saražoto saunu materiālu un profilu eksportam. Mēs vēlamies stabilitāti un prognozējamību un to pašu cenšamies piedāvāt mūsu piegādātājiem, jo ilgtermiņā tas ir izdevīgi visiem,» saka D. Paeglis.

Tāpat uzņēmums ik gadu kaut ko uzlabo un strādā, lai attīstos, palielinot arī izstrādājumu pievienoto vērtību. Uzņēmums pastāvīgi sadarbojas ar pētniecības iestādēm, testē un meklē jaunus risinājumus, kurus varētu pārnest ražošanā. Šobrīd kompānijas prioritāte ir pabeigt uzsākto investīciju projektu, sasniegt izvirzītos mērķus, taču ar to nekas nebeigsies - nāks jaunas idejas un plāni, ko attīstīt un realizēt, viņš piebilst.

Biznesa Fakti

Juridiskā adrese: Valmiera, Abula iela 6B

Reģistrācijas datums: 13.11.2004

Uzņēmuma īpašnieki: Druvis Paeglis (50%), Askolds Zelmenis (50%)

Apgrozījums: (2018. gadā): 6,504 miljoni eiro

Peļņa: (2018. gadā): 386,43 tūkstoši eiro

Strādājošo skaits: (2018. gadā): 78

Nozare: Zāģēšana, ēvelēšana un impregnēšana

Apmaksātais pamatkapitāls: 298120 eiro

Komentāri

Pievienot komentāru