Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikas speciālisti veido Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) krājumā esošu akmens laikmeta priekšmetu 3D modeļus, kas tiks izmantoti skolēnu iepazīstināšanai ar Latvijas senvēsturi, informē RTU.

RTU Dizaina fabrikas vecākais eksperts Gundars Miezītis stāsta, ka ir veikta muzeja kolekcijā esošo akmens laikmeta priekšmetu – harpūnas, bultas gala un makšķerāķa – 3D lāzerskenēšana. Izmantojot 3D drukas tehniku, šovasar tiks izgatavoti šo priekšmetu modeļi, katrs septiņos eksemplāros. Dodoties ekskursijā uz muzeju, skolēni tos varēs droši ņemt rokā, apskatīt, aptaustīt, izmēģināt. Tā muzeja vērtības būs pieejamākas apmeklētājiem un caur darbošanos tiks veicināta viņu vēstures izpratne, vienlaikus nekaitējot vēsturiskajām vērtībām.

3D modeļi būs maksimāli līdzīgi oriģināliem gan pēc skata, gan izmēra un pat tekstūras. «Lāzerskenēšana ir ļoti precīza uzmērīšanas tehnoloģija. Ar skenēšanas iekārtu, kas atgādina robota roku, tiek iegūts blīvs 3D punktu mākonis, kas ļauj datorā izveidot precīzu objekta trīsdimensiju modeli 3D drukai vai reversai inženierijai. Mūsu īpašumā esošais lāzerskeneris ir viens no precīzākajiem Baltijā, arī 3D printera precizitāte ir ļoti augsta. RTU Dizaina fabrikas komandā ir augsti kvalificēti eksperti ar plašām zināšanām, mums ir arī iepriekšēja pieredze sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju vēstures liecību saglabāšanā, izmantojot jaunākās tehnoloģijas. Piemēram, veikta 3D skenēšana ap 5000 gadu vecam koka elkam, kas bija sācis drupt,» norāda G. Miezītis. Sadarbībai ir redzams arī turpinājums – lai saglabātu sena māla trauka oriģinālo formu, plānots izveidot īpašu ietvaru, kas noturētu kopā arheoloģiskajos izrakumos uzietās lauskas bez līmēšanas.

LNVM ir lielākais arheoloģisko liecību glabātājs Baltijā. Valsts Kultūrkapitāla fonda 2019. gada mērķprogrammas «Latvijas skolas somas» satura radīšanai muzejos LNVM ir saņēmis finansējumu projektam «LNVM muzejpedagoģiskās programmas «Kā dzīvoja senie ļaudis» un ekskursijas ekspozīcijas daļā «Latvijas senvēsture» satura interaktivitātes nodrošināšana». Projektā plānots izveidot arheoloģisko priekšmetu kopijas – māla trauku fragmentus, krama rīkus, bronzas cirvjus un akmens laikmeta priekšmetu – harpūnas, makšķerāķa, bultas gala – 3D modeļus, lai izglītojošās nodarbībā gida stāstījumu papildinātu ar skolēnu praktisku darbošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru