Jaunākais izdevums

Francijas galvaspilsētā Parīzē ūdens līmenis Sēnā piektdien sasniedzis augstāko līmeni pēdējos 30 gados, un dienas gaitā, domājams, sasniegs sešus metrus virs normas, brīdinājuši meteorologi.

Gatavojoties plūdiem, slēgta Luvra un Orsē muzejs, kuros evakuēta daļa mākslas darbu.

Plūdos Francijā un Vācijā pēdējās dienās dzīvību zaudējuši vairāk nekā desmit cilvēki un tūkstoši bijuši spiesti pamest savas mājas. Plūdi skāruši arī Poliju un Beļģiju.

Nedēļas nogalē daudzviet Eiropā, sākot no Francijas un beidzot ar Ukrainu, tiek prognozētas jaunas lietavas.

Francijas prezidents Fransuā Olands plūdu smagāk skartajos apgabalos plāno izsludināt ārkārtas stāvokli, kas ļaus izmantot ārkārtas fondus palīdzības sniegšanai.

Valsts dzelzceļa kompānija SNCF slēgusi līniju, kas Parīzē iet gar Sēnas krastu.

Paralēli laikapstākļu izraisītajiem transporta ierobežojumiem Francijā trešo dienu turpinās arī dzelzceļa darbinieku streiks.

Plūdu dēļ Francijas galvaspilsētā un centrālajā daļā bez elektrības palikuši aptuveni 25 000 cilvēku, bet aptuveni 5000 cilvēku šonedēļ evakuēti.

Luarē departamentā trīs dienu laikā nolijusi sešu nedēļu norma.

Francijā plūdos gājuši bojā divi cilvēki. Francijas dienvidu pilsētiņā Supā pie Luēnas tika atrasts 86 gadus vecas sievietes līķis viņas mājā, bet uz dienvidiem no Parīzes kāds 74 vecs vīrs noslīcis, mēģinot zirga mugurā šķērsot applūdušu lauku.

Francijas vides ministre Segolēna Rojāla pauda bažas, ka, plūdu ūdeņiem nokrītoties, ciematos tiks atrasti vēl citi plūdu upuri, jo spēcīgais lietus daudzviet Francijā pārvērta nelielus strautiņus bangojošās upēs.

Vairākas pilsētas Francijā šādus plūdus nav pieredzējušas pēdējos simts gadus.

Parīzē pie Sēnas krastiem tiek ierīkotas barjeras, un Orsē muzejs, kurš atrodas Sēnas krastā, jau ceturtdien aizslēdza savas durvis apmeklētājiem, lai pārvietotu nozīmīgākās vērtības uz muzeja augstākajiem stāviem. Muzejā atrodas Renuāra, Manē, van Goga, Degā un Gogēna darbi.

Arī Luvras muzejs piektdien slēgts, lai evakuētu mākslas darbus, kas glabājas tā pazemes krātuvēs.

Lai gan plūdi Parīzē pagaidām nodarījuši mazus postījumus un maz ticams, ka pilsētas centrs applūdīs, iedzīvotāji Sēnas krastos aicināti izvākt savus pagrabus un sagatavoties iespējamajai applūšanai.

Tikmēr vienā no Parīzes piepilsētām glābēji bija spiesti pārvietoties pa ielām laivās, bet Montaržī applūdušajās ielās redzami tikai automašīnu jumti.

Plūdi skāruši arī Vāciju, kur šonedēļ dzīvību zaudējuši desmit cilvēki. Traģiskākais incidents notika mazpilsētā Zimbahā, kur mājas pagrabā tika atrasta noslīkusi 78 gadus veca sieviete, viņas 56 gadus vecā meita un 28 gadus vecā mazmeita.

Ūdens straume šajā pilsētā bijusi tik spēcīga, ka viena automašīna vertikāli piedzīta pie ēkas sienas.

Ūdens līmenis pacēlās tik strauji, ka praktiski nevienam iedzīvotājam nebija laika aizbēgt, norādīja policijas preses pārstāvis. Bez minētajām sievietēm, pilsētā miruši vēl trīs cilvēki un četri gāja bojā iepriekš šonedēļ Bādenes-Virtembergas reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā mērogā pārtikas cena gada laikā palēkusies jau par ceturto daļu, ja vērtē Apvienoto Nāciju apkopotā FAO indeksa vērtības izmaiņu.

To daļēji noteicis tas, ka ļoti strauji uz arvien augstākiem līmeņiem preču biržās tiekusies daudzu populārāko pārtikas izejvielu cena. Piemēram, kukurūzas piegāžu līgumu cena šogad vien ASV preču biržā ir palēkusies par 30%. Savukārt kopš pagājušā gada sākuma tie jau ir gandrīz 70%. Kviešu cena ASV šogad palēkusies par 13% un kopš pagājušā gada sākuma – par 31%. Savukārt Parīzes preču biržā tirgoto kviešu piegāžu līgumu cena kopš šā gada sākuma augusi par ceturto daļu. Arī sojas pupiņu cena ASV kopš janvāra augusi par 11% un kopš pagājušā gada sākuma – par veseliem 65%. Savukārt cūku dzīvsvara cena ASV preču biržā šogad palēkusies uz pusi līdz augstākajam līmenim kopš 2014. gada. Par aptuveni 10% kopš gada sākuma preču biržās augusi vēl arī cukura cena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespēja ierobežot klimata pārmaiņas, lai gan ļoti niecīga, tomēr joprojām pastāv, ja nekavējoties tiks veikti visi nepieciešamie pasākumi, lai samazinātu oglekļa dioksīda, metāna un slāpekļa oksīda emisijas un sasniegtu klimatneitralitāti pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā 2050.gadā.

Tā secināts ANO Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes zinātnieku ziņojumā "Klimata pārmaiņas 2021: Fizikālā zinātne", kas publiskots pirmdien.

Pasaules Dabas Fondā (PDF) informēja, ka ziņojums apraksta klimata pārmaiņu reģionālās ietekmes, prognozes un sekas, ja cilvēce pārsniegs vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanās pusotra grāda robežu. Viens no ziņojuma galvenajiem secinājumiem - iespējas nepārsniegt pusotra grāda robežu, kas ir Parīzes nolīguma mērķis, strauji samazinās.

Ziņojumā izklāstīta dabas nozīme cīņā pret globālo sasilšanu, jo īpaši oglekļa koncentrācijas samazināšanā atmosfērā - tikai pēdējās desmitgades laikā vien sauszemes un okeānu oglekļa krātuves ir absorbējušas attiecīgi 31% un 23% no cilvēces izraisītajām oglekļa emisijām. Taču zinātnieki brīdina, ka turpmāk, palielinoties oglekļa koncentrācijai atmosfērā, šīs dabiskās oglekļa krātuves kļūs arvien mazāk efektīvas. Tādējādi ir būtiski nekavējoties aizsargāt bioloģisko daudzveidību, ekosistēmas un atjaunot dabu.

Komentāri

Pievienot komentāru