Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgumam tuvojas studentu kopmītņu ēkas SHED būvniecība Pārdaugavā, blakus Latvijas Universitātes ēkai, kuras izveidē Lietuvas ieguldījumu fondu pārvaldītājs “I Asset Management” investē 12 miljonus eiro.

Topošais komplekss, kura atklāšana plānota septembrī, atbilst pasaules labāko universitāšu studentu izmitināšanas standartiem un būs lieliska alternatīva vecajiem kopmītņu namiem, kas būtiski atpaliek no mūsdienu vajadzībām, kā arī privātajiem īres dzīvokļiem.

SHED būs pieejams visiem Rīgas augstāko izglītības iestāžu vietējiem un ārvalstu studentiem un citiem jaunajiem profesionāļiem. Šai studentu mājai ir arī “dvīņubrālis” Viļņā, kur arī tiek pabeigts šāds komplekss.

SHED kompleksu Rīgā un Viļņā ģenerāldirektore Egle Garniene uzsver, ka šādi studentu nami ir vēl salīdzinoši jauns mājokļu veids, taču pieprasījums pēc tiem pakāpeniski tuvojas tām valstīm, kur tie darbojušies jau gadiem ilgi. Pieprasījumu arī strauji veicinājušas valstī augošās īres cenas un studentu vēlme dzīvot modernā vidē.

Jaunākie mājokļu tirgus dati liecina, ka Rīgas augstskolu piedāvātās naktsmītņu cenas kopmītnēs svārstās no 100 līdz 300 eiro - atkarībā no istabas veida. Vienistabas dzīvokļa (no 18 līdz 53 m2) īre jaunceltnē Rīgā svārstās no 250 līdz 1000 eiro - atkarībā no atrašanās vietas. Tikmēr modernajā studentu mājā 16-22 m2 telpas izmaksās, sākot no aptuveni 400 eiro.

Komentējot, kādas inovācijas studentu mājokļu tirgū ienesīs modernā studentu māja, ja īres cenas varētu būt diezgan līdzīgas vienistabas dzīvoklim Rīgā, bet kopmītnes ir lētākas, E.Garniene stāsta, ka būtiskākā ir cenas un kvalitātes attiecība un iespēja lietot modernas koplietošanas telpas, kuru nav privātajos dzīvokļos un kopmītnēs.

"Pirmkārt, augošā pieprasījuma dēļ īrēt privāto dzīvesvietu Rīgā pašlaik studentiem kopumā ir diezgan sarežģīti. Un pat tad, ja kaut ko īrēsiet, var būt kādi trūkumi, piemēram, īpašums nav pilnībā izremontēts. Otrkārt, īres cenas ir ap 400 eiro – bez komunālajiem maksājumiem. Ja runājam par studentu māju, tad par līdzīgu cenu students var dzīvot modernā vidē, kur visi komunālie maksājumi jau ir iekļauti. Turklāt kompleksā ir nodrošinātas īpašas telpas izklaidēm, studijām un sportam,” saka E.Garniene.

“Tirgus pētījumi liecina, ka studentiem arvien svarīgāka kļūst dzīvesvietas kvalitāte. Tātad kopmītnes, kas celtas pirms desmitiem gadu un kurās veikts vien kosmētiskais remonts, būtiski atpaliek no studentu gaidām. Īpaši izteikti tas ir starp ārvalstu studentiem, kuri ir raduši dzīvot modernās studentu mājās. Jauniešus neapmierina vecmodīgais plānojums un privātuma trūkums, jo telpas bieži vien koplieto vairāk nekā divi cilvēki. Dušas un tualetes telpas parasti lieto pat desmit vai vairāk cilvēki, bet koplietošanas telpu atpūtai vai sportam nav vispār. Izņēmums ir “pulcēšanās vieta” pie virtuves plīts. Viena no galvenajām veco kopmītņu problēmām ir tā, ka tur nav privāta un mierīga vide, kur pēc lekcijām koncentrēties mācībām,” papildina E.Garnire.

Tiek lēsts, ka privāto studentu māju noslodze pat COVID-19 pandēmijas kulminācijā daudzās Eiropas valstīs bija 80-90%. Savukārt pērn rudens semestra sākumā studenti pilnībā aizņēma esošās privātās studentu mītnes. Psihologu pētījumi liecina, ka dzīvesvide būtiski ietekmē cilvēka uzvedību.

Līdz ar ērtām vienvietīgām un divvietīgām istabām SHED būs arī sporta zāle, plaša atpūtas zona, kinotelpa, kur skatīties filmas vai sporta pasākumus, terase grilēšanai. Tāpat kompleksā tiks nodrošināta dokumentu izdrukāšanas iespēja, uzkopšanas serviss, apsardze, veļas mazgāšana, autostāvvieta, elektroauto uzlādes iespēja, koplietošanas auto un velosipēdi.

Līdzīgu studentu māju plānots atvērt 2023. gada rudenī arī Polijas pilsētā Krakovā.

Studentu mājas projekta īpašnieks ir ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "I Asset Management" pārvaldītais fonds "Eiropas Studentu mājokļu fonds".

2022. gada sākumā "I Asset Management" atklāja arī jaunu fondu "IAM CEE Student Housing Fund", kas plāno piesaistīt papildus 125 miljonus eiro, lai finansētu modernu studentu mājokļu projektus 12 pilsētās Austrumeiropā un Baltijas reģionā.

Līdz 2025. gadam plānots iegādāties vai uzbūvēt studentu mājas ar vairāk nekā 4000 istabām, lai izmitinātu līdz 5000 studentus. Studentu mājas tiks būvētas Baltijas valstīs, Polijā, Čehijā, Slovākijā un Ungārijā.

Komentāri

Pievienot komentāru