FOTO: Tallinas osta atklāj renovēto A terminālu

2018. gada 16. aprīlis plkst. 13:06
Sadaļa: Būve
Dalies ar šo rakstu

Igaunijas simtgadei par godu Tallinas osta ir atklājusi renovēto A terminālu, kura interjera dizaina koncepciju veidoja Latvijas publiskās vides dizaina un zīmolu uzņēmums «Brandeleven».

A termināls, kuru šķērso un uzturās Tallinā ar prāmi atbraukušie viesi, gada laikā uzņem 1/3 daļu no vairāk nekā 10 miljoniem Tallinas ostas pasažieru. A termināls ir tas, kas tūristiem veido pašu pirmo iespaidu par Igauniju un tās galvaspilsētu. Renovējot šo terminālu, Tallinas osta vēlējās Igaunijas simtgadei par godu atklāt jaunus, modernus un mājīgus vārtus uz valsti.

Latviešu uzņēmuma «Brandeleven» komanda, kura uzvarēja dizaina konkursā, veidojot interjera dizaina koncepciju, vēlējās uzsvērt Igaunijas dabas elementus, kas mijas ar mūsdienu dzīves elementiem. Dizaina koncepcijas vadmotīvs ir «Laipni lūgti uz zemes - zaļas un aizraujošas!» un to veido 2 daļas.

Telpas apakšējais līmenis (līdz 2,2 metru augstumam) ir dinamisks, lakonisks, viegli uztverams un izklaidējošs stāsts ar simboliskiem tēliem par Tallinu un Igauniju. Rātsnams, lūsis, jahtas, TV tornis, kadiķi, zivis, glāze vīna, purva akači, vecpilsētas bruģis un citi vienkārši simboli, kas savstarpēji mijas un katram atbraucējam ir iespēja atrast sev zināmu vai tieši pretēji – jautājumu izraisošu simbolu. Simboli ir izgaismoti ar kustīgu gaismu pārmaiņus ieslēdzoties/ izslēdzoties un mainot krāsu, katru mirkli pievēršot uzmanību citam tēlam un radot intriģējošu dinamiku.

Telpu augšējā daļa aizpilda sajūtas un stāsti par Igaunijas zīmola vērtībām. Sajūta par augiem un purviem. Gaismu, kas laužas caur meža zariem. Dinamisko gaisu, esot pilsētas koku pavēnī. Gadsimtus veco mūru smaržu. Miglu purva dzestrumā, ejot pārgājienā. Sperot pirmos soļus uz cietzemes, šī ir tikai ierosme pieredzēm, ko varēs gūt ārpusē, kad pavērsies durvis uz Tallinu.

Iznākot lielajā vestibilā, ceļotājus sagaida lidojošas augu salas, kas uzsver Igaunijas zaļo domāšanu. Funkcionāli tās rada mājīguma sajūtu, maskējot tehniskās komunikāciju caurules un lielo griestu laukumu. Telpā ir saglabāts lielās zāles plašumu, lai neradītu šķēršļus atbraucēju plūsmai virzienā uz izeju.

Dalies ar šo rakstu
Atslēgvārdi