Pasaulē

Gadu pēc atklāšanas Eiropas augstākais debesskrāpis stāv tukšs

Jānis Rancāns, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rietumeiropas augstākā ēka, Londonā esošā The Shard gatavojas atzīmēt savu pirmo gadskārtu. Tikmēr pieaudzis skeptisms par iecerēto debesskrāpja nozīmīgumu, jo atklājies, ka patlaban tiek izmantoti tikai seši no 72 ēkas stāviem.

Pēc iespaidīgās atvēršanas ceremonijas 2012. gadā, 310 metrus augstais debesskrāpis palicis lielākoties tukšs, sarunā ar CNBC apstiprinājis ēkas īpašnieku Sellar Property Group pārstāvis.

The Shard, kura dizainu izstrādājis Itālijas arhitekts Renco Piano (Renzo Piano), bieži raksturots kā vairāk «vertikāla pilsēta» nekā ēka. Debesskrāpja un apkārtējā zemes gabala attīstīšana izmaksājusi gandrīz divus miljardus britu mārciņu. Projektā investēja Kataras uzņēmēji.

Tomēr patlaban tiek izmantots tikai torņa vidienē esošais restorāns un skatu platforma. Ēkas īpašnieki, norādot uz komercnoslēpumu, nav atklājuši, vai tuvākajā nākotnē šī situācija mainīsies. Zināms tikai, ka šogad debesskrāpī darbu uzsāks divi jauni restorāni un viesnīca 19. stāvā.

Eksperti norāda, ka The Shard grūtības atrast īrniekus saistāmas ar tā atrašanās vietu, jo lielākā daļa uzņēmumu izvēlas Londonas Sitiju, kā arī ar augstajām īres maksām. «The Shard atrašanās vietas dēļ daudziem uzņēmumiem tā ir slikta izvēle. Biroju nomātāji izvēlas doties uz Sitiju, kur konkurējošie projekti strādā ar labiem rezultātiem,» CNBC skaidroja Kinleigh Folkard & Hayward nekustamo īpašumu kompānijas konsultants Ričards Saijers.

Tāpat viens no iemesliem ir saistīts ar augstajām īres maksām – kvadrātmetra cena Eiropas augstākajā debesskrāpī izmaksā no 550 līdz 600 britu mārciņām. Nekustamā īpašuma tirgus analītiķi gan norāda, ka The Shard īpašniekiem esot visai «dziļas kabatas» un pašreizējo krīzi, visticamāk, izdosies veiksmīgi pārlaist.

Komentāri

Pievienot komentāru