Būvniecība un īpašums

Grīziņkalna un Ziedoņdārza atjaunošana izmaksās 4,6 miljonus eiro

Žanete Hāka, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments izsludinātajā iepirkuma konkursā par Grīziņkalna parka un Ziedoņdārza revitalizācijas tehnisko projektu izstrādi, autoruzraudzību un būvdarbiem uzvarējusi SIA Tilts, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Konkursā piedalījās četri dalībnieki. Pretendents iesniedzis piedāvājumu par 4,59 miljoniem eiro.

Db.lv jau rakstīja, ka līguma izpildes termiņš paredzēts ne ilgāk kā līdz 2015.gada 31.martam. Projektiem paredzēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums.

Pamatojoties uz Rīgas pilsētas attīstības plānu, iepirkuma vispārējais mērķis ir sakopt vidi Rīgas pilsētā, labiekārtojot Ziedoņdārzu un Grīziņkalnu, radot atraktīvu un komfortablu vidi atpūtai un izklaidei, saglabājot kultūrvēsturisko mantojumu.

Sagatavotajā iepirkuma nolikumā norādīts, ka parki apmierina tuvāko kvartālu iedzīvotāju prasības pēc rekreācijas, taču vienlaikus tiek norādīts, ka gadu gaitā gan Ziedoņdārzs, gan Grīziņkalns zaudējis savu apkārtnes sabiedrisko nozīmi, jo izskatās pamests un nepievilcīgs - pāraugušie augi, novecojušās mazās arhitektūras formas nerada vēlmi ilgstoši uzturēties šajās vietās.

Grīziņkalna parks aizņem 10,45 hektāru lielu platību starp Ata ielu, Pērnavas ielu un Jāņa Asara ielu. Vairāk nekā 100 gadu vecā parka projekta autori ir vācu daiļdārznieks Georgs Kūfalts un arhitekts Andrejs Zeidaks. Parks atrodas uz stāvas smilšu kāpas, kuras augstums ir 24 metri, tāpēc parka teritorija ir ar izteiktu reljefu. Parks izvietots terasēs, kuras sasaista platas kāpnes, taču terasējums un lielo koku divrindu stādījums traucē uztvert teritoriju. Veidojot parku, vēsturiski tā teritorija dalījās divās daļās - lejas jeb izpriecu daļā ar atrakcijām, deju laukumu un koncertzāli un augšējā - apstādījumu daļā.

Pēdējos gados Grīzīņkalna parkā dzīvību ienesis atrakciju laukums, taču šobrīd daudzās klusās atpūtas vietas atrodas Grīziņkalna noēnotākajās, vizuāli nepievilcīgajās, līdz ar to psiholoģiski nepatīkamās vietās, norāda Pilsētas attīstības departaments.

Parkā saimnieciska rakstura elementi izvietoti pa visu parka teritoriju, un tos būtu vēlams plānot vienkopus. Parka teritorijā atrodas tualete, kura nedarbojas, divas transformatoru apakšstacijas un viena saimnieciska rakstura ēka, kā arī dārznieka mājiņa, kuru nepieciešams renovēt. Ļoti sliktā stāvoklī ir mazās arhitektūras formas - skulptūra Lutausis, bērnu bradājamais baseins, smilšu kastes, soliņi, atkritumu urnas u.c.

Rekonstrukcijas projekta autoriem būs ne tikai jāizstrādā Grīziņkalna parka apstādījumu un labiekārtošanas risinājumi, bet arī detalizēti jāizstrādā skeitparka žoga nomaiņa, jāparedz videonovērošanas sistēmas izbūve līdz pieslēguma vietai Lauku ielā, jāizveido suņu pastaigu laukums un nūjošanas trases.

Ziedoņdārzs ir 6,37 hektārus liels jaukta tipa ainavu un regulāra stila parks ar zālieniem, alejām, cirptiem dzīvžogiem, strūklaku un bērnu rotaļu laukumiem, un ielu basketbola laukumiem

Rīgā, ko ietver Aleksandra Čaka, Matīsa, Sparģeļu un Artilērijas iela. Dārzu ierīkoja Rīgas pilsēta no 1937. līdz 1939.gadam tolaik pilsētas nomalē, nojaucot pamestas artilērijas noliktavas. Parka nosaukumu devis tā projekta autors, toreizējais Rīgas dārzu arhitekts Andrejs Zeidaks

Pēdējo gadu laikā blakus dārzam ir uzbūvētas jaunas dzīvojamās ēkas Ziedoņdārza nami, ir veikta strūklakas atjaunošana un uzstādītas rotaļu ierīces bērnu atpūtas laukumā.

Vēsturiski saskaņā ar Zeidaka ieceri Ziedoņdārzs tika paredzēts gan klusai atpūtai un dārza ainavas baudīšanai, gan bērnu aktīvai atpūtai un sabiedrisku un kultūras pasākumu norisei, kā arī estētiskam baudījumam, radot reprezentatīvu dārza telpu.

Pamatojoties uz pasūtītāja prasībām, izpildītājam jāizstrādā tehnisko projektu Ziedoņdārza teritorijas revitalizācijai un tajā esošās dārznieka ēkas rekonstrukcijai, bet parka saimnieciskajā zonā, kur atrodas arhitektoniski vērtīga koka administratīvā ēka un dārznieka nams, kā arī mazvērtīgi četri šķūņi un garāža, minēto šķūņu vietā paredzama vieta jaunbūvei, kas ietvertu publisko tualeti un kvalitatīvas saimniecības telpas dārza apkopei.

Tehniskajā projektā papildus jāparedz arī videonovērošanas sistēmas izbūve līdz pieslēguma vietai Sparģeļu ielā, kā arī suņu pastaigu laukums.

Komentāri

Pievienot komentāru