DB Viedoklis

Huawei karstais kartupelis Eiropas šķīvī

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 18.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībā (ES) viens no svarīgākajiem jautājumiem saistībā ar 5G tīkla izbūvi ir saistīts ar to, vai ļaut tajā piedalīties Ķīnas uzņēmumam Huawei.

Lai gan tā tehnoloģijas ir lētākas nekā tā sāncenšiem Eiropā – Ericsson un Nokia – , tomēr bažas rada tas, vai Huawei savas tehnoloģijas, būvējot 5G tīklu, neizmantos spiegošanai. Šā iemesla dēļ Huawei liegts piedalīties 5G infrastruktūras izbūvē tādās valstīs kā ASV, Austrālija, Jaunzēlande un Japāna. Tikmēr ES dalībvalstis, neraugoties uz ASV spiedienu, negatavojas izslēgt Huawei no dalības publiskajos iepirkumos par 5G tīkla izbūvi. Tomēr Eiropas Komisijas drošības komisārs Džulians Kings ir paziņojis, ka drošībai ir jābūt pirmajā vietā un cena nedrīkst dominēt.

Jāatgādina, ka visām dalībvalstīm līdz jūnija beigām bija jāveic ar 5G saistīto kiberrisku izvērtējums, kas rezultēsies plašā ES kopējā risku izvērtējumā, kas nāks klajā 1.oktobrī. Balstoties uz to, dalībvalstīm līdz gada beigām būs jāīsteno pasākumi risku novēršanai. Pašlaik kopējā ES nostāja ir tāda, ka no publiskajiem iepirkumiem netiks izslēgts neviens uzņēmums, taču tā tehnoloģijām būs jāatbilst noteiktiem kritērijiem, piemēram, jābūt sertificētām ES. Tikmēr Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) savu biedru rindās uzņēmusi SIA Huawei Technologies Latvia.

Šāds solis šķiet krietni pārsteidzīgs, ņemot vērā kopējo situāciju. Jā, ES vismaz pagaidām negatavojas noteikt Ķīnas uzņēmumam aizliegumu piedalīties 5G tīkla izbūvē, taču tas nemazina nepieciešamību izvērtēt riskus. Vai Ķīnas telekomunikāciju milža meitas uzņēmuma uzņemšana LIKTA ir saprātīgākais solis, par to ļoti jāšaubās. Tas arī izvirza jautājumu par LIKTA objektivitāti, analizējot iespējamos riskus, kas saistīti ar Huawei. LIKTA prezidente Signe Bāliņa, DB skaidrojot pieņemto lēmumu, teic: «LIKTA nav zināms, ka būtu noteikti kādi specifiski ierobežojumi uzņēmuma Huawei darbībai Latvijas tirgū vai šī uzņēmuma produktu vai pakalpojumu izplatīšanai Latvijā. Gadījumā, ja Latvijā tiktu noteikti likumpamatoti ierobežojumi kāda LIKTAs biedra darbībai, LIKTA rīkotos atbilstoši situācijai. SIA Huawei Technologies Latvia vairākus gadus darbojas Latvijas tirgū, piedāvājot produktus un informācijas tehnoloģijas risinājumus.»

Jāatgādina, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir norādījis, ka šajā jautājumā ES būtu jābūt kopējai pozīcijai. Tikmēr Latvijas telekomunikāciju uzņēmums Bite ir noslēdzis līgumu ar Huawei par 5G tehnoloģiju attīstīšanu. Lasot pašreizējos ES dalībvalstu vadītāju un atbildīgo amatpersonu paziņojumus, izskatās, ka Huawei dalībai 5G tīkla izbūvē netiks noteikts aizliegums, taču tiks piemēroti ļoti stingri nosacījumi, un nav izslēgts, ka aizliegums varētu attiekties uz specifiskām jomām, piemēram, 5G izbūvi militārām vajadzībām. Lielāka skaidrība par ES kopējo nostāju gaidāma 1. oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru