Nekustamais īpašums

Ieguldot miljonu eiro, uzsākta vēsturiska nama renovācija Lāčplēša ielā

Zane Atlāce - Bistere, 25.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centra kvartālā Baznīcas ielas posmā starp Lāčplēša un Ģertrūdes ielu topošajā premium klases dzīvokļu namā Club Central Residence II sākti iekštelpu izveides darbi, bet namam Lāčplēša ielā 13 uzsākta renovācija, informē augstākās klases nekustamo īpašumu uzņēmuma Baltic Sotheby`s International Realty pārstāve Svetlana Bondarevska.

Paredzēts, ka ar šīs ēkas renovācijas darbu pabeigšanu rudenī, noslēgsies jaunā kvartāla izveide, kurā kopējais šī projekta attīstītāja SIA Axi Invest ieguldījums pārsniegs 13 miljonus eiro.

Kvartāla attīstība sākās 2014. gada vasarā, un to veido četri īpašumi. 2015. gada nogalē ekspluatācijā tika nodots augstākās klases komfortam atbilstoši uzbūvētais 7 stāvu 20 dzīvokļu nams - Club Central Residence, kur dzīvokļi tika izpirkti gada laikā. Šī dzīvokļu nama Baznīcas ielā 18a un tā fasādes arhitektūras un interjera līdzautori ir arhitektūras birojs Tectum un starptautiski atzītā latviešu arhitekte Zane Tetere.

Pašlaik tam līdzās top Club Central Residence otrā kārta: jauns premium segmenta 7 stāvu nams ar kopējo platību 3930 m². Ēkas arhitekts un interjeru autors ir SIA SZK/Z un tā vadošais arhitekts Uģis Zābers. Namā būs 28 dzīvokļi platībā no 46 līdz pat 252 m² un komerctelpas. Jaunbūvējamai ēkai pavasarī tika nosvinēti spāru svētki, sasniedzot ēkas augstāko punktu, ir pabeigta karkasa un jumta izbūve, un sākušies iekštelpu apdares darbi. Līdz šim pārdoti jau 30% šī nama telpu.

Kvartālā ietilpst arī trīsstāvu dzeltenu ķieģeļu nams, kurā senākos laikos bijusi ūdensdziedniecības iestāde, kuru projekta attīstītājs ir pārdevis medicīnas uzņēmumam Veselības centrs 4. Tajā pēc pilnīgas ēkas renovācijas 2018. gada rudenī tiks atvērta moderna medicīnas iestāde.

Nule kā sākti renovācijas darbi kvartāla ceturtajam namam Lāčplēša ielā 13, un šo darbu arhitekte ir Ilze Mekša no SIA Wonderfull. Viņa šogad saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvu kā Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas renovācijas projekta autore.

Sešstāvu nams Lāčplēša ielā 13, ar izbūvētu jumta stāvu, celts 1900.g. pēc eklektisma stila meistara, arhiteka Kārļa Johana Felsko projekta. Ēka gadsimta laikā ir saglabājusi ne tikai būvapjomu, bet arī ielas fasāžu kompozīciju ar ļoti greznu neorenesanses apdari: jumta atiku, ieejas portālu ar ārdurvīm, ārsienu rustojumu, profilētajām dezgām un starpdzegām, medaljoniem, maskaroniem, kartušām un arku dekoratīvo apdari. Šis nams veido nozīmīgu Lāčplēša ielas kultūrvēsturiskās apbūves fragmentu un labi iekļaujas pilsētas ainavā. Pirmskara gados ēkā dzīvojuši dažādu nacionalitāšu un profesiju pārstāvji - te bija sastopami ne tikai latvieši, bet arī somi, francūži, vācieši, ebreji, ārsti, aktieri, mākslinieki, tirgotāji u.c.. Ēkā pirms II Pasaules kara kādu brīdi dzīvojis arī Polijas konsuls Latvijā, kā arī latviešu jūrnieks un kara flotes virsnieks Teodors Spāde. Padomju gados namā bija notikušas dažādas plānojuma izmaiņas. Neraugoties uz pārbūvēm un fasāžu pārveidojumiem, savu vēsturisko šarmu ēka noteikti nav zaudējusi. Pēc Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas pirmajos ēkas stāvos bija izvietotas administratīvas telpas. Te atradās Zviedrijas vēstniecība, kurā 1992.gadā viesojies Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs.

Nama renovācijas projekta risinājumi paredz gan ielas, gan pagalma fasāžu atjaunošanu un restaurāciju, īpašu rūpību pievēršot apmesto plakņu un visu dekoratīvi - plastisko detaļu atjaunošanai fasādēs pret Lāčplēša un pret Baznīcas ielām. Fasādē pret Lāčplēša ielu tiks ierīkots nakts izgaismojums, kas ne tikai izcels fasādes krāšņumu, bet arī padarīs gaišāku šo Lāčplēša ielas posmu, kas šobrīd naktīs ir samērā tumšs. Projektā ēkas krāsojums paredzēts tuvs tā sākotnējai iecerei. Lai noteiktu ēkas vēsturisko krāsojumu, tika veikta gan sienu un cokola, gan arī logu un durvju krāsojuma izpēte, atsedzot un fiksējot dažādos krāsojuma slāņus.

Paredzēta arī visu logu nomaiņa uz dubultajiem koka pakešu logiem, pilnīga kāpņu telpu renovācija - dekoratīvo kāpņu margu un kāpņu seguma atjaunošana, visu kāpņu telpas virsmu krāsošana, dizaina apgaismojums, dzīvokļiem tika uzstādītas jaunas koka durvis, izbūvēs jaunu liftu, ierīkos videonovērošanas sistēmu. Kopējais ieguldījums Lāčplēša 13 ēkas renovācijā būs tuvu miljonam eiro.

Pēc renovācijas darbu pabeigšanas ēkā būs 27 dažādu platību dzīvokli, pārsvarā kompakta izmēra: no 20 līdz 85 m² un komerciālas izmantošanas telpas ēkas pirmajā stāvā: nelieli biroji un restorāns Lāčplēša ielas pusē.

Lasi Vēl:

FOTO: Atklāts premium klases apartamentu nams Club Central Residence

FOTO: Demo dzīvoklis apartamentu namā Club Central Residence

Par 5,5 miljoniem eiro Lāčplēša ielā top Club Central Residence II

Komentāri

Pievienot komentāru