Ražošana

Igaunijas elektronikas ražošanas uzņēmums darbiniekus ved pat no Valkas

Signe Knipše, 05.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules tendences industriālās elektronikas ražotājam Enics Elva nāk par labu: meklējot, kur izvietot ražošanu, klientu skats biežāk pievēršas nevis Ķīnai, bet Eiropai.

«Esam izdevīgākā pozīcijā nekā agrāk,» saka Igaunijas elektronikas ražošanas uzņēmuma Enics Elva vadītāja Emeke Sogenbitsa. Enics Elva gan tikai daļēji var saukt par Igaunijas uzņēmumu. Rūpnīca pieder vienai no lielākajām industriālās elektronikas grupām Enics, kurā bez rūpnīcas Elvā ietilpst septiņas citas ražotnes dažādās valstīs divās pasaules daļās.

Enics grupa ir izveidota 2004. gadā, taču tukšā vietā tā nav radusies. Bizness veidots uz elektronikas milža Elcoteq industriālās elektronikas ražošanas nozares bāzes. Līdz ar to Enics «šo un to» ir mantojis no Elcoteq – klientus, kontaktus, arī daļu rūpnīcu un darbiniekus. Elvas pilsētā, kas atrodas 30 km no Tartu, uz Latvijas pusi braucot, dzīvo ap 5–6 tūkstošiem iedzīvotāju. Pašlaik Elva ikdienā vairāk piesaista nevis atpūtniekus, bet cilvēkus, kas strādā.

«Vedam cilvēkus aptuveni no 100 km apkaimes, pat no Valgas un Valkas,» stāsta E. Sogenbitsa, kas rūpnīcu vada kopš 2010. gada. Iepriekš E. Sogenbitsa strādāja Elvas rūpnīcā par piegādes ķēdes vadītāju, tad četrus gadus uzkrājusi pieredzi citās globālās kompānijās ārpus Igaunijas, līdz 2010. gadā atgriezusies Enics grupā kā rūpnīcas vadītāja.

Pašlaik Enics Elva ar gandrīz 85 miljonu eiro apgrozījumu, nedaudz vairāk nekā 700 darbiniekiem ir viens no lielākajiem elektronikas uzņēmumiem Igaunijā un lielākais darba devējs šīs valsts dienviddaļā.

Uzņēmums tāpat kā pārējā grupa strādā industriālās elektronikas jomā, t.i., pēc klientu pasūtījuma ražo mazākas un lielākas elektronikas detaļas. Starp Baltijas 300 lielākajām kompānijām Elvas rūpnīca ierindojas 201. vietā pēc 2011. gada apgrozījuma rādītājiem, un tas ir par 37. vietām augstāk nekā gadu iepriekš.

Elvas rūpnīca ražo dažādu veidu elektronisko produkciju – sākot no dažu mikroshēmu lielām detaļām līdz diezgan solīdiem blokiem. Pašlaik rūpnīcas darbību nodrošina piecu lielu klientu pasūtījumi. E. Sogenbita ir gandarīta, jo šajā gadījumā mazāk ir vairāk. «Varam pievērst vajadzīgo uzmanību dažiem klientiem, nevis sadalīt to daudziem,» viņa secina un piebilst, ka nu jau rūpnīca esot tiktāl atspērusies šai biznesā, ka varot izvēlēties, kuram klientam teikt «jā» un kuram ieteikt citu ražotāju Enics grupas ietvaros.

Kopš 2009. gada uzņēmuma apgrozījums ir stabili audzis – no 50,5 milj. eiro līdz teju 85 milj. eiro pērn, liecina DB rīcībā esošā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru