Transports un loģistika

Igaunijas lidsabiedrība Nordica slēgs piecus maršrutus un nodos biļešu pārdošanu LOT

LETA, 21.06.2019

Jaunākais izdevums

Igaunijas nacionālā lidsabiedrība «Nordica» piektdien paziņojusi par gaidāmo reorganizāciju, kuras gaitā oktobra beigās paredzēts slēgt piecus nerentablus maršrutus no Tallinas uz Kijevu, Kopenhāgenu, Tronheimu, Viļņu un Vīni, līdz uzlabosies konkurences situācija.

Turpināsies lidojumi no Tallinas uz Briseli, Stokholmu un Varšavu, ko no 1.jūlija apkalpos Polijas nacionālā aviokompānija LOT.

Vienlaikus «Nordica» un LOT parakstījušas atjaunotu sadarbības līgumu, kas paredz, ka Polijas lidsabiedrība pārņems no «Nordica» biļešu pārdošanu un klientu apkalpošanu, bet «Nordica» turpmāk koncentrēsies vienīgi uz reisu nodrošināšanu.

Kā norādījusi «Nordica» valdes locekle Kristi Ojakēra, runa ir par biznesa risinājumu, ko noteikusi turpmāko perspektīvu izvērtēšana. Pēc viņas teiktā, lidsabiedrībai «ir saistības attiecībā uz uzņēmuma ienesīgumu un stabilitāti".

«Asā konkurence un pārliecīgs vietu piedāvājums Tallinas maršrutos neļauj mums šobrīd strādāt ar peļņu. Lai saglabātu spēju un gatavību nākotnē sniegt vajadzīgo reģionālo gaisa satiksmes piedāvājumu, «Nordica» turpinās lidojumu pakalpojumus, savukārt LOT nodarbosies ar maršrutiem un biļešu tirdzniecību, uzņemoties komerciālo risku,» skaidrojusi Ojakēra.

«Līdz šim brīdim «Nordica» pati atbildēja par komercrisku visos Tallinas maršrutos un vienlaikus sniedza lidojumu pakalpojumus, bet ārējos tirgos mēs jau gadiem ilgi darbojamies kā tiešais lidojumu pakalpojumu sniedzējs, komercrisku atstājot pārdevēju ziņā. Tagad mēs šo modeli ieviesīsim visos tirgos,» viņa piebildusi.

Kopējais «Nordica» reisu skaits un personāla apjoms netiks samazināts. Vienlaikus Igaunijas lidsabiedrība, kas līdz šim izmantojusi LOT biļešu pārdošanas sistēmu, sāks veidot pati savu tirdzniecības platformu, lai nākotnē būtu gatava neatkarīgai biļešu tirdzniecībai.

Ojakēra uzsvērusi, ka šobrīd no Tallinas ir tik daudz jaunu maršrutu un lidošanas iespēju, ka situācija šai ziņā ir labāka nekā jebkad. «Pašreizējā lidojumu grafikā Tallinas lidostai ir 37 tiešie maršruti. «Nordica» kā vietējā lidsabiedrība neapšaubāmi ir devusi ieguldījumu tirgus paplašināšanā, radot nopietnu konkurenci ārvalstu aviokompānijām,» viņa norādījusi.

Paredzētie pārkārtojumi visvairāk ietekmēs pasažierus, kuri no Tallinas gribētu lidot uz Tronheimu, jo no 26.oktobra šo maršrutu vairs neapkalpos neviena lidsabiedrība, bet pārējos četrus maršrutus pārņems citas kompānijas.

2015.gadā dibinātā «Nordic Aviation Group", kas strādā ar zīmolu «Nordica", izaugusi par lielāko Igaunijas lidsabiedrību. Kopš 2016.gada tā sadarbojas ar «LOT Polish Airlines".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valdība piekritusi Klimata ministrijas ierosinājumam, un tādējādi tiks sākts valstij piederošās nacionālās lidsabiedrības "Nordic Aviation Group", kas strādā ar zīmoliem "Nordica" un "XFly" privatizācijas process.

Lēmuma pavaddokumenti sniedz pilnvaru ministram nodot tālāk 400 000 pašlaik valstij piederošo "Nordic Aviation Group" akciju ar nosacītu vērtību 10 eiro. Akciju nodošana veicama ar ministra lēmuma procedūru, kas neparedz akciju novērtējuma ziņojuma sagatavošanas.

Igaunijas valdība norādīja, ka akciju novērtējuma ziņojums nav nepieciešams, jo akciju parastā vērtība tiks noteikta konkurējošu piedāvājumu kārtībā, savukārt dokumentācijā ir paskaidrots, ka Igaunijas valstij vairs nav nepieciešamības būt līdzdalībniekam "Nordica".

Kā pausts ar lēmumu saistītajā dokumentā, "Nordic Aviation Group" uzņēmējdarbības stratēģija paredz, ka pārsvarā tiek piedāvāti ārpakalpojumi. Uzņēmums nesniedz pasažieriem lidojumus no Tallinas savā vārdā, kā arī tam nav reālu pieņēmumu par lidojumu pakalpojumu sniegšanu no Tallinas; tas nepalielina savienojamību ar Igauniju, savukārt Igaunijas valstij nav nepieciešamības būt uzņēmuma īpašniecei. Pamatojoties uz šiem apsvērumiem, klimata ministrs ierosina uzņēmumu pārdot".

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Igaunijas nacionālajai aviokompānijai Nordica atrasti septiņi potenciālie pircēji

LETA/ERR, 28.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas Klimata ministrija ir uzrunājusi septiņus iespējamos pircējus valstij piederošajai nacionālajai lidsabiedrībai "Nordic Aviation Group", kas strādā ar zīmoliem "Nordica" un "XFly".

Ministrija sagaida, ka ar vismaz vienu no potenciālajiem pircējiem sākotnējā vienošanās tiks panākta jau janvārī, Igaunijas sabiedrisko raidorganizāciju ERR informēja Klimata ministrijas vicekanclers mobilitātes jautājumos Sanders Salmu.

Viņš stāstīja, ka novembrī un decembrī bija tikšanās ar potenciālajiem pircējiem, un līdz šim finanšu konsultāciju uzņēmums "Superia", kas ir konsultants "Nordica" pārdošanas jautājumos, jau ir nosūtījis sākotnējo informāciju septiņiem potenciālajiem pircējiem.

Šiem uzņēmumiem izrādot interesi par pirkumu, Igaunijas Klimata ministrija tiem sniegs papildu informāciju, ja tiks parakstīts konfidencialitātes līgums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidsabiedrība vienīgā veic regulāros lidojumus starp trim galvaspilsētām, izvēršas Baltijas tirgū un negrasās automātiski maksāt neapmierinātajiem pasažieriem.

To sarunā ar Db.lv norādīja Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

Kāda šobrīd ir situācija aviācijā – pasaulē, Eiropā, Baltijā?

Globālā situācija mūs īpaši neietekmē, ja neskaita degvielas cenas, bet tās šobrīd ir vairāk vai mazāk normālas. Eiropā zemo cenu kompānijas ir ļoti palielinājušas kapacitāti. Nav skaidrs, kas notiks ar kompānijām Brexit dēļ. Taču, manuprāt, nekas būtisks. Eiropā krīzes vēl nav. Visi saka, ka tā tuvojas, bet mēs to vēl neredzam. Redzam, ka turpina samazināties biļešu cenas. Tas nozīmē, ka cilvēki lido vēl vairāk.

(Nozares) konsolidācija nenotiek tik ātri, kā tiek uzskatīts, jo kaut kā jau ikviens pamanās tikt galā. Ir tādas mazas kompānijas kā igauņu Nordica, kas pārtrauks lidojumus, bet Norwegian arvien lido. Alitalia aizvien lido. Eiropā turpina lidot ļoti daudzas kompānijas. Zemo cenu kompānijas Ryanair, Wizz Air, easyJet – spēcīgie (spēlētāji) ‒ joprojām nosaka toni, bet arī Brittish Airways uzrāda augstu peļņu. Eiropā aviācija ir labā stāvoklī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nacionālā aviokompānija "Nordic Aviation Group", kas strādā ar zīmolu "Nordica", šovasar savu floti papildinās ar pirmo "Airbus 320" lidmašīnu, kurai ir 180 pasažieru vietas.

Līdz šim grupa koncentrējusies uz reģionālo maršrutu veikšanu lielāku aviokompāniju paspārnē ar zīmolu "Xfly", izmantojot mazākas lidmašīnas "CRJ900" un "ATR72". Lidmašīnas ar 180 vietām pievienošana flotei paplašinās "Nordica" biznesa iespējas kompānijai jaunā segmentā arī Igaunijas tirgū, informēja uzņēmumā.

Kompānijā paskaidroja, ka ieiešana jaunā tirgus segmentā ir gatavota visu pandēmijas laiku un nozīmē, ka "Nordica" varēs piedāvāt pilna apmēra pakalpojumu Igaunijas tirgū, kā arī lielākajām Eiropas lidsabiedrībām, tūroperatoriem un čārterreisu organizatoriem.

Lidmašīna "Airbus A320" strādās ar "Nordica" gaisa satiksmes operatora sertifikātu, ar kuru pašlaik tiek veikts viens vietējais reiss Zviedrijā, pašvaldības iepirkuma procedūras izpildei izmantojot lidmašīnu "CRJ900".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valdība neplāno piešķirt papildu līdzekļus finansiālās grūtībās nonākušajai lidsabiedrībai "Nordic Aviation Group", kas strādā ar zīmoliem "Nordica" un "XFly" un pieder Igaunijas valstij, paziņoja Igaunijas klimata ministrs Kristens Mihals.

Ministrs Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR norādīja, ka izdevīgāk būtu lidsabiedrību daļēji vai pilnībā privatizēt vai arī pilnībā slēgt, ko iesaka Valsts kontrole.

Komentējot informāciju, ka šā gada pirmajos deviņos mēnešos "Nordica" zaudējumi sasnieguši 11,9 miljonus eiro, Mihals teica, ka kompānijas centieni paplašināties ir noveduši pie zaudējumiem un, neskatoties uz uzņēmuma padomes mēģinājumiem kontrolēt zaudējumus, situācija uzņēmumā ir ļoti sarežģīta.

Kā stāstīja ministrs, Klimata ministrija ir sākusi īpašas kontroles darbības "Nordica" un pieņēmusi pārvaldības lēmumus, kuru pirmajiem rezultātiem vajadzētu būt novembrī.

"Krīzes brīdī no uzņēmuma aizgājušo vadītāju priekšlikums situācijas risināšanai bija ieguldīt uzņēmumā nodokļu maksātāju naudu, ko es un valdība neatbalstām, jo uzņēmuma, kas neveic lidojumus no Igaunijas, uzturēšana nav stratēģiska," norādīja Mihals.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nacionālās aviokompānijas "Nordica" valdes priekšsēdētājs Erki Urva paziņojis, ka atstāj amatu.

Urva sacījis sabiedriskajai raidorganizācijai ERR, ka šādu lēmumu pieņēmis, jo valdība gatavojas reorganizēt "Nordica" grupas uzņēmumus, lai tos privatizētu.

"Ja gribat sākt kompānijas sagatavošanu privatizācijai, būtu saprātīgāk, lai ar tādām lietām nodarbotos jauni cilvēki," sacīja Urva, kurš vada "Nordica" kopš 2019.gada, bet no 2002. līdz 2005.gadam vadīja toreizējo nacionālo lidsabiedrību "Estonian Air".

Jau ziņots, ka lidsabiedrība "Nordic Aviation Group", kas strādā ar zīmolu "Nordica", 2020.gadā cietusi 10,5 miljonu eiro zaudējumus, kas bijuši trīsreiz lielāki nekā 2019.gadā. Aviokompānijas apgrozījums šajā laika posmā sarucis par 42% līdz 61 miljonam eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā lidosta Rīga saglabā vadošo lomu reģionā, plāno pasažieru skaita kāpumu un jaunu infrastruktūru

To sarunā ar Dienas Biznesu norāda VAS Starptautiskā lidosta Rīga valdes priekšsēdētāja Ilona Līce. Viņa sāk ar ļoti labu ziņu. Proti, lidosta saņēmusi Eiropas Komisijas atzinumu, ka Latvijas valsts dividenžu politika attiecībā uz lidostu nav uzskatāma par valsts atbalstu. Tas nozīmē, ka no 2018. g. līdz 2023. g. lielāko daļu dividenžu varēs atstāt uzņēmuma rīcībā infrastruktūras projektu attīstībai. «Tas savukārt nozīmē, ka lidostas attīstības 6. kārta būs simtprocentīgi.»

Fragments no intervijas, kas publicēta 10. maija laikrakstā Dienas Bizness:

Vai tiešām tā ir, ka nekur un nekad ES valstis lidostas neatbalsta?

Lidostas virs pieciem milj. pasažieru nē. EK ļoti strikti seko avioindustrijas un valsts attiecībām .

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Airbaltic meklē naudu

Egons Mudulis, 10.04.2019

Latvijas nacionālās lidsabiedrības valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AirBaltic pasažieru skaits, apgrozījums, peļņa aug; kompānija domā par jauniem tirgiem, taču investora jeb naudas piesaistes jautājums arvien aktuāls

To sarunā (1. aprīlī) ar Dienas Biznesu norāda Latvijas nacionālās lidsabiedrības valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

Fragments no intervijas, kas publicēta 10. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness:

Kas ir tā lieta uz galda jūsu priekšā, par ko esat tik gandarīts?

Esam ar to ļoti lepni. Tā ir augstākā nozares balva, ko Air Transport World (ATW) reizi gadā pasniedz dažādās kategorijās. Esam vienīgā lidsabiedrība, kas to – Tirgus līdera balvu (vietējā tirgū) ‒ saņēmusi divreiz pēc kārtas. Īpaši lepnu mani darīja tas, ka, saņemot to airBaltic vārdā Ņujorkā, uz skatuves ar mani kopā bija Lufthansa vadītājs. uzvarēja arī Airbus 220, Air New Zealand. Pazīstami vārdi. Mēs nākam no mazas valsts. Prasīju auditorijai, kurš ir bijis Latvijā. Apmēram 10 cilvēki pacēla roku. Ja jūs tur būtu bijis, jūs būtu lepns par savu valsti un lidsabiedrību. Tas bija ļoti iespaidīgi. Tas dod lielu starptautisku publicitāti, un tā ir atzinība mūsu cilvēkiem par labi paveiktu darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Igaunijas ekonomikas ministrs plāno valsts ceļu būves uzņēmuma privatizāciju

LETA--ERR, 15.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss tuvākajā laikā iesniegs valdībā plānu valstij piederošās ceļu būves kompānijas «Eesti Teed» privatizācijai, kā arī pieņems lēmumu par nacionālo lidsabiedrību «Nordica», par kuras darbību Āss ir kritiski noskaņots.

«Jautājumu par Eesti Teed es drīzumā iesniegšu valdības sēdē, ka uzņēmumu varētu drīzumā privatizēt. Tas varētu notikt rudenī», Igaunijas ekonomikas ministrs sacījis trešdien publicētā intervijā laikrakstam «Eesti Paevaleht».

Āss precizēja, ka «Eesti Teed» pārdošanā nonāks ne par tirgus cenu, bet pēc bilances vērtības, kas ir 15-17 miljoni eiro.

Ministrs arī paziņoja, ka joprojām ir kritiski noskaņots par valstij piederošās nacionālās lidsabiedrības «Nordica» darbību un solīja tuvāko mēnešu laikā pieņemt lēmumu par kompāniju, bet viņš neprecizēja, kāds tieši šis lēmums varētu būt.

Jautājums par «Eesti Teed» privatizāciju tiek apspriests jau vairākus gadus. Pagājušā gada beigās Ekonomikas ministrija piedāvāja valdībai atteikties no valsts kompānijas privatizācijas plāna, jo tās tirgus vērtība samazinājās. Turklāt ministrija uzskatīja, ka tajā brīdī privatizācija kaitētu konkurencei ceļu apsaimniekošanas sektorā, jo «Eesti Teed» potenciālais pircējs, visticamāk, būtu kāda konkurējošā kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģijas ļauj nedoties tik bieži darījumu braucienos, vienlaikus uzņēmumi kļūst starptautiski, daudzi globāli spēlētāji izvērš darbību Baltijā, un vajadzība pēc biznesa ceļošanas pieaug.

Tā uzskata darījumu tūrisma aģentūras CWT vadītāja Baltijā Rasa Barisiene. Kompānija pārsvarā koncentrējas uz korporatīvajiem klientiem – vietējiem un starptautiskiem uzņēmumiem, kā arī valsts institūcijām. Lietuvā un arī Latvijā gandrīz 90% ir korporatīvie klienti, Igaunijā situācija ir nedaudz atšķirīga, tur korporatīvie klienti ir 85%. «Bizness aug, visas trīs Baltijas valstis uzrāda diezgan labus rezultātus, strādā saskaņā ar mūsu budžetu un mērķiem. Starptautiskas kompānijas investē Baltijā, izveido te ārpakalpojumu centrus vai būvē ražotnes, un šiem uzņēmumiem vajag tieši to pašu pakalpojuma līmeni, pie kā tie ir pieraduši Vācijā, Francijā, Lielbritānijā vai ASV. Tas, ka mūsu kompānija ir no Mineapolisas ASV, dod iespēju piedāvāt tirgū optimālus rīkus un tehnoloģijas. Ceļot ir jauki, bet, ja cilvēks to dara darba darīšanās katru nedēļu, tas ir nogurdinoši un sarežģīti. Mūsu uzdevums ir palīdzēt šiem cilvēkiem,» saka R. Barisiene.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nacionālās lidsabiedrības Nordica vadītāja amatā iecelts Gunnars Kobins, kurš ilgstoši vadīja mediju koncernu Ekspress Grupp. Kobins jaunajā amatā stāsies 1. septembrī. Līgums noslēgts uz pieciem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru