Finanses

Intervija: Lai kļūtu par finanšu centru, Rīgai jākļūst atpazīstamākai

Žanete Hāka, 15.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ir potenciāls kļūt par starptautisku finanšu centru, taču būtiski ir veicināt tās atpazīstamību, jo nereti, kad Anglijas finanšu sektora profesionāļiem vaicā par Baltijas valstīm, viņi galvenokārt min Tallinu, intervijā norāda Global Financial Centres Index (GFCI) līdzdibinātājs, domnīcas Z/Yen Group asociētais direktors Marks Jindls (Mark Yeandle).

Rīga indeksā jūnijā tika iekļauta pirmoreiz, iekļūstot 71.vietā, un jaunākajā pētījumā pakāpās par 19 vietām. Kādi faktori tiek ņemti vērā indeksa veidošanā, un kas noteica to, ka Rīga sarakstā pakāpusies?

Indekss veidots, apkopojot vairākus finanšu pakalpojumu elementus, kā arī atpazīstamību citu valstu baņķieru, grāmatvežu, apdrošinātāju, aktīvu pārvaldes speciālistu vidū. Tāpat indeksā tiek ņemti vērā tādi biznesa vides faktori, kā Pasaules Bankas veiktais Doing Business indekss, piemēram, konkurence, finanšu pakalpojumu atrašanās vieta, nodokļu likme, sektora attīstība, akciju tirgus apgrozījums un citi. Indekss veidots no vairāk nekā 100 dažādiem rādītājiem. Pirmkārt, iemesls, kādēļ Rīga ir pakāpusies indeksā ir tas, ka pilsēta iepriekš nebija ļoti pazīstama un tas pamazām mainās, tā kļūst atpazīstamāka finanšu speciālistu vidū un konkurētspējīgāka, tādēļ pēdējā sarakstā tā pakāpusies. Fakts, ka Rīga ir iekļauta indeksā, nozīmē to, ka to vairāk atpazīst Rietumeiropā un Ziemeļamerikā. To daļēji var skaidrot, ka daudzi eksperti un investori patlaban aiziet no Maskavas un Sanktpēterburgas, un pārvietojas uz Baltijas valstīm.

Vai ir reāli, ka Rīga var kļūt par starptautisko finanšu centru un kas mums būtu jāpaveic, lai iegūtu šo statusu? Ar ko mēs esam spēcīgāki par pārējām Baltijas valstīm?

Es domāju, ka Rīgai ir spēcīgs potenciāls, ko lielākoties var pamatot ar labu un stabilu biznesa, kā arī stabilu politisko vidi. Likumdošana ir stabila un Rīga pakāpeniski piesaista arvien vairāk ārvalstu naudas. Tomēr, domāju, ka nākotnē ir jāstrādā pie kapitāla ieplūdes kontroles, iesaistot aizvien vairāk profesionāļu, taču tajā pašā laikā Latvijā ir labs grāmatvežu, juristu, konsultantu un ideju ģeneratoru tīkls, ko es nemanu citās Baltijas valstīs.

Visu interviju iespējams izlasīt otrdienas, 15.novembra, laikrakstā Dienas Bizness, 6.lpp.!

Komentāri

Pievienot komentāru