Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikviens interesents un tūrists, kas apmeklēs Jaunpiebalgas baznīcu, tagad varēs to apskatīt arī nakts tumsā. Turpinot baznīcas atjaunošanu, Pētera Avena labdarības fonds Paaudze atbalstījis baznīcas izgaismošanas projektu, lai lielākā luterāņu baznīca ārpus Rīgas varētu priecēt savus apmeklētājus arī tumšās vakara stundās, teikts paziņojumā medijiem.

«Baznīca kļuvusi ne tikai gaišāka un pamanāmāka, bet jaunā apgaismes sistēma arī ļāvusi septiņas reizes mazāk patērēt elektroenerģiju un samazināt izdevumus,» baznīcas atjaunošanas projektu komentē Jaunpiebalgas Svētā Toma baznīcas atbalsta fonda priekšsēdētājs Tālavs Jundzis.

Svētā Toma baznīca ir viena no visskaistākām luterāņu baznīcām Latvijā. Tā atrodas Vidzemes augstienē, netālu no mājām, kurās dzīvoja gleznotājs Kārlis Miesnieks un rakstnieki Brāļi Kaudzītes. Baznīcā ērģeļspēli mācījies komponists Emīls Dārziņš. Izcilais Vidzemes augstienes dievnams - Jaunpiebalgas evaņģēliski luteriskā baznīca, iesvētīts 1804.gada 4.jūlijā. 1871. – 1873. g. dievnamu kardināli pārbūvēja pēc Matiasa fon Holsta projekta. Baznīcā ir 800 sēdvietas, tās altāris un kancele griezti ozolkokā. Kad 2004.gadā Jaunpiebalgas baznīca atzīmēja savu 200.gadadienu, dievnams tika nodēvēts Svētā Toma vārdā. 2011.gada rudenī tika pabeigts restaurācijas pirmais posms - baznīcas torņa fasādes un ārsienu restaurācija un krāsošana.

Komentāri

Pievienot komentāru