Ražošana

Izgudro, patentē, bet ierēdņu ieskatā "nekā inovatīva nav"

Māris Ķirsons, 16.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vārdos Latvijā ir izcils atbalsts inovāciju un inovatīvu produktu ražošanai, taču darbos redzams tieši pretējais, jo lēmumu pieņēmēji – ierēdņi – netic reāliem projektiem un tie paliek bez ES struktūrfondu atbalsta.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta SIA Amber Wood līdzīpašnieks Ivars Akerfelds. Viņš ir ļoti vīlies par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, kā arī to pārraugošās Finanšu ministrijas lēmumu pieņēmēju – ierēdņu – rīcību, savulaik 2017. gadā noraidot (neticot) uzņēmuma idejai par jauna divslāņu grīdas dēļu savienojuma izgatavošanas tehnoloģiju un tam liedzot pieeju ES struktūrfondu līdzfinansējumam.

Fragments no intervijas

Kāda ir pašreizējā situācija?

Divējāda – priecīga un vienlaikus arī bēdīga. Proti, es priecājos, jo 2021. gadā SIA Amber Wood saņēma Eiropas patentu jaunam divslāņu grīdas dēļu savienojumam, tā izgatavošanas tehnoloģijai. Saņemtais Eiropas patents ir vairāku gadu darba rezultāts. Bēdājos, jo šādas tirgū pieprasītas produkcijas ražošanai nav atbilstošas tehnoloģijas, lai produktu ražotu lielā apjomā un ar optimālu ražošanas pašizmaksu. Jā, šogad uzņēmums vienu no vairākām ražošanai nepieciešamajām iekārtām iegādājās, bet ar to vien ir par maz.

Būtībā situācija ir tipiska nelielam ražošanas uzņēmumam, jo esam izdomājuši un patentējuši savu neatkārtojamo ideju par neierobežota garuma divslāņu grīdas dēļu ražošanu, bet paši to nespējam piedāvāt atbilstoši pircēju pieprasījumam. Šis produkts ir pārdots, vēl pirms tas sākts ražot, neskatoties uz to, ka produkts ir cenu segmentā 100–200 eiro/ m2 , tas ir vidēji 4–6 reizes dārgāk nekā parastā izpildījuma divslāņu grīdas dēļi.

Pieprasījums daudzkārt pārsniedz ražošanas iespējas. Šādas paradoksālas situācijas varēja arī nebūt, ja vien 2017. gadā Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, kā arī to pārraugošās Finanšu ministrijas lēmumu pieņēmēji – ierēdņi – būtu noticējuši reālam projektam bez skaista pasaku sižeta.

Atgādināšu, ka ES struktūrfondu programmā jaunu produktu ieviešanai ražošanā bija plānots sadalīt 60 milj. eiro uzņēmumu projektiem, kuri paredzētu iegādāties tādas tehnoloģiskās iekārtas, kādu nav nevienam citam un kādas vēl nav pat saražotas, taču cerētā atbalsta vietā ne tikai Amber Wood, bet arī daudzi citu uzņēmēju iesniegtie projekti ir noraidīti, jo pēc eksperta slēdziena “nekā inovatīva nav” vai arī “tas jau ir”.

Vai tik skarbs vērtējums nav tāpēc, ka Amber Wood nebija to uzņēmumu vidū, kuru projekti tika uzskatīti par labākajiem?

Laiks ir pagājis, patentu uzņēmums ir saņēmis un reģistrējis ne tikai Latvijā, bet, piesaistot specializēto kompāniju no Lielbritānijas, arī ieguvis Eiropas patentu, par to iztērējot kaudzi naudas, taču bez tā ekonomiskā efekta gan uzņēmumam, gan valstij, kāds tas varēja būt.

Visu interviju lasiet 14.septembra žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vakcinēts vai atbrīvojams no darba

Māris Ķirsons, 22.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības lēmumu dot tiesības darba devējiem pēc 1. oktobra atlaist darbiniekus, kuri strādā ar klientiem, ja tie nav vakcinējušies pret Covid-19, uzņēmēji vērtē atšķirīgi, jo vieni to atbalsta, otri uzskata, ka piespiedu vakcinēšanās radīs vēl lielāku pretspiedienu, kas kopumā ne pie kā laba nenovedīs.

Jāņem vērā, ka Ministru kabineta atbalstītā ideja vēl ir jāskata parlamentā, kur par to tiek prognozētas kaismīgas debates.

Jābūt risinājumiem

“Tajās profesijās, kurās darbiniekiem ir (būs) saskarsme ar klientiem (daudziem cilvēkiem), būtu vajadzīga vakcinācija, un darba devējiem ir arī tiesības īstenot darbinieku rotāciju,” uzsver Latvijas Biznesa savienības padomes priekšsēdētāja Elīna Egle.

“Vakcinācija ir katra cilvēka brīva izvēle, un tāpēc draudi atlaist no darba ir sava veida pārspīlējums,” tā kūdras ieguves un pārstrādes SIA Klasmann-Deilmann valdes loceklis Andis Gredzens. Viņaprāt, ikvienam cilvēkam ir pašam jāatbild par savu veselību, un, ja tā būs, tad arī sabiedrība kopumā būs vesela. “Ja šo aksiomu pagriež otrādi, tad varam būt tik slimi, cik vien tas iespējams, tāpēc Nevakcinēti darbinieki būtībā būs ļoti augsta riska faktors, un tāpēc darba devējiem jābūt tiesībām atlaist darbinieku, ja viņš nespēj pildīt savus tiešos darba pienākumus, Elīna Egle. 20. jūlijs, 2021 21 Aktuāli piespiedu – obligātu – vakcināciju neatbalstu,” tā A. Gredzens.

Komentāri

Pievienot komentāru