Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ādažos izveidota pirmā ātrās apkalpošanas medicīnas klīnika Latvijā "1 min. klīnika", kas piedāvā iespēju pacientiem saņemt tūlītēju ambulatoro aprūpi.

Klīnikas izveidē investēti vairāk nekā 100 tūkstoši eiro. Latvijā ir plānots atvērt vēl vismaz 15 klīnikas, sākotnēji Pierīgā - Jūrmalā, Piņķos, Mārupē, Salaspilī, Ķekavā, vēlāk citās Latvijas lielākajās pilsētās. Ar laiku plānots izvērst klīniku tīklu arī reģionāli.

“1 min. klīnika” uzcelta blakus degvielas uzpildes stacijai “Viada”. Vieta izvēlēta, jo tā ir ērti sasniedzama ar automašīnu, turklāt blakus vienmēr pieejama bezmaksas stāvvieta. Klīnikas valdes locekle un biznesa idejas autore Ramona Mežale norāda, ka rūpīgi izsvērts arī šobrīd aktuālais jautājums - epidemioloģiskā drošība. Uzgaidāmā telpa būs pacientu automašīna, līdz ar to pacienti varēs izvairīties no kontakta ar citiem apmeklētājiem. Informācija par kabinetu pieejamību būs izvietota klīnikas ārpusē, un pacients redzēs atlikušo laiku līdz viņa vizītes sākumam.

Kaut arī lēmums par šāda veida klīnikas nepieciešamību netika pieņemts pandēmijas iespaidā, pandēmija medicīnas jomā valdošās problēmas izgaismoja īpaši spilgti. “Medicīnas nozare Latvijā ir vērtējama kā kvalitatīva, bet samērā grūti sasniedzama. Ir jāpavada ilgs laiks, lai veiktu pierakstu pie ārsta, sazvanītu, saskaņotu laiku un galu galā saņemtu šo pakalpojumu par pieejamu cenu,” par daļu no iemesliem, kas rosināja atvērt ātrās apkalpošanas klīniku, stāsta R. Mežale.

Klīnikā būs iespējams saņemt diagnostiku un medicīnas pakalpojumus akūtu, dzīvību neapdraudošu saslimšanu gadījumos, tāpat veikt vakcināciju, nodot laboratorijas analīzes un veikt cita veida manipulācijas.

Ādažos atvērtā “1 min. klīnika” ir pirmā šī koncepta medicīnas iestāde. “Mēs vēlamies nodrošināt, lai ātras apkalpošanas medicīnas aprūpes klīnikas ir pieejamas pacientiem arī citviet Latvijā, izvietojot tās blakus DUS, kas ir viegli sasniedzamas ar auto,” par plāniem stāsta Mežale.

Ātrās apkalpošanas klīnikas ir daļa no veselības aprūpes sistēmas daudzviet pasaulē, jo tās papildina un savā veidā atvieglo citas medicīnas nozares struktūras. Piemēram, ASV ir sastopamas gan “walk-in” klīnikas, kas atrodas lielveikalos vai blakus aptiekām, gan klīnikas blakus DUS, ko bieži izmanto, piemēram, tālbraucēji.

Komentāri

Pievienot komentāru