Jaunākais izdevums

Jamaiku un Kubu pāršalkusi vētra Sendija (Sandy), nopostot nedrošos graustu rajonus, sagāžot elektropārvades līnijas un nobiedējot ceļotājus. Stiprs vējš un lietusgāzes trešdien piemeklēja Jamaiku, naktī plosīja Kubas austrumu piekrasti un pašlaik ir ceļā uz Bahamu salām un, iespējams, arī Floridas virzienā, ziņo pasaules mediji.

Līdz šim vētra Sendija paņēmusi vismaz divu cilvēku dzīvības. Jamaikā miris gados vecs vīrietis - vētras laikā viņa mājokli nopostīja laukakmenim, bet Haiti kādu sievieti aiznesusi lietus ūdeņu pārpludinātā upe.

Vietām Jamaikas dienvidu pilsētās novēroti krokodili, kurus no to dabīgajām mājvietām atnesusi pārplūdušās upes straume. Tā, piemēram, kāds krokodils atradis pagaidu mājvietu kādas ģimenes pagalmā Portmoras pilsētiņā.

Vētras laikā Jamaikā tika slēgtas lidostas, un policija lielākajās pilsētās izsludinājusi 48 stundu komandantstundu, lai aizkavētu cilvēkus no mājokļu pamešanas.

Pēdējo reizi vētras epicentrs šķērsoja Jamaiku pirms 24 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Regeja mūzika ceturtdien iekļauta UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, atzīstot to par nozīmīgu elementu starptautiskajā «sarunā» par tādiem jautājumiem kā netaisnība, pretošanās, mīlestība un cilvēcīgums.

Regeja mūzika radās pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Jamaikā, apvienojot sevī vairākus citus žanrus. Regejs ātri kļuva populārs ASV un Lielbritānijā, kur pēc Otrā pasaules kara bija pārcēlušies uz dzīvi daudzi jamaikieši.

Regejs bieži uzskatīts par apspiesto cilvēku mūziku un dziesmās tika runāts par sociālpolitiskiem jautājumiem un nevienlīdzību. Šis mūzikas stils tiek saistīts arī ar rastafariānismu.

Grupas «Toots and the Maytals» 1968.gada singls «Do the Reggay» bija pirmā populārā dziesma, kurā izskan vārds «regejs». Pēc tam Bobs Mārlijs un viņa grupa «The Wailers» radīja tādus regeja hitus kā «No Woman, No Cry» un «Stir It Up.»

Jamaika pieteica regeja iekļaušanu UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā šogad UNESCO sanāksmē Maurīcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums laika kapsulā

Sagatavojusi Linda Zalāne; Iesaka: Dita Danosa, veikalu Taste Latvia izveidotāja un vadītāja, Latvijas Modes palātas valdes priekšsēdētāja, Banku augstskolas docētāja un programmas Uzņēmumu vadīšana radošajās industrijās direktore, 23.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba ir tīrradnis, kurai nav līdzinieka visā pasaulē.

Tā apbur ar tikai tai piemītošajām lietām, unikālo Latīņamerikas ritmu – mūziku, deju un dzīvesveidu. Kubā dzīve joprojām noris pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados «iekonservētā» vidē, kāda tā bija brīdī, kad Fidels Kastro nospieda «stop» pogu un sākās komunisma iedzīvināšanas ēra. Kopš tā laika valsts ir piedzīvojusi tautsaimniecības pakāpenisku sagrūšanu, kultūra, tradīcijas un arhitektūra ir izdzīvojušas. Havanas ielās rībina ikoniskas piecdesmito gadu mašīnas Chevrolet, Buick un Studebaker, kuras mēs padomju režīmā diemžēl tā arī nepiedzīvojām.

20 dienu ceļojumā uz saulaino un iedvesmojošo Kubu devos kopā meitu un vīru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba trešdien paziņoja, ka tā legalizē privātos bezvadu interneta Wi-Fi tīklus un interneta aprīkojuma, tai skaitā antenu un rūteru, importu, šādi likvidējot vienus no pasaulē stingrākajiem interneta lietošanas ierobežojumiem.

Valsts mediju paziņotais lēmums piešķir legālu statusu tūkstošiem kubiešu, kas mājas apstākļos ir izveidojuši digitālos tīklus ar kontrabandas ceļā ievestu aprīkojumu. Šāda rīcība bija nelegāla, bet varas iestādes pēdējos gados to ir piecietušas.

Tas arī ļaus privātiem uzņēmumiem nodrošināt internetu saviem klientiem, un Kubā būs iespējams atvērt interneta kafejnīcas, kas līdz šim tur praktiski nebija pazīstamas.

Lai gan jaunie noteikumi ļauj pilsoņiem pieslēgties internetam ar savu aprīkojumu un dalīties ar citiem, tie tomēr nemīkstina valsts kontroli pār internetu. Kubas telekomunikāciju monopols «Etecsa» vēl arvien būs vienīgais interneta pakalpojumu sniedzējs Kubā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

VIDEO: Latvijas tehnoloģijas audzē pašmāju ražotāju konkurētspēju

Māris Ķirsons, 01.12.2022

SIA Zippy Vision līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Gundars Kuļikovskis.

Ekrānšāviņš no video

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kompānijas SIA Zippy Vision izstrādātās un ražotās koka brusu un zāģmateriālu optimizācijas līnijas, kas ļauj palielināt gatavās produkcijas iznākumu, nepalielinot pārstrādājamās koksnes daudzumu, pašlaik sekmīgi izmanto vairāki kokapstrādes uzņēmumi Latvijā, bet tuvāko mēnešu laikā tiks uzsākts to eksports uz Ziemeļeiropas valstīm.

„Pašlaik ir sarunas ar ārvalstu dīleriem, kuriem jau ir padomā vairāki šajās zemēs strādājošie kokapstrādes uzņēmumi, kuriem ir nepieciešamas mūsu izstrādātās koksnes pārstrādes optimizācijas sistēmas, risinājumi un iekārtas,” situāciju skaidro SIA Zippy Vision līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Gundars Kuļikovskis.

Viņš atzīst, ka kompānijai ir paveicies ar pirmajiem klientiem, jo kokapstrāde ir salīdzinoši konservatīva un tajā labākais pārdošanas risinājums ir strādājoša un sevi pierādījusi iekārta. Vienlaikus, lai no ieceres un laboratorijas izmēra prototipa nonāktu līdz reālai, sekmīgi strādājošai sistēmai, ir vajadzīgs ne tikai laiks, bet arī resursi. „Būtībā nav tāda iekārtas prototipa, kas spēt izturēt sadursmi ar reālu ražotni, kurā ir viss — skaidas, putekļi, vibrācija utt. -, tāpēc bijuši nepieciešami ļoti daudzi uzlabojumi un jārisina problēmiņas, par kurām sākotnēji neiedomājāmies,” skaidro G. Kuļikovskis. Viņš norāda, ka viss sācies ar Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta pasūtījumu, tomēr, ienākot ar savām iekārtām reālajā ražošanā, tās nācies pilnveidot, uzlabot ne tikai atbilstoši pasūtītāju vēlmēm un biznesa uzstādījumiem, bet arī atbilstoši videi, kādā attiecīgajām iekārtām jāstrādā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV video straumēšanas pakalpojums Netflix pirmdien paziņoja, ka Kubā pieejama «rūpīgi izvēlēta populāru filmu un televīzijas seriālu izlase».

ASV prezidents Baraks Obama un Kubas prezidents Rauls Kastro 17.decembrī paziņoja par attiecību atjaunošanu abu valstu starpā un soļiem embargo atvieglošanai. To izmantojis Netflix, kas no pirmdienas atvērts «Kubas iedzīvotājiem, kuriem pieejams interneta savienojums un starptautiski atzītas apmaksas metodes».

«Mēs priecājamies, ka beidzot varam piedāvāt Netflix Kubas iedzīvotājiem,» sacīja kompānijas vadītājs Rīds Heistings. «Kubā ir lieliski filmu režisori un spēcīga mākslas kultūra. Ceram, ka kādu dienu varēsim parādīt to darbus mūsu 57 miljoniem lietotāju.»

Tomēr domājams, ka Netflix lietotāju skaits Kubā būs neliels, jo tikai nedaudziem pieejams ātrgaitas interneta savienojums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

29 miljardus ASV dolāru zaudējusī Ņūdžersija no putna lidojuma

Gunta Kursiša, 29.11.2012

Skats uz Ņūdžersiju no putna lidojuma aptuveni mēnesi pēc vētras Sendija plosīšanās

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV austrumu krasta Ņūdžersija bija viens no valsts štatiem, kas vētrā Sendija cieta visvairāk. Vētra nodarījusi Ņūdžersijai 29,4 miljardu ASV dolāru zaudējumus, aprēķinājušas štata amatpersonas.

Zaudējumu aprēķinā tika iekļauts kaitējums, kas nodarīts privātīpašumam, uzņēmumiem, infrastruktūrai un tūrisma industrijai, citējot štata gubernatora Krisa Kristija (Chris Christie) teikto, ziņo CNN.

Ņūdžersijas gubernators neizslēdz iespēju, ka tuvāko nedēļu laikā nodarīto postījumu apmērs naudas izteiksmē varētu pieaugt.

Jau vēstīts, ka posts nodarīts arī metropolē Ņujorkā, kurā vēl pagājušās nedēļas beigās darbojās vien 85% no visām degvielas uzpildes stacijām (DUS). Tiesa gan, tas ir ievērojams uzlabojums, salīdzinot ar situāciju pirms trim nedēļām, kad darbojās vien 25% no visām DUS, radot pilsētā degvielas deficītu, ziņo CNN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija Kubai pārdod lidmašīnas un atlaiž parādus

Jānis Rancāns, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas kompānija Iljušin Finance un Kubas aviācijas korporācija parakstījusi līgumus par pasažieru lidmašīnu piegādēm. Divu līgumu vērtība aplēsta 650 miljonu ASV dolāru apmērā.

Kopumā Kuba saņems astoņus Krievijā ražotus gaisa kuģus - trīs pasažieru lidmašīnas An-158, trīs Il 96-40, kurus no transportlidmašīnām pārbūvēs uz pasažieru lidmašīnām, kā arī divas Tu-204 pasažieru lidmašīnas.

Papildus lidmašīnām, līguma ietvaros Krievija Kubai piegādās arī apkopes tehniku, rezerves daļas un nodrošinās tehnisko atbalstu. An-158 Kuba saņems jau šogad – pirmo lidaparātu martā, bet atlikušos divus - vasarā.

Līgums par lidmašīnu piegādāšanu parakstīts Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva un Kubas līdera Raula Kastro tikšanās laikā Havanā.

Aviotehnikas piegāde Kubai tiks īstenota izmantojot finanšu līzingu un valdības garantiju mehānismu, skaidrojis Krievijas rūpniecības ministrs Deniss Manturovs. Par lidmašīnām Kubai būs jānorēķinās desmit gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV viesnīcu ķēde Starwood Hotels otrdien pārņēmusi luksusa viesnīcu Havanā, kļūstot par pirmos ASV viesnīcu gigantu ar savu filiāli Kubā.

Viesnīca, kas pārdēvēta par Cuba Four Points by Sheraton, agrāk atradās Kubas armijas pārziņā.

Numuriņi viesnīcā pieejami, sākot no 246 ASV dolāriem par nakti, liecina viesnīcas mājaslapā pieejamā informācija. Viesnīcā ir 186 numuriņi.

«Tas ir unikāls mirklis, īpašs mirklis» - būt pirmajai ASV bāzētajai viesnīcu kompānijai, kas 55 gadu laikā sākusi darbu Kubā, otrdien paziņoja Starwood Hotels Latīņamerikas īpašumu pārvaldītājs.

Starwood Hotels, kas ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem viesnīcu sektorā, ir vairāk nekā 1300 īpašumu aptuveni 100 valstīs.

Drīzumā kompānija pārņems savā ziņā vēl vienu Kubas viesnīcu Inglaterra, kas pirmo reizi durvis vēra 1875.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kubā atļaus ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā

LETA--AFP, 17.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komunistu pārvaldītajā Kubā tiks atļautas ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, paziņojusi Kubas Ekonomikas ministrija.

Tā norādījusi, ka valsts plāno saglabāt kontroli pār tirdzniecību.

"Ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, ievērojot valsts regulējumu, dod iespēju paplašināt un diversificēt iedzīvotāju apgādi un sniedz ieguldījumu [ekonomikas] atlabšanā," tviterī ierakstījis Kubas ekonomikas ministrs Alehandro Hils.

Pirmo reizi kopš komunistu nākšanas pie varas 1959.gadā ārzemju investoriem drīkstēs pilnībā piederēt vairumtirdzniecības uzņēmumi, savukārt mazumtirdzniecībā ārzemniekiem būs jāveido kopuzņēmumi ar valsti.

Kubā ir hronisks daudzu preču deficīts.

Līdz šim ārvalstu investīcijas Kubā bija atļautas tikai preču ražošanā un pakalpojumu sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čavesam sākušās smagas pēcoperācijas komplikācijas

Jānis Rancāns, 04.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam ir «smags elpceļu iekaisums», kas traucē elpošanu un apgrūtina viņa atveseļošanos pēc vēža operācijas Kubā, pavēstījusi Venecuēlas valdība.

Dienvidamerikas valsts līderis jau vairāk nekā trīs nedēļas nav parādījies sabiedrībā un Venecuēlas valdība norāda, ka viņš jau pēc ceturtās pārciestās vēža operācijas atrodas sarežģītā stāvoklī. Līdz šim Venecuēlas valdība nav atklājusi, ar kādu vēža veidu sirgst Ugo Čavess. Zināms tikai, ka slimība skārusi Venecuēlas līdera iegurņa zonu.

«Infekcija izraisījusi elpošanas nepietiekamību, kura jāārstē ar speciālām metodēm,» teikts Venecuēlas izplatītajā paziņojumā. Venecuēla plašāk U. Čavesa veselības stāvokli nav komentējusi. Savukārt Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro iepriekš norādīja, ka U. Čavess ir pie pilnas apziņas un ir pārliecināts par saviem spēkiem slimības, lai tādējādi izgaiņātu pieaugošās bažas, ka valsts ilggadīgais līderis atrodas tuvu nāvei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas lietā arhitektu birojam SIA Kubs ir uzlikts mantas arests, apstiprināja Kuba pārstāvis zvērināts advokāts Jānis Junkers.

Viņš apstiprināja, ka «uzņēmuma sakarā ir aresta lēmums». Plašākus komentārus viņš nesniedza.

Kā ziņots, aizdomās turētā statuss šodien piemērots vēl vienai personai, informēja Valsts policijā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka trešais aizdomās turētais ir arhitekts Andris Kalinka, kurš ir Zolitūdē sabrukušā lielveikala projekta autors. Viņš pats to apstiprināja.

Šodien Zolitūdes kriminālprocesa izmeklēšanā procesa virzītājs atzinis par aizdomās turēto vēl vienu personu un šai personai kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts, informē policija. Tāpat procesa virzītājs pieņēmis lēmumu par to, ka tiek sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai vēl vienai juridiskai personai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

DAF – kravas automašīnas iespējams salikt pēc LEGO principa

Autors: Nātālija Poriete, 18.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī kravas automašīnu ražotājs DAF Trucks Barselonā prezentēja jauno LF kravas automašīnu sēriju (pilna masa no 7,5 līdz 19 tonnām), kā arī uzlabotos kravas automašīnu CF un XF modeļus, kurus pirmo reizi tirgum kompānija parādīja šā gada pavasarī.

Raksts tapis sadarbībā ar DAF

Liels pieprasījums pēc pilsētas kravas automašīnām LF tiek gaidīts Nīderlandē, Vācijā, Lielbritānijā un Ungārijā. Nākamajā gadā tiek plānots saražot vairāk nekā 11 000 DAF LF sērijas kravas automašīnu. Savukārt šajā gadā uzņēmums plāno pārdot 10 500 kravas automašīnu. Vislielākais pieprasījums starp DAF kravas automašīnām, tajā skaitā Latvijā, ir pēc XF sērijas modeļiem, kas ir šī segmenta etalons tālu maršrutu pieveikšanai. Šīs kravas automašīnas aprīkotas ar lielu dzīvojamo platību, darba un bagāžas telpu salonā. DAF XF ir labākās guļamvietas nozarē, un sēdvietas vadītājam nodrošina maksimālu komfortu automašīnas vadīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas apdrošināšanas kompānijas Ergo darbinieki par uzņēmuma naudu apmeklējuši svingeru klubu Jamaikā, izklaidējušies striptīzbārā Igaunijā, kā arī uzdzīvojuši vairākās citās pasaules pilsētās.

Tas atklāts kompānijas iekšējā auditā, kura rezultāti apkopoti apdrošinātāja interneta vietnē. Kopumā publicēta informācija par divpadsmit incidentiem.

Savā paziņojumā Ergo vadītājs Torstens Oleckis (Torsten Oletzky) norādīja, ka kompānija saņēmusi plašu kritiku par savu darbinieku izdarībām un tāpēc cenšas demonstrēt vēlmi būt «caurspīdīgai» un godīgai.

Ergo iepriekš tika plaši kritizēts par 2007. gadā 100 labākajiem darbiniekiem veltītu pasākumu Budapeštā, kur bijušas pieejamas divdesmit prostitūtas. «Motivējošo» braucienu organizēja apdrošināšanas kompānija Hamburg Mannheimer, kura patlaban pieder Ergo. Informācija par «seksa tusiņu» nāca klajā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga iekļauta Lielbritānijas ceļojumu apdrošināšanas kompānijas Protect Your Bubble sarakstā ar desmit ieteicamākajiem tūrisma galamērķiem pasaulē 2013. gadā.

Kompānija cildina Latvijas galvaspilsētas arhitektūru, iesaka apmeklēt Doma baznīcu un izteic uzslavas rīdziniekiem par draudzīgo attieksmi.

Rīga ir vienīgā Austrumeiropas pilsēta, kas iekļauta sarakstā, kā arī viena no nedaudzajām Eiropas pilsētām. Pārējās pilsētas, ko tūristiem iesaka apmeklēt Lielbritānijas ceļojumu apdrošinātājs ir: Venēcija (Itālija), Barselona (Spānija), Golveja (Īrija), Vašingtona (ASV), Lagunabīča (ASV) un Atīna (ASV), Stambula (Turcija), Negrila (Jamaika), Resife (Brazīlija).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV žurnāls iesaka Rīgu romantiskām vasaras brīvdienām

Lelde Petrāne, 09.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc teju trīs dienas ilgas vizītes Rīgā, viens no vadošajiem tūrisma žurnāliem pasaulē Travel + Leisure (ASV) atzinis Rīgu kā vienu no 28 labākajām vietām pasaulē, kur pavadīt romantiskas vasaras brīvdienas, informēja Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja pārstāve Anna Blaua.

Rīga ir nominēta līdzās tādām vietām kā Rovinja (Horvātija), Mendoza (Argentīna), Helsinki (Somija), Jamaika, Gardas ezers (Itālija), Bali, Atēnas (Grieķija), Bruklina (Ņujorka), Luang Prabang (Laosa) u.c.

Rīga izcelta, pateicoties tās skaistajai arhitektūrai un patīkamajam tūristu skaitam pilsētā. Lai brīvdienas būtu pilnībā izdevušās, žurnālists iesaka apmeklēt un gida pavadībā iepazīt Latvijas Nacionālo operu, doties pastaigā uz Alberta un Strēlnieku ielām, lai aplūkotu skaistās jūgendstila ēkas, apmeklēt arī Jūgendstila muzeju. Tāpat viens no ieteikumiem ir apmeklēt veikalu Madam Bonbon, nobaudīt maltīti restorānā Vincents, kur šefpavārs Mārtiņš Rītiņš pasniegs kādu no saviem kulinārajiem šedevriem vai Valtera restorānā, kur šefpavārs Valters Zirdziņš izmanto bioloģisko lauksaimniecību produktus. Savukārt nakšņošanai vispiemērotākā ir atzīta viesnīcā Bergs - 19.gadsimta ēka ar mūsdienīgu interjeru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc koka palešu eksporta apjoma eiro Latvija 2022. gadā bija 7. vietā pasaulē, bet, rēķinot koka palešu eksportu uz vienu iedzīvotāju, Latvija 2022. gadā bija stabila pasaules līdere koka palešu eksportā.

To liecina Pasaules Tirdzniecības organizācijas dati. Lai gan palešu ražošana un eksports nav lielākā kokrūpniecības un meža nozares eksportējamā produkcija, tomēr tā ir daudz nozīmīgāka Latvijas ekonomikai un ekonomikas izaugsmei nekā daudzas pakalpojumu nozares, kuru problemātika joprojām piepilda plašsaziņas līdzekļu saturu un kuras tiek pārfinansētas ar valsts un ES fondu atbalstu, neatbalstot tos, kuri patiešām vairo Latvijas bagātību un ir Latvijas ekonomikas lepnums. Latvijas palešu eksports apsteidz ienākumus, piemēram, no dzelzceļa pakalpojumu eksporta.

Divkāršs pieaugums

Vairāki kokrūpniecības segmenti pēdējos gados ir guvuši izcilus panākumus eksporta tirgos. Savukārt ir nozares, kuru eksporta apjomi ievērojami samazinājās. Salīdzinājumam, ja 2018. gadā Latvijas ienākumi no dzelzceļa pakalpojumu eksporta bija 336 miljoni eiro, tad 2021. gadā (vēl pirms Krievijas agresijas pret Ukrainu) vairs tikai 150 miljoni eiro. Savukārt tajā pašā laikā Latvijas ienākumi no koka palešu eksporta no 103 miljoniem eiro palielinājās līdz pat 206 miljoniem eiro 2022. gadā. Var apgalvot, ka Latvijas kokrūpniecības eksporta panākumi (paletes ir tikai viens no daudzajiem kokrūpniecības produktiem, turklāt pēc eksporta apjoma tas nav pats lielākais) lielā mērā kompensēja zaudējumus no tranzīta pakalpojumu eksporta samazināšanās. Tomēr ir jāatzīmē, ka attiecīgajā preču grupā ietilpst ne tikai paletes. Pašlaik ārējo preču uzskaitei gan Latvijā, gan trademap.org, kuru uztur ANO aģentūra UN COMTRADE kopā ar International Trade Senter, lieto Eiropas Savienības Kombinēto nomenklatūru (ES KN), kura tagad ir aizstājusi kādreiz lietoto starptautisko Harmonizētās preču aprakstīšanas un kodēšanas sistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Uz Latviju atved arī alus šķirnes Newcastle Brown Ale un Amstel

Dienas Bizness, 23.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada februārī alkoholisko dzērienu izplatītājs SIA PRIKE Latvija papildinās savu piedāvāto produktu klāstu ar Heineken zīmoliem – Amstel, Zipfer, Zlatopramen un Newcastle Brown Ale.

Līdz šim Latvijā nebija nopērkami Amstel un Newcastle Brown Ale produkti.

Alkoholisko dzērienu izplatītājs SIA „PRIKE Latvija” Latvijā jau pārstāv alus zīmolus Guinness (Īrija), Sol un Bohemia (Meksika), Red Stripe (Jamaika).

Uzņēmums ir arī alkoholisko dzērienu ražotāju Diageo un Moet Hennessy oficiālais izplatītājs Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar uzņēmuma Terra Restorāni līdzīpašnieci Ilzi Megni

Lelde Petrāne, 20.11.2015

Noa Bootcamp rīta treniņš. Vasarā tie notiek svaigā gaisā, Vērmanes dārzā, plkst. 7:20 no rīta.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SIA Terra restorāni līdzīpašniece Ilze Megne. Restorāns Terra atrodas Blaumaņa ielā. «Pie mums ēd gan gaļēdāji, gan veģetārieši, gan cilvēki, kuriem nepieciešams ievērot noteiktas diētas – Terra ļauj sakomplektēt savu ēdienu pašam. Un jāpiemin, ka liela daļa no restorāna augļu un dārzeņu klāsta nāk no mūsu pašu saimniecības Kuldīgā, jo gatavojot priekšroku dodam sezonas produktiem,» stāsta I. Megne.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Pirms pievērsos restorānu biznesam, es strādāju finanšu konsultāciju jomā. Tolaik saspringtā ikdienas ritma dēļ bija grūti atrast vietu, kur varētu ātri un veselīgi paēst. Izvēle nereti krita uz maizītēm, bulciņām vai citām veiklām uzkodām, ko par pilnvērtīgu uzturu nosaukt nevar. Tāpēc radās vēlme šādu vietu izveidot. Šī bija un, manuprāt, daļēji joprojām ir samērā brīva niša – kur ikdienā ātri, garšīgi un veselīgi paēst par cenām, kuras vari atļauties. Turklāt man patīk strādāt ar cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba ir paziņojusi, ka atceļ nepieciešamību saviem pilsoņiem iegūt izbraukšanas atļaujas pirms ceļojumiem uz ārzemēm, ziņo BBC.

Šis jauninājums stāsies spēkā nākamā gada 14. janvārī. Pašlaik kubiešiem jāiztur ilgs un dārgs process, lai iegūtu atļaujas, un disidentiem tās bieži tiek liegtas.

Šī ir jaunākā no prezidenta Raula Kastro reformām.

BBC vēsta, ka vairums kubiešu pašreizējo izbraukšanas atļauju procesu necieš. Tagad viss, kas būs nepieciešams ceļošanai, būs derīga pase.

Prezidenta R. Kastro vadībā, kurš amatu no sava brāļa Fidela pārņēma 2008. gadā, Kubā pakāpeniski tiek mazināti ierobežojumi gan politikā, gan biznesā, gan citās jomās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Dokumentu problēmu dēļ, kubietis 47 dienas pavada uz prāmja Baltijas jūrā

Jānis Rancāns, 19.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kubas pilsonis Luiss Sespedess (Luis Cespedes) 47 dienas pavadījis ar prāmi Helsinki – Sanktpēterburga kuģojot šurpu turpu pa Balijas jūru, jo dokumentu problēmu dēļ viņš netika ielaists nevienā valstī.

Krievijas robežsargi kubieti neesot ielaiduši valstī tāpēc, ka viņam bijuši dažādi vīzas pārkāpumi. Savukārt Helsinkos kubieti neesot ņēmuši pretim, jo viņam brauciena laikā bija beidzies Šengenas vīzas derīguma termiņš, vēsta RIA Novosti.

Tādējādi L. Sespedess starp Helsinkiem un Sanktpēterburgu ar prāmi ceļojis kopumā 21 reizi, līdz par viņu apžēlojušies Krievijas robežsargi.

L. Sespedess Sanktpēterburgā dzīvo jau desmit gadus, taču viņam nav Krievijas pases. Kubas pilsoņi Krievijā var uzturēties 30 dienas bez vīzas, bet pēc šā termiņa beigām, viņiem valsts ir jāpamet, vai arī jānoformē pagaidu uzturēšanās atļauja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba no 1.janvāra atteiksies no otras valūtas - konvertējamā peso, ceturtdien paziņoja šīs komunistu pārvaldītās valsts prezidents Migels Diass-Kanels.

"Mēs uzskatām, ka ir visi apstākļi, lai sāktu šo reformu 2021.gada 1. janvārī," televīzijas uzrunā sacīja Diass-Kanels.

Šī reforma "valstī radīs labākus apstākļus nepieciešamajiem pārveidojumiem, lai aktualizētu mūsu ekonomikas modeli", piebilda Diass-Kanels.

Kubas konvertējamais peso, kura vērtība ir piesaistīta ASV dolāram attiecībā 1:1, tika ieviests 1994.gadā. Ar to var norēķināties veikalos, kuros tiek pārdotas deficītas preces par tā dēvētajām komerccenām.

ASV dolāra apgrozība Kubā tika aizliegta 2004.gadā, bet pagājušajā gadā atkal atļauta, un tagad šajos veikalos pieņem arī dolārus.

Kubas valūta peso ir nekonvertējama. Lai gan nekonvertējamos peso cenas ir daudz zemākas, valstī valda preču deficīts un daudzi pārtikas produkti un citas preces tiek normētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kravas kuģis Chong Chon Gang, kas transportēja «nedeklarētu militāru kravu» un kuģo ar Ziemeļkorejas karogu, aizturēts Panamas ostā, citējot Panamas prezidenta pausto, vēsta BBC.

Kuģis apturēts Panamas kanālā, kur tas kuģoja no Kubas, norādīja Panamas prezidents Rikardo Martinelli (Ricardo Martinelli), kurš savā Twitter kontā publicējis arī fotogrāfiju ar lielu, zaļu objektu, kas atrasts kuģa kravas nodalījumā.

Pēc kuģa apturēšanas un pirms tā pārbaudes komanda, ko veido 35 cilvēki, pretojās kuģa pārmeklēšanai, savukārt kuģa kapteinis mēģināja izdarīt pašnāvību, stāstīja Panamas prezidents.

Tikmēr ASV atzinīgi novērtējusi Panamas rīcību, un valsts oficiālie pārstāvji pauda, ka atbalsta aizturētā kuģa detalizētu pārbaudi.

Zināms, ka kuģis pametis Krievijas austrumu krastu aprīlī, šķērsoja Kluso okeānu un tad ieradās Kubā. Klusais okeāns tika šķērsots, neieslēdzot sistēmu, kas ļauj automātiski noteikt tā atrašanās vietu. Šāds solis vērtējams kā «augstākā mērā aizdomīgs», norāda BBC korespondents drošības jautājumos Frenks Gārdners (Frank Gardner).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Re&Re neatzīst Zolitūdes civillietas traģēdijas prasību

LETA, 23.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvuzņēmums Re&Re neatzīst tā dēvēto Zolitūdes traģēdijas civillietas prasību, piektdien Rīgas apgabaltiesā skatāmajā civillietā pauda būvuzņēmuma Re&Re pārstāvis zvērināts advokāts Uģis Grūbe.

Tiesas sēdē Grūbe, atsaucoties uz prasības pieteikumu un tā pamatojumu, pauda, vai tiešām Satversmes tiesību normas civiltiesiskos strīdos piemērojamas tieši, norādot, ka nē un jebkurā gadījumā tās nav iespējams piemērot atrauti no citiem normatīvajiem aktiem.

Izsakoties par ēkas Zolitūdē pirmās un otrās kārtas būvniecību, advokāts teica, ka Re&Re īstenoja darba aizsardzības pasākumus. Grūbe uzsvēra, ka labiekārtošanas darbiem nepieciešamie materiāli uz lielveikala jumta tika izveidoti vienmērīgi, būvnieks rūpējās, lai nevienā jumta vietā papildu svars un pārslodze nerastos.

Tāpat Re&Re uzskata, ka nepamatota ir prasītāju pārstāvja zvērināta advokāta Alda Gobzema norāde, ka notikuma sekas, proti, notikusī traģēdija, skaidri parādīja, ka būvniecības otrās kārtas veikšana ir darbība, kas saistīta ar paaugstinātu bīstamību, un viņš kļūdaini pieļauj, ka jumta iebrukums notika tieši labiekārtošanas darbu rezultātā, minot, ka tie ir pieņēmumi vai pat spekulācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO, VIDEO: Kā top? Bērnu iecienītās ziepes ar mantiņu

Monta Glumane, 15.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties SIA «Art Soapworks» ražotnē, kurā tiek ražotas ziepes ar mantiņu.

Uzņēmums SIA «Art Soapworks» dibināts 2009. gadā. «Uzņēmuma dibinātāji ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Liepājas biznesa inkubatora palīdzību uzrakstīja projektu, ieguva līdzfinansējumu un savu uzsāka biznesu,» par uzņēmuma pirmsākumiem stāsta SIA «Art Soapworks» ziepju ražotnes Liepājā ražošanas vadītāja Dina Žvagiņa.

Sākotnēji ziepes tika ražotas kuba formā, trīs dažādos izmēros, bet tās neguva pircēju atsaucību, tāpēc tika nolemts ražot ziepes, kas ir taisnstūra formā. Šobrīd ziepes tiek ražotas arī daudzās citās formās, krāsās un ar dažādām smaržām. Ziepju smarža visbiežāk tiek izvēlēta tāda, lai radītu asociācijas.

Viens ziepju veids dienā tiek saražots 80 līdz 100 eksemplāros, taču apjoms atkarīgs no ziepju formas sarežģītības pakāpes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

25 labākās pludmales pasaulē

Gunta Kursiša, 22.02.2013

25. Vūlakombas (Woolacombe) pludmale Lielbritānijā. Vislabāk to apmeklēt laikā no jūlija līdz septembrim.

Foto avots: members.virtualtourist.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Latvijā vēl tiek gaidīts pavasaris, ceļotājiem paredzētā interneta vietne TripAdvisor apkopojusi 25 labākās pludmales pasaulē.

Labāko pludmaļu sarakstā ir pludmales Eiropā, piemēram, Itālijā, Spānijā un Lielbritānijā, kā arī Austrālijas, ASV un Latīņamerikas valstu, piemēram, Brazīlijas un Kubas pludmales.

25 pasaulē labāko pludmaļu saraksts:

25. Vūlakombas (Woolacombe) pludmale Lielbritānijā.

24. Baltā pludmale Filipīnās. (Boracay, Philippines).

23. Septiņu jūdžu pludmale (Seven Mile Beach) Džordžtaunā, Lielajās Kaimanu salās (George Town, Grand Cayman).

22. Bata (The Baths) Virdžingordas (Virgin Gorda) salā.

21. Akumala Meksikā.

20. Fort De Soto parks Floridā.

19. Tirkīza līcis (Turquise Bay) Eksmautā (Exmouth) Austrālijā.

Komentāri

Pievienot komentāru