Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdē, Priedaines ielā 20, ēka blakus nu jau novāktajām sagruvušā veikala Maxima drupām oficiāli atzīta par A kategorijas graustu. Līdz augusta sākumam vēl netiks lemts par paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes piemērošanu šai ēkai. Tās īpašniekiem Rīgas domes (RD) vadība esot piedāvājusi būvi un zemi apmainīt pret līdzvērtīgu īpašumu, bet atbilde vēl tiek gaidīta. Tiesa, atbilde var atšķirties no tās, ar kādu pašvaldība rēķinās, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Būvvaldes ziņojumā RD Vidi degradējošo būvju komisijas sēdē citēts ēkas īpašnieku nolīgtā eksperta SIA Commodo atzinums, ka līdz galam neuzbūvētās ēkas kopējais nolietojums ir 70% apmērā, ekspluatācijas laikā ar konkrētu lietojuma slodzi pastāvot ēkas iegrimšanas riski. Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte Dienai apstiprināja, ka no ēkas īpašniekiem SIA Tineo un SIA Homburg Zolitude šobrīd tiek gaidīta atbilde, ko viņi plāno darīt ar ēku. Teorētiski ir trīs iespējas – turpināt to būvēt, nojaukt vai veikt apmaiņas darījumu ar domi, taču arī šajā gadījumā tā būtu jānojauc. Atbildei vajadzētu būt līdz augusta sākumam, kad par ēkas likteni tiks lemts vēlreiz. Ja tās īpašnieki piekritīs apmaiņas darījumam, pašvaldībai būs iespēja mainīt zonējumu teritorijai, kurā notika traģēdija, jo zeme vairs nebūs privāta, bet gan pašvaldības īpašums. Dome vēlas šo vietu noteikt par dabas jeb zaļo teritoriju, kurā varētu izveidot parku vai skvēru.

Tomēr pēc komisijas lēmuma piešķirt ēkai grausta statusu tās īpašnieki paziņojumā presei uzsvēra, ka līdz šim Homburg Zolitude ir izpildījis visu, ko pilsētas dome uzņēmumam uzdevusi attiecībā uz īpašuma konservāciju, kā arī norādīts, ka uzņēmuma pārstāvji ir tikušies ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), kurš piedāvājis apmaiņā kādu no pašvaldības īpašumiem un solījis nosūtīt piedāvājumu. «Tā vietā pagājušajā nedēļā mēs uzzinājām par pilsētas Īpašuma departamenta plāniem atzīt daudzdzīvokļu ēku Priedaines ielā 20 par graustu. Neskaitot to, ka būtībā nav likumiska pamatojuma tā rīkoties, uzņēmums ir neizpratnē par pretrunīgajiem vēstījumiem, ko pēdējā mēneša laikā saņēmis no pašvaldības. No vienas puses, pilsēta ir demonstrējusi, ka vēlas atrisināt situāciju, ņemot vērā sabiedrības intereses, bet no otras puses – tagad, ja ēka tiek klasificēta kā grausts, atbilstoši likumdošanai pilsēta faktiski piespiež Homburg Zolitude pabeigt ēku, jo grausti ir jāsakārto. Homburg Zolitude pašlaik jūtas kā situācijas ķīlnieki un īsti nesaprot, kā rīkoties, jo tikšanās ar mēru maijā un šodienas tikšanās ir absolūti pretrunīgas,» minēts uzņēmuma pārstāves Rūtas Grikmanes izsūtītajā paziņojumā.

Plašāk lasiet rakstā Jaunbūve pārvērtusies par graustu pirmdienas, 8.jūnija laikrakstā Diena (6.lpp)!

Komentāri

Pievienot komentāru