Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzlabotu uzņēmēju un studentu sadarbību, jaunuzņēmums Edy365.com aicina vietējos komersantus vienotā e-prakses pārvaldības platformā izvietot pieejamās praktikantu vakances, bet praktikantiem - izvēlēties tīkamākās pieredzes gūšanas vietas.

Platforma strādā kā tilts starp praktikantiem un uzņēmējiem, un ir lielisks veids, kā piesaistīt jaunos speciālistus bez liekas birokrātijas, norāda Oskars Putniņš, SIA Edy365.com dibinātājs.

“Edy365.com jeb Nakotnesprakse.lv ir Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) iniciēts projekts, kas radīts un attīstīts, izmantojot Edy365.com privātos līdzekļus. Reģistrācija šajā platformā ir bez maksas, taču uzņēmējiem pieejami arī dažādi maksas pakalpojumi, bez tam ikviens komersants, iesaistoties projektā, var pretendēt arī uz līdzfinansējumu un saņemt valsts atbalstu praksei līdz 270 eiro mēnesī par vienu praktikantu,” teic O.Putniņš, piebilstot, ka iesaistītajām pusēm nav jāraizējas arī par atskaišu sagatavošanu, jo viss process ir automatizēts. “Šādā veidā uzņēmēji var saglabāt koncentrāciju uz galveno - savu biznesu, taču tajā pašā laikā izveidot arī lieliski sadarbību ar jauniešiem, kas ir ieinteresēti darboties konkrētajā sfērā,” teic SIA Edy365.com dibinātājs.

Didzis Šimis, SIA Hortus Digital vadītājs uzsver, ka platforma ir ne tikai ērts veids, kā pārvaldīt prakses dokumentus un piesaistīt jaunus praktikantus, bet arī risina darba spēka problēmu, kas mūsdienās ir ļoti aktuāla.

“Nozīmīga daļa jauniešu paliek strādāt mūsu uzņēmumā arī pēc prakses beigām, tāpēc šādā veidā mums ir iespēja uzņēmumam piesaistīt piemērotus kandidātus, kas brīvajā tirgū nereti ir sarežģīti. Veiksmes faktors, meklējot jaunos speciālistus, nav nemaz tik augsts, taču prakses šo problēmu lielā mērā atrisina. Līdz šim esam daudz strādājuši ar praktikantiem, un, ja godīgi, es joprojām nesaprotu, kāpēc prakses dokumentācija mūsdienās joprojām nav pilnībā digitalizēta. Pašlaik, kad esam izmēģinājuši Edy365.com, varu pavisam droši apgalvot, ka turpmāk savu sadarbību ar praktikantiem veidosim tikai šajā platformā - tā ir kā diena pret nakti! Ņemties bez kaut kādiem rīkiem un bakstīties ar papīriem ir ne tikai neērti, bet arī pilnībā neatbilst laikmetam, kurā mēs dzīvojam. Pašlaik, izmantojot šo platformu, esam uzņēmumam piesaistījuši jau vairāk nekā desmit praktikantus un noteikti plānojam to darīt arī turpmāk,” norāda D.Šimis.

Jolanta Vjakse, LDDK projektu vadītāja norāda, ka līdz šim uzņēmēju vēlme iesaistīties projektā ir bijusi ļoti liela. “Edy365.com pašlaik darbojas vairāk nekā 800 uzņēmēji, kas ir daudz, ņemot vērā to, ka platforma lietotājiem pieejama vien gadu. Šis ir lielisks piemērs tam, kā, izmantojot privātos līdzekļus, nevis valsts vai Eiropas Savienības līdzfinansējumu, iespējams radīt labu risinājumu, kas darbojas digitālajā vidē. Galvenā Edy365.com priekšrocība ir tā, visas trīs iesaistītās puses - gan praktikants un izglītības iestāde, gan uzņēmējs - var nepārtraukti sekot līdzi procesa gaitai un jau tās laikā uzlabot potenciālo sniegumu, nevis atgriezenisko saiti saņemt vien prakses noslēgumā. Arī platformas lietošana ir ļoti ērta - to var izmantot gan telefonā, gan planšetdatorā, kas nozīmē, ka komunikācija ir tūlītēja,” teic J.Vjakse.

O.Putniņš stāsta, ka vienkāršs ir arī pats pieteikšanās process - uzņēmējam ir jāatver lapa Edy365.com un jāizveido vakance. “Kad vēlamās profesijas praktikanti jebkurā izglītības iestādēm dosies praksē, viņi paši pieteiksies atvērtajām vakancēm, bet uzņēmējs varēs izvēlēties - kurus apstiprināt, bet kurus nē. Mūsu pieredze liecina, ka komersanti vēlas savā komandā redzēt studentus, taču nereti viņiem trūkst informācijas par to, kad, kurā datumā un kādā specialitātē prakses vietas nepieciešamas. Protams, to var mēģināt noskaidrot pašu spēkiem, taču tas ir sarežģīti un prasa daudz laika. Savukārt Edy365.com platformā ir izvietots kopējais izglītības iestāžu prakšu kalendārs, kurā šī informācija ir pieejama brīvā veidā, veiksmīgi un ātri savedot kopā studentus un uzņēmējus,” atzīmē O.Putniņš, aicinot uzņēmējus ne tikai pieteikt savas vakances, bet arī informēt izglītības iestādes par iespēju pievienoties šādai platformai.

“Ja uzņēmēji sadarbojas ar kādu skolu, kas mūsu mājaslapā vēl nav reģistrējusies, iesakām to aicināt darīt, jo tādā gadījumā arī konkrētās izglītības iestādes praktikanti būs pārvaldāmi centralizēti - vienā vietā un bez nekādiem papīriem. Līdz šim Latvijā visa prakšu dokumentācija tik vesta papīra formātā, taču tagad viss ir daudz vienkāršāk - ar pāris klikšķiem iespējams platformā atrast praktikantu, novērtēt viņa darbu un ideālā gadījumā vēl saņemt finansējumu,” norāda O.Putniņš, piebilstot, ka arī par finansējuma saņemšanu visas atskaites tiek ģenerētas automātiski.

Platforma lietošanai pieejama kopš 2021. gada 1. septembra un jau pirmā gada laikā tai pievienojušās 15 izglītības iestādes, taču paredzams, ka tuvākajā laikā šis skaitlis varētu dubultoties. Edy365.com ir arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera biedri. Informatīvo atbalstu platformai sniedz Izglītības un zinātnes ministrija, tāpat uzņēmums šobrīd ir iesaistījies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras inkubatorā.

Komentāri

Pievienot komentāru