Pārtika

Kā top? Jaunpils biezpiens

Sandra Dieziņa, 24.11.2017

Viss process sākas ar piena pieņemšanu.


Lai redzētu, kā notiek ražošana, klikšķini raksta galeriju!

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunpils pienotavā biezpienu ražo 6 – 7 t dienā, un šobrīd tiek strādāts pie jaudu palielināšanas līdz 10 t dienā.

Pirms Krievijas embargo Jaunpils pienotavā ražoja galvenokārt sieru, kas aizņēma vairāk nekā pusi no saražotajiem apjomiem. Pēc Krievijas embargo uzņēmumam vajadzēja pārprofilēties uz citu produktu ražošanu un kompānija pārorientējās uz biezpiena ražošanu. Ja agrāk šis produkts bija kā blakusprodukts, tad pašlaik tas kļuvis par galveno produktu Jaunpils pienotavas produktu portfelī.

AS Jaunpils pienotava valdes priekšsēdētājs Viesturs Krilovs stāsta, ka šobrīd 50 % no visas realizācijas dod biezpiens. Šis produkts tiek eksportēts uz Vāciju un citām ES valstīm, ASV, Vidusāzijas un Skandināvijas valstīm, bet galvenais noiets ir vietējā tirgū. No kopējās biezpiena realizācijas 30 % tiek eksportēti.

Biezpiens top no Jaunpils pienotavas īpašnieka – kooperatīvās sabiedrības Piena ceļš biedru – zemnieku saražotā piena.

Šobrīd tiek ražots trīs veidu biezpiens – ar tauku saturu 0,5 %, 5 % un 9 %, bet iepakojumi ir vairāki. Vispieprasītākais ir treknākais biezpiens ar tauku saturu 9 %. «Biezpiens ir unikāls produkts, īpaši vājpiena biezpiens, jo tas ir labs proteīna avots. Par to maz tiek runāts,» uzsver Viesturs Krilovs.

Pagājušajā gadā biezpiena ražošanas jaudas bija noslogotas pilnībā, tāpēc tika pieņemts lēmums investēt jaunos biezpiena gatavotājos, kas šogad tika uzstādīti. Tas dod papildu jaudas – 3 – 4 t dienā, un šobrīd tiek strādāts pie šo jaudu noslogošanas. Mērķis ir saražot 10 t biezpiena dienā. «Tas ir mūsu mērķis, uz to ejam,» pauž V. Krilovs. Tāpat ilgtermiņā iecerēts dažādot biezpiena produktu piedāvājumu. Šajā plānošanas periodā uzņēmums ieguldījis 570 tūkstošus eiro – ne vien jaudu palielināšanā, bet arī notekūdeņu priekšattīrīšanā un attīrīšanā.

Jāatgādina, ka Jaunpils pienotava savu darbību uzsāka 1912. gadā, kad tika dibināta viena no pirmajām piensaimnieku biedrībām Latvijā - Jaunpils piensaimnieku biedrība. Togad arī tika uzcelta pirmā pienotavas ēka. 1937.gada 16.oktobrī tika iemūrēts pamatakmens esošās Jaunpils pienotavas ēkas būvei. 2008.gadā par Jaunpils pienotavas īpašniekiem kļuva lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Piena ceļš, un kopš tā laika uzņēmuma ražotne ir modernizēta un paplašināts produkcijas klāsts.

LASI ARĪ:

Kā top? Spilvas zīmola Baraviku majonēze

Kā top?: Saldējums Pols vafeļu glāzītē

FOTO: Kā top LED fasāžu produkti Salaspils uzņēmumā Palami

Kā top? Nordic Homes koka karkasa privātmājas

Kā top?: Alus Labietis

Kā top: Brūža alus uzņēmumā Cēsu alus

FOTO: Kā top eiropalešu bloki uzņēmumā Baltic Block

Komentāri

Pievienot komentāru