Pārtika

Kā top? Pakistānas kebabs

Ilze Žaime, 10.01.2020

Jaunākais izdevums

Šonedēļ rubrikā "Kā top?" portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā uzņēmumā SIA "Radhe Krishna", kas pārstāv zīmolu "Pakistānas Kebabs", top vistas gaļas kebabs.

Pirms apmēram pieciem gadiem dibināto tīklu "Pakistānas Kebabs" šobrīd pārstāv divdesmit trīs ēdināšanas vietas visā Latvijā. Deviņu tirdzniecības vietu saimnieks, franšīzes ņēmējs Meet Godhani uz dzīvi Latvijā no Indijas pārcēlās pirms gada, un, sācis ar vienu ēdināšanas vietu, ik mēnesi biznesam piepulcēja jaunu. Viņa ikdienas darbs ir vadīt kebabu restorānu Merķeļa ielā, Rīgā, kur, kā viņš atklāj, dienā tiek pārdoti vairāk nekā simts kebabi.

90% ēdināšanas vietas apmeklētāju esot vietējie un regulāri klienti, biznesa portālam db.lv stāsta vadītājs.

Patreiz lielākā daļa "Pakistānas Kebaba" franšīžu pieder Indijas pilsoņiem. "Nesen ziņas pāršalca vēsts, ka mēs pasniedzam sliktas kvalitātes ēdienu, un kafejnīcās nav tikusi ievērota tīrība. Tā patiesi notika, taču ne šeit, bet gan cita atzara franšīzes uzņēmumā. Lai gan arī šo ēdināšanas vietu īpašnieki nāk no Indijas, tāpat kā es, tā ir liela zeme, cilvēki ir dažādi un katram piemīt atšķirīgs vadības stils," paskaidro M.Godhani.

M. Godhani vadītās deviņas kebabnīcas, no kurām astoņas atrodas Rīgā, savukārt viena Jelgavā, pārstāv SIA "Radhe Krishna", par kuru sūdzību no Pārtikas un veterinārā dienesta puses nav bijis. Tomēr negatīvā informācija par franšīzes uzņēmumiem ietekmējusi arī "Radhe Krishna" darbības rādītājus. "Tagad viss jau ir atgriezies ierastajās sliedēs," stāsta M.Godhani. "Mūsu regulārie apmeklētāji zina, kas ir mūsu kebabos, no kā tie sastāv un mums uzticas. Sliktu viedokli parasti pauž tie, kas šeit nav bijuši un nezina, ar ko atšķiramies".

Palielināt savā pārvaldībā esošo ēdināšanas vietu skaitu uzņēmējs pašlaik negrasās, taču jau tagad ir uzsācis procesu, lai veicinātu pārmaiņas esošajās deviņās uzņēmuma apkalpošanas vietās. Paredzēts gan veikt izmaiņas ēdienkartē un padarīt kebabu ēšanas pieredzi izsmalcinātāku, gan jau janvārī sākt pārdot arī alkoholu.

"Līdz šim alkoholu nepiedāvāja neviena "Pakistānas Kebaba" ēdināšanas vieta, kam iemesls bija tas, ka Pakistānā dominējošā reliģija - islāms - to nepieļautu. Tagad esam spēruši pirmos soļus licences iegūšanai. Franšīzes devējs, kas nāk no Pakistānas, šādu rīcību apstiprināja, līdz ar to tas problēmas neradīs," pārliecināts vadītājs.

Ideja par alkohola piedāvāšanu radusies, sekojot pieprasījumam no apmeklētāju puses. Savukārt, ēdienkarte būtiski nav mainīta kopš "Pakistānas Kebaba" pirmsākumiem. Jaunais vadītājs ir apņēmies, ieviešot pārmaiņas, sasniegt jaunu kvalitāti.

Lai gan uzņēmējs izmanto arī sociālos tīklus, galvenā reklāma esot laipni darbinieki. Tieši to apmeklētāji novērtējot visvairāk, pārliecināts M.Godhani. Jautāts, vai visi uzņēmuma klientu apkalpošanas darbinieki runā latviešu valodā, uzņēmējs atbild pozitīvi: "Daļa Latvijā uzturas un latviešu valodu mācās tikai pirmo gadu, līdz ar to apguvuši tikai pašus pamatus. Taču tie, kas strādā jau otro gadu, valodu ir apguvuši tekoši. Arī indieši tagad var sarunāties ar latviešiem latviešu valodā. Pēc studiju beigšanas gan viņi darbu pamet un atgriežas uz dzīvi Indijā."

Uzņēmumā tiek nodarbināti gan latvieši, gan uzbekistāņi, ēģiptieši, pakistāņi. Taču lielākā daļa darbinieku ir no Indijas. "Pēc ierašanās Latvijā viņi paši ar mums sazinās un mēs labprāt nodrošinām darbu," stāsta M.Godhani. Katrs darbinieks tiek apmācīts uz vietas.

Raugoties uz tik internacionālu kolektīvu, M.Godhani atzīmē, ka četrdesmit, piecdesmit gadus senā pagātnē šīs divas nācijas - indieši un pakistāņi - tiešām bijuši lieli ienaidnieki. "Tagad, atrodoties citā valstī, mūs saista ļoti labas attiecības. Dzīvojam, vadoties pēc cilvēcīgiem principiem, nevis atsaucoties tikai uz mūsu reliģiskajām atšķirībām. Mūsu uzņēmumā kopā strādā cilvēki no dažādām zemēm un problēmas neesam pieredzējuši".

Uzņēmējs pauž, ka kopumā bizness Latvijā sokas labi, lai gan nodokļi nozarē strādājošajiem ir augsti. Tāpat arī "Pakistānas Kebabs" ir "tajā pašā vilcienā", kur citi nozares pārstāvji, un ziemā cieš no zemāka apmeklētāju skaita. Dzīve Rīgā indietim šķiet mierīga. "Ja jūs vēlaties atpūsties, tad šī ir īstā vieta," viņš saka. Arī šeit cilvēki ir ļoti atšķirīgi, un kā ārzemju pilsonim viņam nākoties sastapties gan ar negatīvu attieksmi no līdzcilvēkiem, gan tieši pretējo - atbalstu īstajā brīdī.

Kebabu tapšanas procesu skatieties galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

PVD triju gadu laikā 10 reizes apturējis Pakistānas kebabs uzņēmumu darbību

LETA, 11.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) triju gadu laikā 10 reizes apturējis ar preču zīmi «Pakistānas kebabs» strādājošu uzņēmumu darbību, trešdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš norādīja, ka «Pakistānas kebabs» nav viens uzņēmums - tā ir reģistrēta preču zīme ar kuru Rīgā darbojas vairāk nekā 20 atsevišķu, it kā savā starpā nesaistītu, uzņēmumu. Tostarp ir uzņēmumi, kas nodrošina atbilstošas higiēnas prasības, bet ir arī uzņēmumi, kuros higiēnas prasības netiek ievērotas.

«Mēs bieži saņemam sūdzības par «Pakistānas kebabu», reaģējam uz šīm sūdzībām un ik pa brīdim mums nākas apturēt kāda uzņēmuma darbību,» teica Balodis, informējot, ka pēdējo triju gadu laikā PVD 10 reizes apturējis konkrētā zīmola uzņēmumu darbību.

Viņš skaidroja, ka uzņēmumu darbība tiek apturēta higiēnas prasību neievērošanas dēļ, tostarp, piemēram, vienā gadījumā uzņēmumā nebija karstais ūdens, tādējādi nebija iespējams nodrošināt ne roku, ne arī inventāra mazgāšanu, bet citā gadījumā ēdināšanas uzņēmuma telpās bija prusaki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc atkārtotām Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) pārbaudēm ir konstatēts, ka abi uzņēmumi, kas strādā ar zīmola nosaukumu «Pakistānas kebabs» - SIA «J investment» un SIA «DSBS» - ir novērsuši pārbaužu laikā konstatētos higiēnas prasību pārkāpumus un var atsākt darbību, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa sacīja, ka «J investment» darbību higiēnas prasību pārkāpumu dēļ PVD apturēja 20.augustā, bet «DSBS» - 15. augustā. Abos gadījumos turpinās lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.

Meistere atzīmēja, ka minētie uzņēmumi vismaz tuvākajā laikā paliks PVD pastiprinātas uzmanības lokā.

Jau ziņots, ka augusta beigās PVD higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis divu ar zīmolu «Pakistānas kebabs» strādājošu uzņēmumu darbību.

Meistere sacīja, ka apturēta kompāniju «DSBS» un «J investment» darbība. Abos gadījumos sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.

Vienlaikus viņa piebilda, ka, veicot pārbaudi «J investment», konstatēti arī iespējami pārkāpumi saistībā ar darba līgumiem un valsts valodas lietošanu, par ko tiks informēta Valsts darba inspekcija un Valsts valodas centrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

PVD apturējis divu ar zīmolu Pakistānas kebabs strādājošu uzņēmumu darbību

LETA, 21.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis divu ar zīmolu «Pakistānas kebabs» strādājošu uzņēmumu darbību, informēja dienestā.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere teica, ka apturēta kompāniju SIA «DSBS» un SIA «J investment» darbība. Abos gadījumos sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.

Vienlaikus viņa piebilda, ka, veicot pārbaudi «J investment», konstatēti arī iespējami pārkāpumi saistībā ar darba līgumiem un valsts valodas lietošanu, par ko tiks informēta Valsts darba inspekcija un Valsts valodas centrs.

Ar attiecīgo kompāniju pārstāvjiem neizdevās sazināties.

Informācija «Firmas.lv» liecina, ka «DSBS» juridiskā adrese ir Lienes iela 14-2, Rīgā, bet «J Investment» - Aleksandra Čaka iela 79A, Rīgā.

«DSBS» ir reģistrēts 2011.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2847 eiro. 2018.gadā kompānija ieņēmumus no pamatdarbības neguva. Uzņēmuma īpašnieki ir divi Indijas pilsoņi - Sai Naga Dīpika Malla (Sai Naga Deepika Malla) un Kušlovs Immadiseti (Kushlow Immadisetty).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) triju gadu laikā 10 reizes apturējis ar preču zīmi Pakistānas kebabs strādājošu uzņēmumu darbību, ziņo LNT. Visbiežāk uzņēmumu darbība apturēta higiēnas prasību neievērošanas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru