Kā top?: Tiramisu restorānā Bocca Buona 

Šajā piektdienā portāls DB saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties tiramisu tapšanas procesā restorānā Bocca Buona.

Žanete Hāka, 2019. gada 14. jūnijs plkst. 7:52

Bocca Buona dibināts 2016. gadā un atrodas Radisson Park Inn viesnīcā Rīgā. Kopš šī gada janvāra restorānā šefpavāra pienākumus pilda Fabrizio Righetti, kurš iepriekš strādājis dažādās pasaules valstīs, tostarp, Lielbritānijā, Nīderlandē, Lībijā, Monako un Ukrainā. Ierodoties uz Latviju, viņš apņēmies atsvaidzināt un pilnveidot Bocca Buona ēdienkarti. Uzsvars tajā likts uz itāļu ēdieniem, taču viņam patīk meklēt jaunas garšas un produktu kombinācijas.

Tiramisu radies Itālijā un tā nosaukums, tulkojot no itāļu valodas, ir «pacel mani», ar nozīmi uzlabot garastāvokli. Mūsdienās tiek veidotas dažādas tiramisu variācijas, taču oriģinālā recepte ir vienkārša, jāzina tikai daži «triki» tā pagatavošanai, lai deserts būtu gaisīgs.

Restorāna šefpavārs Fabrizio Righetti stāsta, ka klasiskajam itāļu tiramisu tiek pievienotas vien piecas sastāvdaļas. Nereti tiramisu tiek pievienots alkohols, taču šī tradīcija radusies vēlāk. «Oriģinālajā receptē alkohols neietilpst, un tiramisu tiek gatavots tikai ar kafiju. Protams, cilvēki, gatavojot tiramisu, mēdz pievienot amaretto, rumu vai citu alkoholu,» viņš piebilst.

Savu profesiju itāļu šefpavārs izvēlējies jau agrā vecumā, taču viņš smej, ka Itālijā visiem ēst gatavošana ir kaislība un tā ir asinīs jau kopš dzimšanas. «Sākot studēt, es iemīlējos šajā profesijā, taču īsti nesapratu, kas notiek restorānu biznesā, man nebija priekšstata, kā ēdiens tiek veidots restorānā. Sāku mācīties, cik daudz darba ir jāieliek šajā profesijā un cik daudz zināšanu jāiegūst, un sapratu, ka tā ir mana nākotne. Man bija 15-16 gadu, kad vasarās paralēli mācībām sāku arī strādāt un tā arī esmu šajā nozarē,» saka šefpavārs.

Viņš stāsta, ka Latvijā ēšanas paradumi no Itālijas būtiski atšķiras. Itālijā pasta ir maltītes sastāvdaļa – tajā ietilpst uzkodas, pasta un tad tiek pasniegts galvenais ēdiens. Pārējā pasaulē, un arī Latvijā pasta ir kā galvenais ēdiens, ko var izvēlēties no ēdienkartes. Tāpat, pēc viņa teiktā, Itālijā ēdienu gatavošanā cenšas izmantot pēc iespējas vairāk svaigu produktu un nelielu skaitu sastāvdaļu - receptē parasti varēs atrast 3-4 sastāvdaļas, savukārt Latvijā pavāri cenšas pievienot vairāk sastāvdaļu. Tas ir labi, taču, pēc itāļu domām, pievienojot vairāk sastāvdaļu, galvenais produkts zaudē savu sākotnējo garšu.

Latvijā restorānu līmenis ir diezgan labs, ir pietiekami liels skaits kvalitatīvu restorānu, kas piedāvā saviem apmeklētājiem jaunas garšas, vērtē šefpavārs. Latvijā vēsture nav tik sena, tādēļ ir vieglāk veidot jaunus ēdienus un jaunas garšas, Itālijā no šīs komforta zonas ir grūtāk izkāpt, viņš saka. «Mums ir dziļākas saknes, un esam tām vairāk piesaistīti, līdz ar to ir grūtāk ieviest ko jaunu. Katram šefpavāram prātā būs vecmāmiņas, mammas recepte. Mums parasti ir kāda ģimenes recepte, kurai sekojam cauri paaudzēm. Jūs neatradīsiet šefpavārus, kuri vienu un to pašu ēdienu izgatavo vienādi, katram būs savas nianses,» saka F. Righetti.

Galerijā augstāk - ieskats tiramisu pagatavošanas procesā!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2019. gada 26. aprīlis plkst. 9:44

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties uzņēmuma...

2019. gada 12. aprīlis plkst. 10:36

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties SIA Smalkais...

2019. gada 19. aprīlis plkst. 9:21

Biznesa portāls db.lv viesojās SIA Kokradis ražotnē Jelgavā, lai vērotu, kā tiek...

2019. gada 08. marts plkst. 8:13

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas pie individuālā komersanta «Raibs gar acīm»,...

2019. gada 01. marts plkst. 7:15

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties SIA Rīgas...

Nepalaid garām

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

Izdevniecība Dienas bizness ar 12.novembri izdod iknedēļas biznesa žurnālu, kas aizstās laikrakstu...

«Man šķiet, ka šobrīd Baltija ir pats caurspīdīgākais finanšu tirgus dalībnieks visā...

Savu eko māju no salmu paneļiem Raiskuma pagastā būvē arī latviešu modele...

100 straujāk augošie uzņēmumi Latvijā pagājušajā gadā apgrozījuši 335,92 milj. eiro, un...

Viena kleita Andele Mandele kustības piekritēju rokās mēdz nomainīt pat piecas saimnieces...

No šīs sadaļas
2019. gada 16. augusts plkst. 8:16

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties Lietuvas...

2019. gada 04. jūnijs plkst. 12:21

Ražošanas procesa pilnveides nolūkā «Orkla Latvija» uzstādījusi jaunu, energoefektīvu vafeļu...

2019. gada 04. jūnijs plkst. 11:41

Latvijas farmācijas uzņēmums Lotos Pharma jauna preparāta Spasmoil izstrādē un ieviešanā investējis...

2019. gada 04. jūnijs plkst. 10:27

«Būvniecības nozare varētu kardināli mainīties 2021. un 2022. gadā, jo tiks uzsākta...

2019. gada 04. jūnijs plkst. 9:18

Garšvielu uzņēmums «Manas garšas» nāk klajā ar jaunu produktu līniju – barības piedevu...

2019. gada 04. jūnijs plkst. 8:07

Zāļu ražotājs «Olainfarm» reģistrējis divas jaunas komercķīlas, ar kurām ieķīlātas meitasuzņēmumu...

2019. gada 04. jūnijs plkst. 6:40

SIA Rešetilovs aizvirzās no krīzes, ko uzņēmums savā 28 gadu pastāvēšanas laikā...

2019. gada 03. jūnijs plkst. 17:30

Saldējuma ražotājs SIA «Rūjienas saldējums» 2018. gadā kāpinājis apgrozījumu līdz 2,322 miljoniem...

2019. gada 31. maijs plkst. 17:21

2019.g. pirmajā ceturksnī AS Olainfarm konsolidētais apgrozījums sasniedza 34,7 miljonus eiro, kas...

2019. gada 31. maijs plkst. 15:40

Par veikalu slēgšanu pavēstījis Latvijas apģērbu zīmols Vaide, liecina klientiem izsūtītais...