Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls DB saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties tiramisu tapšanas procesā restorānā Bocca Buona.

Bocca Buona dibināts 2016. gadā un atrodas Radisson Park Inn viesnīcā Rīgā. Kopš šī gada janvāra restorānā šefpavāra pienākumus pilda Fabrizio Righetti, kurš iepriekš strādājis dažādās pasaules valstīs, tostarp, Lielbritānijā, Nīderlandē, Lībijā, Monako un Ukrainā. Ierodoties uz Latviju, viņš apņēmies atsvaidzināt un pilnveidot Bocca Buona ēdienkarti. Uzsvars tajā likts uz itāļu ēdieniem, taču viņam patīk meklēt jaunas garšas un produktu kombinācijas.

Tiramisu radies Itālijā un tā nosaukums, tulkojot no itāļu valodas, ir «pacel mani», ar nozīmi uzlabot garastāvokli. Mūsdienās tiek veidotas dažādas tiramisu variācijas, taču oriģinālā recepte ir vienkārša, jāzina tikai daži «triki» tā pagatavošanai, lai deserts būtu gaisīgs.

Restorāna šefpavārs Fabrizio Righetti stāsta, ka klasiskajam itāļu tiramisu tiek pievienotas vien piecas sastāvdaļas. Nereti tiramisu tiek pievienots alkohols, taču šī tradīcija radusies vēlāk. «Oriģinālajā receptē alkohols neietilpst, un tiramisu tiek gatavots tikai ar kafiju. Protams, cilvēki, gatavojot tiramisu, mēdz pievienot amaretto, rumu vai citu alkoholu,» viņš piebilst.

Savu profesiju itāļu šefpavārs izvēlējies jau agrā vecumā, taču viņš smej, ka Itālijā visiem ēst gatavošana ir kaislība un tā ir asinīs jau kopš dzimšanas. «Sākot studēt, es iemīlējos šajā profesijā, taču īsti nesapratu, kas notiek restorānu biznesā, man nebija priekšstata, kā ēdiens tiek veidots restorānā. Sāku mācīties, cik daudz darba ir jāieliek šajā profesijā un cik daudz zināšanu jāiegūst, un sapratu, ka tā ir mana nākotne. Man bija 15-16 gadu, kad vasarās paralēli mācībām sāku arī strādāt un tā arī esmu šajā nozarē,» saka šefpavārs.

Viņš stāsta, ka Latvijā ēšanas paradumi no Itālijas būtiski atšķiras. Itālijā pasta ir maltītes sastāvdaļa – tajā ietilpst uzkodas, pasta un tad tiek pasniegts galvenais ēdiens. Pārējā pasaulē, un arī Latvijā pasta ir kā galvenais ēdiens, ko var izvēlēties no ēdienkartes. Tāpat, pēc viņa teiktā, Itālijā ēdienu gatavošanā cenšas izmantot pēc iespējas vairāk svaigu produktu un nelielu skaitu sastāvdaļu - receptē parasti varēs atrast 3-4 sastāvdaļas, savukārt Latvijā pavāri cenšas pievienot vairāk sastāvdaļu. Tas ir labi, taču, pēc itāļu domām, pievienojot vairāk sastāvdaļu, galvenais produkts zaudē savu sākotnējo garšu.

Latvijā restorānu līmenis ir diezgan labs, ir pietiekami liels skaits kvalitatīvu restorānu, kas piedāvā saviem apmeklētājiem jaunas garšas, vērtē šefpavārs. Latvijā vēsture nav tik sena, tādēļ ir vieglāk veidot jaunus ēdienus un jaunas garšas, Itālijā no šīs komforta zonas ir grūtāk izkāpt, viņš saka. «Mums ir dziļākas saknes, un esam tām vairāk piesaistīti, līdz ar to ir grūtāk ieviest ko jaunu. Katram šefpavāram prātā būs vecmāmiņas, mammas recepte. Mums parasti ir kāda ģimenes recepte, kurai sekojam cauri paaudzēm. Jūs neatradīsiet šefpavārus, kuri vienu un to pašu ēdienu izgatavo vienādi, katram būs savas nianses,» saka F. Righetti.

Galerijā augstāk - ieskats tiramisu pagatavošanas procesā!

Komentāri

Pievienot komentāru