Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija rosina prokuratūru uzrādīt apsūdzības divām personām par iespējamu cilvēku tirdzniecību kādā zivju pārstrādes uzņēmumā, vismaz trīs cilvēkus pakļaujot darba ekspluatācijai, informē policija.

Policijas rīcībā bija nonākusi informācija par kādu zivju pārstrādes uzņēmumu, kurā, iespējams, darba ekspluatācijai tika pakļauti vairāki nodarbinātie. 2021.gada 23.novembrī sākts kriminālprocess.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka uzņēmumā darba ekspluatācijai tika pakļautas trīs personas - sieviete un divi vīrieši vecumā no 40 līdz 55 gadiem. Divas no šīm personām izmitinātas uzņēmumā ofisa telpās, kurās bija iespējams nakšņot, nomazgāties un pagatavot ēst. Darba laikā personas uzņēmuma cehā tika ieslēgtas.

Izmeklēšanā gūtā informācija liecina, ka cietušās personas savervētas, izmitinātas un nodarbinātas uzņēmumā bez darba līguma un darba samaksas, izmantojot viltu un manipulējot ar šo personu grūto materiālo stāvokli. Cietušajiem nav bijušas "citas reālas un pieņemamas izvēles, kā vien pakļauties ekspluatācijai", vērtē izmeklētāji.

Darbaspēks tika meklēts caur sludinājumiem sociālo tīklu vietnēs, solot algā samaksāt vairāk nekā 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas, taču realitātē izmaksātā darba alga nesasniedza solītos apmērus, uzņēmuma pārstāvjiem radot iespaidu, ka nesamaksātā naudas daļa tiks izmaksāta vēlāk. Visi trīs cietušie, nesaņemot solīto samaksu pilnā apmērā par nostrādātajiem diviem mēnešiem, darbu pameta.

Turpinot skaidrot notikušā apstākļus, Valsts policija veica kratīšanu trīs adresēs, tostarp arī uzņēmumā. 2022.gada 3.martā aizdomās par cilvēku tirdzniecību likumsargi aizturēja divas personas - 1973.gadā dzimušu sievieti un 1971.gadā dzimušu vīrieti, kuri kriminālprocesā atzīti par aizdomās turētajiem.

Sākotnēji abām personām tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, kas vēlāk mainīts uz citu ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Abas šīs personas uzņēmumā ieņēma vadošus amatus.

Par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu.

Valsts policija izmeklēšanu kriminālprocesā pabeidza un šī gada 20.janvārī lietu nodeva Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru