Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grāmatu iegāde ir intīms process; sievietes dodas pirkt drēbes divatā vai trijatā, bet grāmatas lielākoties cilvēks iegādājas viens pats

Grāmatu veikalā Robert’s Books jau piekto gadu var iegādāties lietotas un jaunas grāmatas angļu valodā. Idejas autors Roberts Kotrels (Robert Cottrell) savulaik ievēroja, ka Rīgā trūkst grāmatveikala, kur būtu grāmatas tikai angļu valodā, lai gan pilsētā ir liela ārzemnieku kopiena, turklāt šiem cilvēkiem ir vajadzīga vieta, kur varētu tikties. Tāpēc nolēma izveidot grāmatnīcu.

Šobrīd viņa ideju turpina realizēt Laura Plūmiņa un Edgars Lielausis, kuri ikdienā saimnieko Robert’s Books.

E. Lielausis ir studējis finanšu menedžmentu, un šīs zināšanas noder paša biznesā. Kopumā grāmatu biznesā īpašs ir vien tas, ka jāzina, ko klients vēlas, kādas grāmatas ir interesanti lasīt, un to L. Plūmiņa zina. Viņa piebilst, ka šajā biznesā ir ļoti vēlams pašiem lasīt, zināt autorus un mācēt ieteikt. Tajā pašā laikā viņa uzskata, ka ne jau vienmēr zemkopības ministram jābūt zemkopim. «Menedžēt ir viena lieta, piedāvāt grāmatas – pavisam cita. Es menedžēju, Laura – zina, ko menedžēt,» saka E. Lielausis.

Viņi nenodarbojas ar sistemātisku pārdošanu. Ja klienta meklētās grāmatas nav, viņi par katru cenu necenšas pārdot ko citu, bet gan, ja zina, ka citā veikalā prasītā grāmata ir, aizsūta uz to vai arī pieraksta nosaukumu un, kad tā parādās, aizsūta par to ziņu. «Galvenais ir strādāt no sirds un ar labu attieksmi,» ir pārliecināts E. Lielausis.

Savā biznesā vislielāko prieku sniedzot tas, ka vari darīt citādi – kā vien vēlies, viss ir atļauts. «Mēs te visu darām pretēji ierastajām biznesa normām. Piemēram, ja šis būtu ikdienas preču veikals, būtu akcijas, pārdevējam visu laiku jāstaigā pakaļ, prasot, kā var palīdzēt, tāpat ir dzirdēts, ka ir grāmatnīcas, kur darba laikā nevar lasīt,» viņš saka.

Veikals jau trešo reizi ir mainījis vietu. Sākumā tas atradās Jēkaba ielā, tad pārvācās uz Dzirnavu ielu netālu no Antonijas ielas, bet tagad atrodas Dzirnavu ielā pie krustojuma ar Skolas ielu. Mainoties atrašanās vietai, mainās arī klienti, tomēr uzticīgie vietējie klienti nākot līdzi no vienas vietas uz otru. Tiesa gan, iepriekšējā atrašanās vietā veikalā ienāca vairāk tūristu. Tagad uzņēmēji ir pielikuši pūles un izdekorējuši fasādi, izremontējuši pagalmu, ir iekļauti dažādos ceļvežos. «Liela daļa ceļotāju apmeklē grāmatveikalus – līdzīgi kā citi iet uz muzejiem,» stāsta E. Lielausis.

Komentāri

Pievienot komentāru