Lauksaimniecība

Lācīšos audzēs rudzupuķes

Dienas Bizness, 26.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galgauskas pagasta daudznozaru zemnieku saimniecībā Lācīši iegūst ne tikai zālāju, bet arī rudzupuķu sēklas. Pirmie rudzupuķu sēklu paraugi jau ir nosūtīti uz Vāciju, kur tiem tiks veiktas analīzes, vēsta reģionālais laikraksts Dzirkstele.

Saņemot pozitīvu vērtējumu, rudzupuķu sēklas saimniecībai pavērs vēl vienu jaunu biznesa nišu.

Lācīšu saimnieks Stanislavs Gžibovskis sāsta, ka rudzupuķu sēklu ieguve bijusi nejauša. «Četru hektāru platībā iesējām ziemas rapsi, bet tas slikti pārziemoja. Laukā bija saziedējis ļoti daudz rudzupuķu. Zināju, ka Liepājas pusē ir firma SIA Krastmaļi sēklas, kas arī nodarbojas ar zālāju sēklu audzēšanu, kā arī gatavo sēklu maisījumus zālieniem. Rudzupuķu sēklas firma importē no Vācijas. Mums kopīgi radās ideja, kāpēc sēklas jāieved par lielu naudu, ja tās iespējams iegūt pašiem, tāpēc ziemas rapsi nokūlām kopā ar rudzupuķēm. Tad atdalījām rapša, rudzupuķu un nezāļu sēklas. No četriem hektāriem izdevās iegūt 350 kilogramus tīru rudzupuķu sēklu,» stāsta S. Gžibovskis.

No Krastmaļi sēklām saņemts piedāvājums rudzupuķu sēklas eksportēt uz Vāciju, kur tiek gatavots ziedu sēklu maisījums no sešpadsmit komponentiem. Sēklu paraugi uz Vāciju jau aizsūtīti. Tiklīdz tiks saņemts sēklu novērtējums, maisi ar rudzupuķu sēklām ceļos uz Vāciju.

«Uzskatu, ka šodienas ekonomiskajā situācijā pastāvēs tikai tie, kas spēs mainīties. Lauksaimniekiem nemitīgi ir jāmeklē tādas jaunas tirgus nišas, kur piedāvātajam produktam ir pieprasījums. Ja saimniecība nodarbojas tikai ar vienu lauksaimniecības nozari, piemēram, piena lopkopību, tad, apzinoties, ka par piena kilogramu maksā maz, ir jādomā, kur un kā vēl kaut ko nopelnīt,» stāsta S. Gžibovskis.

Lācīši ir zemnieku saimniecība, kas veiksmīgi tiek galā ar 1,5 tūkstošiem hektāru zemes.

Plašāk - 26. februāra laikrakstā Dzirkstele.

Komentāri

Pievienot komentāru