Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

12. jūnijā atklās latviešu uzņēmuma Dd studio izveidoto ekspozīciju senajā uguns templī Atašgahs, kas atrodas Baku, Azerbaidžānā. Aprīļa beigās šajā templī tika aizdedzināta 1. Eiropas Spēļu olimpiskā lāpa, un jaunā ekspozīcija papildina kultūras notikumu klāstu, kas pavada Eiropas Spēles, kuras 12. – 28. jūnijā notiks Baku.

Atašgahs ir sena uguns pielūdzēju svētvieta. Azerbaidžāņu valodā «atašgah» nozīmē «uguns māja». Sākotnēji tas ir uzcelts teritorijā, kur bija novērojama neparasta dabas parādība – «degošā zeme». Tā rodas vietās, kur caur augsni no pazemes pastāvīgi sūcas dabasgāze. Šobrīd nav zināms, kad Atašgahā apmetušies pirmie uguns pielūdzēji, bet 17. gadsimtā templis tika atjaunots, un to izmantoja dažādu reliģiju pārstāvji, tai skaitā zoroastrieši un hinduisti. Līdz 19. gadsimta beigām templī mitinājās askēti, kuri Azerbaidžānā ieradās no Indijas. Atašgahu savās ceļojumu piezīmēs aprakstījis Aleksandrs Dimā un citi pazīstami Kaukāza apceļotāji, stāsta Dd studio.

Ugunij azerbaidžāņu kultūrā ir īpaša nozīme, tā tiek cienīta un uzskatīta par katras mājas svētību. Viņi paši mēdz Azerbaidžānu dēvēt par «uguns zemi». Atašgahs ir unikāls kultūras piemineklis, ko Azerbaidžānas valdība ir izvirzījusi iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Tāpēc ir likumsakarīgi, ka Baku Eiropas Spēļu olimpiskā lāpa tika iedegta Atašgahā.

Šobrīd templī ir izveidota jauna, latviešu uzņēmuma Dd studio projektēta un īstenota ekspozīcija. Atašgaha ēka ir veidota pēc tradicionālo austrumu viesnīcu jeb karavanserālu parauga. Ekspozīcija ir piemērota vēsturiskajām telpām, daudzas no kurām ir neliela izmēra celles, kurās senatnē mitinājās uguns pielūdzēju askēti. Katra telpa ir veidota kā atmosfēriska vide, kurā lielu lomu spēlē gaismas un ēnas kontrasti. Lai gan ticīgie templi sen jau atstājuši, ekspozīcija ļauj iztēloties laiku, kad tās mūros tika skaitītas mantras un godināta uguns.

Muzeja ekspozīcijas realizācijā piedalījās: Jānis Mitrēvics, Dāvids Mitrēvics, Ilze Zigerte, Katrīna Neiburga, Miks Mitrēvics, Artis Svece, Ieva Balode, Krists Poreiters, Raivo Mužiks, Kristaps Auziņš, Nils Jakrins, Darja Meļņikova, Katrīna Čemme, Dagnija Putrāle, Indra Krastiņa, Normunds Tauriņš, Arnis Mucenieks, Kaspars Bergs, Jānis Griķis.

Komentāri

Pievienot komentāru